Kαι τώρα σωθήκαμε!

Όταν διάβασα το περιεχόμενο της δήλωσης των Βρετανών για «μεσολαβητική» ή «γεφυρωτική» πρόταση, για τον ορισμό «αντιπροσώπου» ή «απεσταλμένου» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο, είπα «και τώρα σωθήκαμε!».

Οι Τούρκοι θέλουν όπως αυτός ονομάζεται «προσωπικός απεσταλμένος» του Γεν. Γραμματέα και όχι «ειδικός απεσταλμένος» που θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως η δική μας πλευρά επιμένει.

Ανεξαρτήτως όμως πώς θα ονομάζεται, εάν αποστολή του δεν είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού, πρόκειται για εμπαιγμό και κοροϊδία ή απλώς περιπαίξιμο.

Όταν για τέσσερεις και πλέον δεκαετίες δεν γνωρίζω πόσοι τέτοιοι «απεσταλμένοι» ή «αντιπρόσωποι» διορίστηκαν και πόσες «άτυπες» συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, διερωτώμαι γιατί δεν βρέθηκε «κοινό έδαφος», αφού ουδέποτε διεξήχθησαν «συνομιλίες» ή «διαπραγματεύσεις» παρά μόνον «κουβέντες του καφενείου», όπως πολύ επιτυχώς τις χαρακτήρισε προ μερικών ετών στην εφημερίδα «Independent» ο αείμνηστος δημοσιογράφος Robert Fist.

Την επομένη της τουρκικής εισβολής, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ (ο λεγόμενος πρωθυπουργός της εισβολής) διακήρυξε ότι «για την Τουρκία το Κυπριακό είναι λυμένο επί του χάρτη και του εδάφους». Έκτοτε αυτή δημιουργεί και εδραιώνει καθημερινά νέα τετελεσμένα για την ολοκλήρωση των σχεδίων της για επανάκτηση και ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου. Τι άλλο θα πρέπει να ακούσουμε για να αφυπνισθούμε;

Τώρα όχι μόνο επιμένουν στη δημιουργία «δύο κρατών», αλλά και σε επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία. Ολοκληρώνουν τα σχέδιά τους με σωρεία έκνομων ενεργειών, δημιουργία αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, ναυτικής βάσης στην Καρπασία και σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου. Ό,τι απέμεινε να μας πουν είναι «Αιωνία σας η μνήμη».

Και ενώ η Τουρκία ανενόχλητη προχωρεί στην ολοκλήρωση των σχεδίων της, εμείς αναμένουμε ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις. Αλλά εάν τούτο ήθελε συμβεί –πράγμα απίθανο κατά την άποψή μου–, όχι μόνο θα τις αγνοήσει, αλλά θα τις γράψει στα παλιά της τα παπούτσια.

Στο μεταξύ, αντί η Κύπρος να συγκλονίζεται καθημερινά από αντικατοχικές εκδηλώσεις, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και αντιδικίες.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε ένα διαλυμένο εσωτερικό μέτωπο, όποιος διακηρύττει ότι «σύνορά μας είναι η Κερύνεια» θα θεωρείται «ακροδεξιός» και «φασίστας», ενώ «πατριώτες» όσοι ταξιδεύουν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, διανυκτερεύουν σε ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές, προμηθεύονται καύσιμα από αυτές, είναι πελάτες των τουρκικής ιδιοκτησίας καζίνων κ.λπ.

Και επειδή το ούτω καλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο» απέτυχε να δημιουργήσει ενότητα σκοπού και δράσης και τη σφυρηλάτηση ενός ενιαίου και αρραγούς μετώπου για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, είχα εισηγηθεί σε άρθρα μου προ μερικών ετών όπως τούτο μετονομαστεί ως «Συμβούλιο Εθνικής Διχόνοιας».

Το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής καταβαράθρωσαν αυτοί που το διαχειρίστηκαν, αφού με τις ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» (συμφωνίες κορυφής όπως αποκαλούνται) απενοχοποίησαν την Τουρκία και το μετέτρεψαν σε «δικοινοτική διαφορά» και στη συνέχεια, με την υποβολή «χάρτου για το εδαφικό», αποδέχθηκαν και τη διχοτόμηση.

Και τέλος δεν σεβάστηκαν ούτε την ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού, που με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε στο δημοψήφισμα (24/04/2004) το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν, που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε τουρκοβρετανική αποικία.

Υ.Γ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν και επισήμως τον διορισμό του Kolin Stuart στη θέση του νέου ειδικού αντιπροσώπου του Γεν. Γραμματέα στην Κύπρο. Ο Καναδός Kolin Stuart θα είναι ταυτόχρονα και ο πολιτικός προϊστάμενος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ, ο Kolin Stuart θα αντικαταστήσει την επίσης Καναδή Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

* Πρώην συνδικαλιστής