Ηθικό καθήκον Δήμου Λευκωσίας: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ

Πενήντα μέρες έχουν απομείνει πριν λήξει το 2021, έτος εορτασμών και εκδηλώσεων για τα 200χρονα από την Ελληνική μας Επανάσταση του 1821 και είναι ηθικό καθήκον του Δήμου Λευκωσίας να οργανώσει μία τελετή κατά την οποία:

(α) ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ επισήμως και δημοσίως συγγνώμη και

(β) ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ πανηγυρικά το όνομα της παλαιάς Οδού Σανταρόζα της Λευκωσίας, την οποία, επί δημαρχίας του αειμνήστου Μιχαλάκη Ζαμπέλα (2002-2006) είχε μετονομάσει σε οδό Σπύρου Κυπριανού για τον εκλιπόντα το 2002 δεύτερο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία.

Πράγμα που ουδέποτε θα δεχόταν εάν εν ζωή τον ρωτούσαν ο αείμνηστος Πρόεδρος. Διότι, βεβαίως, θα το θεωρούσε ανεπίτρεπτη προσβολή και απαράδεκτη αγνωμοσύνη στην Ηρωική Μνήμη του Ιταλού Φιλέλληνα Σαντόρε ντι Σανταρόζα ο οποίος θυσιάστηκε για την ελληνική λευτεριά στην Επανάστασή μας του 1821.

Ο κόμης Σαντόρε ντι Σανταρόζα γεννήθηκε 18 Νοεμβρίου 1783 στο Σαβιλιάνο της Ιταλίας (50 χιλιόμετρα νοτίως του Τορίνο) και ως διακεκριμένος φιλέλληνας έσπευσε εθελοντικά να πολεμήσει στην Πελοπόννησο για τον τερματισμό της τουρκοκρατίας των τεσσάρων αιώνων.

Θυσιάστηκε 42χρονος, στις 8 Μαΐου 1825, πολεμώντας μαζί με τους Έλληνες επαναστάτες τα τουρκο-αιγυπτιακά στρατεύματα εισβολής του Ιμπραήμ στην Σφακτηρία, βραχονησίδα της Πύλου, στη Μεσσηνία.

Ο νυν Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι απόγονος της τιμημένης και πάντα αξιότιμης οικογένειας Λεβέντη, των αειμνήστων μεγάλων ευεργετών Αναστάσιου και Κωνσταντίνου Λεβέντη. Του ομώνυμου Ιδρύματος και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη να δοθεί στο αμφιθέατρο της Λεβεντείου Πινακοθήκης επετειακή για τα 200χρονα διάλεξη του καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου με θέμα «Ελληνική Επανάσταση του 1821 ιστορίες και περιπέτειες Κυπρίων αγωνιστών».

Βέβαιο είναι ότι, με άφατη χαρά ο ιστορικός μας ο Παπαπολυβίου δύναται να πληροφορήσει και τον Δήμαρχο Γιωρκάτζη και τις Δημοτικές και Δημοτικούς Συμβούλους Λευκωσίας για τις λεπτομέρειες του Φιλελληνισμού και της Υπέρ Ελευθερίας των Ελλήνων Θυσίας του Σανταρόζα στην Σφακτηρία.

Διότι, τότε, το 2002 - δυστυχώς - το Δημαρχείο Λευκωσίας δεν φρόντισε στοιχειωδώς να διαβάσει και να μάθει, στη μνήμη ποιου Σανταρόζα και γιατί είχε δοθεί το όνομα της οδού.

- Κι όταν έκπληκτοι ρωτήσαμε τότε τον φίλτατο Δήμαρχο Ζαμπέλα για την απόφαση μετονομασίας, πολύ πιο έκπληκτοι τον ακούσαμε να μας απαντά «τζιαι ποιος ξέρει, γιέ μου, ποια εν τούτη η αγία Σάντα Ρόζα;»…