Υγεία

Έρχονται τα πρώτα χάπια κατά της Covid-19

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να διατεθούν στην κυπριακή αγορά τα δύο πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Αρχές του νέου έτους, 2022, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας τα πολυαναμενόμενα φάρμακα για θεραπεία της νόσου Covid-19. Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη «Σημερινή», εξήγησε πώς δουλεύουν τα δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι υπό αξιολόγηση, τα οποία, όπως εκτιμά ο ίδιος, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί.

Βρίσκονται υπό αξιολόγηση

Πρόκειται για δύο διαφορετικά σκευάσματα. Αυτό της εταιρείας Μerck και της Pfizer, τα οποία βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για αδειοδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, μέχρι στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε έγκριση για χρήση τους, ενώ στην Αμερική αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να ληφθεί η απόφαση για έγκριση από τον FDA. Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζεται να ληφθεί η απόφαση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, ο κ. Καραγιάννης είπε πως συνήθως αυτές οι διαδικασίες είναι σύντομες και ίσως μέχρι το τέλος του έτους δοθεί η έγκριση. Ωστόσο, όπως εξήγησε, αφότου εγκριθούν θα πάρει κάποιο χρόνο για να είναι σε θέση οι εταιρείες να προμηθεύσουν την αγορά. Στην κυπριακή αγορά, πρόσθεσε, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν με το νέο έτος, είτε Ιανουάριο είτε Φεβρουάριο του 2022.

Πώς δουλεύουν τα δύο χάπια

Ο Δρ Καραγιάννης τόνισε πως τα χάπια δεν αντικαθιστούν τα εμβόλια, αφού ο εμβολιασμός γίνεται με σκοπό την πρόληψη, ενώ τα φάρμακα χορηγούνται αφότου κολλήσει ένας οργανισμός τον ιό, με σκοπό τη θεραπεία του, ή την αποτροπή της βαριάς νόσησης και κατ’ επέκτασιν τη μείωση των θανάτων. Όπως εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, «τα εν λόγω φάρμακα λαμβάνονται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Το πρώτο σκεύασμα, αυτό της Merck, ουσιαστικά παρεμβάλλεται στον πολλαπλασιασμό του ιού και τερματίζει τη σύνθεση του γενετικού υλικού του ιού. Όσον αφορά το δεύτερο, αυτό της Pfizer, είναι αναστολέας ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί ο ιός για τον πολλαπλασιασμό του και είναι ειδικό για τον κορωνοϊό και γι’ αυτό έχει και πιο υψηλή αποτελεσματικότητα». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το φάρμακο της Merck είναι αποτελεσματικό κατά 50% και της Pfizer κατά 85% και δείχνουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τη βαριά νόσηση. Ερωτηθείς για τις πιθανές παρενέργειες, απάντησε πως «αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κάτι για παρενέργειες, αλλά από τις μελέτες της τρίτης φάσης διεφάνη ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Οπότε τα αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά». Όσον αφορά τη δοσολογία, ο Δρ Καραγιάννης εξήγησε πως ο ασθενής πρέπει να παίρνει 3-4 ταμπλέτες το πρωί και το βράδυ ανάλογα με το φάρμακο, δηλαδή 8 χάπια την ημέρα. Παράλληλα, διευκρίνισε πως και τα δύο σκευάσματα μπορούν να λαμβάνονται τόσο από εμβολιασμένους, όσο και από ανεμβολίαστους ασθενείς, εάν οι θεράποντες ιατροί τους το κρίνουν απαραίτητο.

Το «τέλος» θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις

Ερωτηθείς εάν η διάθεση των εν λόγω χαπιών σε συνδυασμό με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος θα σημάνουν το τέλος της πανδημίας, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, κυρίως από το αν θα αλλάξει ο ιός αλλά και από το κατά πόσον θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας. «Εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό, αλλά δεν θα εκδηλώνεται τόσο έντονα και δεν θα χάνουμε ζωές», δήλωσε. Περαιτέρω, επανέλαβε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει εάν δεν εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις του ιού. Πάντως, προς το παρόν στη χώρα μας επικρατεί πλήρως το στέλεχος «Δέλτα», ενώ σε χαμηλό ποσοστό ανιχνεύεται και η μετάλλαξη «Δέλτα plus». Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της αλληλούχισης νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, σε συνολικά 215 δείγματα με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021, σε όλα τα δείγματα ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη «Δέλτα» (Β.1.617.2), ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν την παραλλαγή «Δέλτα plus» (ΑΥ.4.2) σε δύο εξ αυτών. Επί του παρόντος, το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την ανίχνευση νέων στελεχών του ιού, ώστε έγκαιρα να λάβει αποφάσεις για επικαιροποίηση των μέτρων εκεί και όπου χρειάζεται με στόχο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα και η επιδείνωση των επιδημιολογικών και νοσοκομειακών δεικτών.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 14/11/2021, ένθετο «Υγεία»)