Διεθνή

Συνταγματικό Δικαστήριο Πολωνίας: Οι εθνικοί νόμοι πάνω από αυτούς των Βρυξελλών

Σε μια απόφαση-σταθμό, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε την Πέμπτη ότι ο πολωνικός νόμος υπερέχει έναντι του νόμου της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έρεται μετά που ο Πρωθυπουργός της χώρας Mateusz Morawiecki ζήτησε επανεξέταση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδινε υπεροχή στο δίκαιο της Ένωσης. Δύο από τους 14 δικαστές διαφώνησαν με τη γνώμη της πλειοψηφίας.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να εμπλακεί με τους πολωνικούς νομικούς μηχανισμούς παραβιάζει … τους κανόνους που δίνουν προτεραιότητα στο σύνταγματα και κανόνες που σέβονται την κυριαρχία εν μέσω της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε η απόφαση.

Όπως αναφέρει η «Deutsche Welle», οι Βρυξέλλες θεωρούν το Συνταγματικό Δικαστήριο παράνομο λόγω της πολιτικής επιρροής του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου & Δικαιοσύνης.

PMM-800x450.png

Το πολωνικό ανώτατο δικαστήριο εξέτασε συγκεκριμένα τη συμβατότητα διατάξεων των συνθηκών της ΕΕ – οι οποίες χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη – με το σύνταγμα της Πολωνίας.

Μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε ότι η ΕΕ μπορεί να αναγκάσει τα κράτη-μέλη να αγνοήσουν ορισμένες διατάξεις του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματικού δικαίου.

Το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει ότι η διαδικασία που εφάρμοσε πρόσφατα η Πολωνία για τον διορισμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας ισοδυναμεί με παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει την Πολωνία να ανακαλέσει τμήματα της δικαστικής μεταρρύθμισής της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Piotr Józef Müller ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η υπεροχή του συνταγματικού δικαίου έναντι άλλων πηγών δικαίου προκύπτει απευθείας από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας… Σήμερα (για άλλη μια φορά) αυτό επιβεβαιώθηκε σαφώς από το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Αντιδρά η ΕΕ

Σύμφωνα με το «Euronews», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση και θα επαναλάβω. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία απόκλιση από αυτές τις αρχές: την υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον δεσμευτικό χαρακτήρα όλων των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις αρχές αλλά και για δικαστήρια σε εθνικό επίπεδο, και την αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου της ΕΕ είναι αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ. Ξέρετε τι είδους εργαλεία έχουμε στην εργαλειοθήκη μας, κι απλώς λέω ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαφορετικά εργαλεία αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας κρατώντας πλακάτ με τη φράση «Είμαστε Ευρωπαίοι».