Αναλύσεις

Η εκπαίδευση ως παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής προόδου

Η ποιοτική προσφορά της εκπαίδευσης αναγνωρίζεται από τις κοινωνίες και την επιστημονική κοινότητα ως ένας σημαντικός, καθοριστικός και απαραίτητος παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Καμία χώρα δεν κατάφερε στο πέρασμα των αιώνων να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς προηγουμένως να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η εκπαίδευση βοηθά τους πολίτες να κατανοήσουν τον εαυτό τους καλύτερα, να ιεραρχήσουν στόχους και προτεραιότητες, να ξεχωρίσουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα και να επιτύχουν ώστε η προσωπική τους συμβολή στην κοινωνία να είναι θετική για τους δικούς τους ανθρώπους και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον, η εκπαίδευση συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας αλλά και της θέσης μας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεταβολών και αναταράξεων, προκλήσεων και δυσκολιών, κινδύνων αλλά και ευκαιριών όπως η τωρινή, η όσο το δυνατόν καλύτερη και βαθύτερη γνώση του κόσμου γύρω μας είναι κομβικής σημασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του ατόμου, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. Μελέτες καταδεικνύουν την άμεση σύνδεση και τη θετική συσχέτιση των απολαβών των εργαζομένων με την ποιότητα και το ύψος της εκπαίδευσης που έλαβαν ή λαμβάνουν. Αλλά, και η γενικότερη πρόοδος της κοινωνίας, τα τεχνολογικά και επιχειρηματικά επιτεύγματα, η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, η κατανόηση και η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η συνολική πρόοδος των επιστημών και των γραμμάτων, όλα αυτά είναι απότοκα της εκπαίδευσης που έλαβαν λαμπρά και εμπνευσμένα μυαλά.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης επεκτείνεται και πέραν των στενών ορίων της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται η κοινωνική πρόοδος και η κοινωνική συνοχή. Πολίτες που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν την ευκαιρία, λαμβάνοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δουλεύοντας με πειθαρχία και θέληση, να ξεχωρίσουν και να επιτύχουν αναβάθμιση του βιοτικού τους επίπεδου.

Επιπλέον η εκπαίδευση συμβάλλει στην εμπέδωση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και υποστήριξης προς το πιο αδύνατο κομμάτι της κοινωνίας μας. Τα άτομα αντιλαμβάνονται καλύτερα πως η ατομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική πρόοδο. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να είναι εφήμερη και ελλιπής.

Ένας από τους πατέρες του αμερικανικού Έθνους, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, είχε πει: «Μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο». Αναφερόταν βέβαια στα ποικίλα οφέλη που πηγάζουν από την επένδυση στην εκπαίδευση. Αυτή πρέπει να είναι η προσέγγισή μας. Ως άτομα, ως κράτη, ως κοινωνία, επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να τοποθετήσουμε την επένδυση στην εκπαίδευση στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τα οφέλη, μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα, θα είναι μεγάλα, σημαντικά και θα επεκτείνονται σε πολλαπλά επίπεδα.

* Μαθηματικός / Βοηθός Υποδιευθυντής, The International School of Paphos