Τα πρακτικά των συνομιλιών ΑΚΕΛ - Τσαβούσογλου πότε άραγε θα δοθούν στη δημοσιότητα;

antrostsavusogluntavutoglu.jpg

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Κυριακή σήμερα 14.11.2021 ο «Φιλελεύθερος» με την υπογραφή του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου (έχοντος την έδρα του στη Νέα Υόρκη) συνεχίζει να αποκαλύπτει, και με φωτοτυπίες, τα γραπτά ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνομιλιών που είχε στις 6 Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας ο Γ.Γρ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό και ειδικότερα για το ζήτημα παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και των λεγομένων «Εγγυήσεων», για το οποίο η Τουρκία - Κατακτητής, τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ βεβαιώνουν ότι, αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση.

- Τα αποκαλυπτόμενα ΠΡΑΚΤΙΚΑ κατέγραφε, παρών στις συνομιλίες ως επιφορτισμένος ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ ο Ματίας Σούστερ ο οποίος και τα υπέγραφε ως υπηρεσιακό του καθήκον.

ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ, εκείνα των συνομιλιών του Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού,

(α) το 2016 στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και

(β) το 2018 με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στο σπίτι του στην Άγκυρα,

δεν δόθηκαν ποτέ έως τώρα στη δημοσιότητα.

ΟΥΤΕ ο κυπριακός λαός, αλλ’ ούτε καν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ έλαβαν ποτέ γνώση των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ των συνομιλιών 2016 και 2018 του τότε Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ με τους Τούρκους πρωθυπουργό Νταβούτογλου και υπουργό Τσαβούσογλου.

ΣΕ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ τις συνομιλίες εκείνες, μαζί με τον Άντρο Κυπριανού ήταν και ο αρμοδιότερος, και τότε και τώρα, του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος μετείχε επίσης και στην ομάδα των Συμβούλων του προέδρου Αναστασιάδη (και προηγούμενων ΠτΔ) στις διακοινοτικές συνομιλίες, ο οποίος ασφαλώς και καθηκόντως κατέγραφε το περιεχόμενο των συνομιλιών.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ εκείνα τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνομιλιών του Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ με τους υψηλότερα αρμοδιότερους των Τούρκων Κατακτητών, έχουν μεγάλης σημασίας χρησιμότητα.

Ιδιαίτερα λόγω των ημερομηνιών που διεξήχθησαν εκείνες οι συνομιλίες: Πριν και μετά την Πενταμερή του Κραν Μοντάνα:

- Η πρώτη συνάντηση και οι συνομιλίες του Γ. Γρ. με τους Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016.

- Η δεύτερη συνάντηση στην Άγκυρα την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, στο σπίτι του Τούρκου υπ.Εξ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα είχε στείλει στο αεροδρόμιο την υπουργική του λιμουζίνα για να παραλάβει τον Ακελιστή ηγέτη.

ΓΙΑ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ τις συνομιλίες, ο Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ είχε ενημερώσει τότε, σε προσωπικές συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν ανακοινώθηκε ποτέ το περιεχόμενο των ενημερώσεων, ούτε και έγινε γνωστό αν ο Άντρος Κυπριανού ή ο Τουμάζος Τσελεπής είχαν δώσει οποιαδήποτε ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνομιλιών τους με τους Τούρκους.

ΤΩΡΑ που αποκαλύπτονται τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Ματίας Σούστερ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες Γκουτέρες - Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, χρησιμότατο είναι να δώσει και το ΑΚΕΛ στη δημοσιότητα τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνομιλιών του Άντρου Κυπριανού και Τουμάζου Τσελεπή, με τους Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου του Ιανουαρίου 2016 και Νοεμβρίου 2018.