Υγεία

Προωρότητα: Αρνητική πρωτιά της Κύπρου στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, με μέσο όρο προωρότητας 8,6%, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 11,1%

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα κατέχει η Κύπρος, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μία αρνητική πρωτιά, ωστόσο σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία μικρή αλλά σταθερή μείωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια, από το 13,5% το 2014 το ποσοστό προωρότητας σήμερα ανέρχεται στο 11,1%. Σε συνέντευξή της που παραχώρησε στο ένθετο «Υγεία» και τη «Σημερινή», η κ. Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη ανέφερε πως στη χώρα μας περίπου 800 νεογνά εισάγονται κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ, η οποία, λόγω ανεπαρκούς χώρου και με υπερπληρότητα μέχρι 150%, δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με την ίδια, ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» δημιουργήθηκε με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Μονάδας στον χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Ένα όραμα το οποίο φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού πλέον στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) υπάρχει κονδύλι 3,3 εκατ. για την επέκταση και ανακαίνιση της Μονάδας και αναμένεται ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα αρχίσουν οι διαδικασίες για το έργο.

EM 2 91121.jpg

Πόσα μωρά γεννιούνται πρόωρα στην Κύπρο κάθε χρόνο; Ισχύει ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ με τα περισσότερα πρόωρα νεογνά;

Η προωρότητα μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς! Όταν ένα μωρό γεννιέται προτού συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης, θεωρείται πρόωρο.

Ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα! 15.000.000 μωρά κάθε χρόνο παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα!

Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών της παιδικής ηλικίας.

Στην Ευρώπη, με μέσο όρο προωρότητας 8,6%, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 11,1%. Ευτυχώς καταγράφεται μικρή αλλά σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια. Από 13,5% το 2014 στο 11,1% σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Η Κύπρος έχει και την 1η θέση στις πολύδυμες κυήσεις, καθώς και υψηλό ποσοστό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που είναι αναγνωρισμένες αιτίες προωρότητας.

Πόσα νεογνά εισάγονται κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ;

Τα Μωρά Θαύματα, αυτά τα τόσο μικρά μωράκια που έρχονται στον κόσμο τόσο νωρίς, δεν έχουν άλλη επιλογή. Για να επιβιώσουν, πρέπει να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και να υποστηριχτούν από γιατρούς και μηχανήματα.

Στη χώρα μας περίπου 800 νεογνά εισάγονται κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ, στη Λευκωσία.

Ποιο είναι το όραμα του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα»;

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» έχει δημιουργηθεί με στόχο τη στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, η οποία είναι Μονάδα Αναφοράς για όλη την Κύπρο. Το όραμα του Συνδέσμου είναι η δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Μονάδας στον χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ποια προβλήματα εντοπίζετε σήμερα στη ΜΕΝΝ; Τι εισηγείστε, ώστε να αντιμετωπιστούν;

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σήμερα, λόγω ανεπαρκούς χώρου και με υπερπληρότητα μέχρι 150%, δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εισηγούμαστε η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να επεκταθεί και να ανακαινιστεί για:

– Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα στενότητας χώρου.

– Να δημιουργηθεί ευρύχωρο δωμάτιο θηλασμού με σωστές προδιαγραφές.

– Να δημιουργηθεί δωμάτιο οικογένειας.

– Να υπάρχει υποδομή για συνεχή παρουσία των γονέων στη Μονάδα και οι μητέρες να προσφέρουν στα πρόωρα μωρά τους την επαφή δέρμα με δέρμα (τη θαυματουργή μέθοδο καγκουρό), αφού δυστυχώς τα σημερινά κτηριακά δεδομένα επιτρέπουν μόνο 3 ώρες την ημέρα επισκεπτήριο στους γονείς.

– Να είναι επαρκώς στελεχωμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, και

– Να αναβαθμιστούν τα γραφεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο με υπεράνθρωπες προσπάθειες αγωνίζεται καθημερινά να καλύψει τα κενά και τις δυσκολίες.

Εισακούονται οι εισηγήσεις σας από τους αρμόδιους φορείς;

Μετά από πολλές προσπάθειες και επαφές του Συνδέσμου μας με τον Υπουργό Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και όλους τους φορείς Υγείας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εισακούσθηκαν οι εισηγήσεις μας και, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε πρόσφατα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, υπάρχει στον προϋπολογισμό του Οργανισμού κονδύλι 3,3 εκατ. για την επέκταση και ανακαίνιση της Μονάδας. Αναμένουμε, όπως μας λέχθηκε, ότι εντός 6 μηνών θα αρχίσουν οι διαδικασίες για το έργο. Επιτέλους το όραμα του Συνδέσμου θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Επ’ ευκαιρία ευχαριστούμε τον έντιμο Υπουργό Υγείας, τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για τη στήριξή τους.

Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας;

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας είναι «Δράστε Τώρα! Κρατήστε Μαζί τους γονείς και τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς».

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Προωρότητας που έχει καθιερωθεί ο Νοέμβρης και της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, προτίθεται να πραγματοποιήσει σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όπως: την Τετάρτη, 17/11/21, φωταγώγηση με το χρώμα μωβ, που καθιερώθηκε ως το χρώμα της προωρότητας, της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, του Κυπριακού Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας και των Μεσαιωνικών Κάστρων Λάρνακας και Πάφου. Φιλανθρωπικά παζαράκια στο Nicosia Mall και στο Mall of Cyprus στις 17/11/21 και 20/11/21 αντίστοιχα. Επίσης, στις 22/11/21 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη ΜΕΝΝ στο Μακάρειο Νοσοκομείο για προσφορά δώρων στα νεογνά στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Ο Σύνδεσμος εύχεται στα Μωρά Θαύματα να έχουν το καλύτερο δυνατό και ασφαλές ξεκίνημα για να μπορέσουν να περάσουν με επιτυχία όλα τα μελλοντικά στάδια ανάπτυξης.

Αιτίες προωρότητας

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποια άγνωστα αίτια της προωρότητας. Όμως, υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

– Νοσήματα της μητέρας.

– Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

– Βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό της μητέρας.

– Πολύδυμες κυήσεις.

– Γενετικά αίτια.

– Διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση.

Στην επιστημονική κοινότητα, πρόωρα ονομάζονται τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Η προωρότητα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των βρεφών. Οι πιθανότητες επιβίωσής τους εξαρτώνται από τον βαθμό προωρότητας, την αιτία, τις ενδομήτριες συνθήκες, τη σωστή διαχείριση κατά τον τοκετό και τη μεταφορά στη ΜΕΝΝ και την κατάλληλη υποστήριξη από εκπαιδευμένο προσωπικό στο σωστό περιβάλλον.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η προωρότητα επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στο νεογνό. Τα περισσότερα όμως προβλήματα ξεπερνιούνται με την ηλικιακή ωρίμανση του βρέφους. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η αναπνευστική δυσχέρεια, η ανωριμότητα του εγκεφάλου και η αιμορραγική διάθεση, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αναιμία, η ανωριμότητα των οργάνων, η ανώριμη άμυνα και οι λοιμώξεις και οι διαταραχές στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.