Παραπολιτικά

Άγριοι λαθροθήρες αγρίων ειδών

Οι λαθροκυνηγοί έδειξαν άγριες διαθέσεις το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα με τις παράνομες δραστηριότητές τους, προχώρησαν και σε ποικίλες εγκληματικές ενέργειες. Λαθροκυνηγοί αμπελοπουλιών στην περιοχή Κοκκινοχωριών ξυλοκόπησαν άγρια έναν Ιταλό ακτιβιστή, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δράση για πάταξη της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και άλλων προστατευόμενων πτηνών, εκ μέρους διεθνούς οργάνωσης προστασίας άγριων πτηνών. Και ενώ προσπαθούσε ο άνθρωπος να προστατεύσει τα άγρια πτηνά, δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον εαυτό του από τους άγριους Κυπραίους, που επιμένουν να σκοτώνουν παράνομα αμπελοπούλια, για να κερδοσκοπήσουν.

Στη Λεμεσό, λαθροθήρες πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα της Υπηρεσίας Θήρας, που ήταν σταθμευμένα κοντά στο κτήριο της Υπηρεσίας, στέλνοντας προειδοποιητικά ή εκδικητικά μηνύματα.

Στην Πάφο, κατά τη διερεύνηση υπόθεσης λαθραλιείας με τη χρήση ψαροντούφεκου και φωτεινών πηγών, στη διάρκεια της νύχτας, ένα άτομο που εντοπίστηκε να ψαρεύει με αυτόν τον απαγορευμένο τρόπο, όπλισε το ψαροντούφεκό του και απείλησε επιθεωρητές του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Ο τζίρος από το λαθροκυνήγι και τη λαθραλιεία είναι, προφανώς, πολύ μεγάλος για να συνοδεύεται από τέτοιες επιθετικές ενέργειες των εμπλεκομένων. Και, βεβαίως, για να υπάρχει τζίρος υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση από πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το παράνομο θήραμα όσα τους ζητήσουν.

Κάτι που συμβαίνει και με το λαθροκυνήγι των προστατευόμενων αγρινών. Όπως έχει δηλώσει εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, το κρέας του αγρινού πωλείται σε πολύ υψηλή τιμή στη μαύρη αγορά και συνήθως αποτελεί έδεσμα σε κλειστά πάρτι. Η δήλωση έγινε με αφορμή πρόσφατες συλλήψεις λαθροκυνηγών στην περιοχή του Κάμπου Τσακκίστρας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν σκοτωμένα αγρινά.

Βεβαίως, εκτός από τους λαθροθήρες, οι διωκτικές Αρχές θα πρέπει να διώκουν και τους... λαθρομεζετζήδες, οι οποίοι απολαμβάνουν χωρίς τύψεις, σε κάποιο τραπέζι, το παράνομο έδεσμα από τα προστατευόμενα και πολύτιμα είδη της κυπριακής πανίδας.

ΜΠΟΞΕΡ