Παιδεία

Στο σχολείο από τα τέσσερα

Στοίχημα ο άμεσος εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος – Μια από τις ενέργειες είναι η επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης

Στην παρουσίαση του σχεδιασμού και των παραμέτρων που αφορούν στην υλοποίηση του έργου της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το έργο, το οποίο υπάγεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο τη μετάβαση του εκπαιδευτικού συστήματος στη σύγχρονη εποχή, τα παιδιά θα μπορούν να φοιτούν στα νηπιαγωγεία από τα τέσσερά τους χρόνια αντί από τα τέσσερα και οκτώ μηνών, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Από το 2023 ξεκινά η υλοποίηση

Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά 2023-2024 με 1.500 μαθητές, των οποίων η ηλικία καθορίζεται ως τα τέσσερα έτη και έξι μήνες. Η δεύτερη φάση θα γίνει την επόμενη χρονιά με τον διπλάσιο αριθμό μαθητών (3.000 μαθητές), των οποίων η ηλικία καθορίζεται ως τα τέσσερα έτη και τέσσερεις μήνες. Η τρίτη και τελευταία φάση αναμένεται να υλοποιηθεί το 2025-2026, με 6.000 μαθητές, των οποίων η ηλικία καθορίζεται ως τα τέσσερα έτη.

Χαιρετίζει την επέκταση η ΠΟΕΔ

Η είσοδος στην προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι θετική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔ. «Υπήρξε πάγια και διαχρονική θέση της οργάνωσης. Θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος, ο οποίος βοηθά πολύ και τα παιδιά όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και τον κοινωνικό συναισθηματικό τομέα. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη βιβλιογραφία. Αλλά και ως κοινωνικό αγαθό, η εκπαίδευση όταν ξεκινά νωρίτερα, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη θετική επίδραση, αφού βοηθά στην εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή κατεύθυνση», ανέφερε η πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Μύρια Βασιλείου.

Χρειάζεται, ωστόσο, ο κατάλληλος σχεδιασμός για να γίνει εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος, όπως ξεκαθάρισε η κ. Βασιλείου. «Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πολιτική αλλά και γενικότερα την προδημοτική, χρειάζεται ενδελεχής μελέτη και διάλογος μεταξύ ΠΟΕΔ και αρμόδιων φορέων, ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός».

Αφήνει ερωτηματικά ο σχεδιασμός

Η κ. Βασιλείου ανέφερε στην εφημερίδα ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο την περασμένη Τετάρτη, αφήνει αρκετά ερωτηματικά. «Θεωρούμε ότι δεν είναι ολοκληρωμένος ο εν λόγω σχεδιασμός. Υπάρχουν σημεία τα οποία δεν πείθουν, όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί που αναφέρει ο σχεδιασμός. Είναι κάτι το οποίο τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε στα συλλογικά μας όργανα και θα προχωρήσουμε με απαντητική επιστολή, στην οποία ακριβώς θα καταγράφουμε αφενός τις θέσεις μας και αφετέρου θα επισημαίνουμε τα σημεία που χρήζουν διασαφήνισης και βελτίωσης».

Η κτηριακή αναβάθμιση και η υλικοτεχνική αναβάθμιση της προδημοτικής, η συγγραφή νέων αναλυτικών προγραμμάτων, η παραγωγή υλικού, η επιμόρφωση προσωπικού, η δημιουργία οργανικών θέσεων για να μπορούν να καλύψουν τις διοικητικές ανάγκες, η δημιουργία λειτουργικών θέσεων για να μπορούν να καλύψουν ανάγκες βοηθητικού προσωπικού, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που πρέπει να δουν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς στον εν λόγω σχεδιασμό, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης ή είναι ασαφή. Για παράδειγμα, απουσιάζει από τον εν λόγω σχεδιασμό το τι θα γίνει μετά το 2026. Υπάρχει ο σχεδιασμός από το 2023 μέχρι το 2026, αλλά μετά δεν υπάρχει κάτι. Επομένως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση προς το Υπουργείο Παιδείας».

Δωρεάν και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Μετά την παρουσίαση και μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ακολούθως θα προχωρήσουν στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Το ΥΠΠΑΝ θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμών ώστε να συμμετέχουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στο σχέδιο αυτό, αφού στόχος είναι η παροχή της δωρεάν εκπαίδευσης στα παιδιά. Οι σκέψεις στρέφονται προς την επιχορήγηση της φοίτησης των παιδιών σε κοινοτικά και ιδιωτικά σχολεία.

Στόχος οφείλει να είναι η ετοιμότητα και η έναρξη του προγράμματος χωρίς την παρουσία προβλημάτων. Αυτό ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά η κ. Βασιλείου, η οποία ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει ένας ολοκληρωμένος και ξεκάθαρος σχεδιασμός, ώστε να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Όπως για παράδειγμα φέτος, που άλλαξε το όριο εισδοχής στα δημοτικά και υπήρχαν αρκετοί προβληματισμοί ως προς το πού θα στεγαστούν τα περισσότερα παιδιά κ.λπ., δηλαδή προβλήματα που προέκυψαν μετά, εφόσον προηγήθηκε ο σχεδιασμός».

Κυνηγώντας την εποχή

Στροφή προς το μέλλον επιχειρεί να κάνει το ΥΠΠΑΝ, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο «τρέχει» μέχρι το 2026. Ένα μέλλον που είναι ουσιαστικά παρόν και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος είναι επιτακτική και άμεση. Μέχρι το 2026 το Υπουργείο Παιδείας, αξιοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να «πεταχτεί» στην ψηφιακή -επιτέλους- εποχή και να παρέχει αυτό που ουσιαστικά αναζητά ο σύγχρονος νέος: μια παιδεία ανθρώπινη, ανθρωπιστική, σύγχρονη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σχολικών μονάδων είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ. Το ΥΠΠΑΝ ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων, εφαρμόζοντας σχέδιο πλήρους αναβάθμισης και εξοπλισμού στα σχολεία παγκυπρίως, με το κόστος να ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ. Οι αίθουσες θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό με στόχο την πλήρη ψηφιακή λειτουργία. Παράλληλα, θα γίνεται η απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα παιδαγωγικής ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Πέρα από τον υλικό εκσυγχρονισμό, χρειάζεται η προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων. Κάτι που αναγνωρίζει, βεβαίως, το Υπουργείο Παιδείας, γι’ αυτό και προχωρεί στον μετασχηματισμό του και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση STEM.