Παραπολιτικά

Οι αναγκαίες αλλαγές στο ΓεΣΥ

Φαντάσου να είσαι βαριά άρρωστος, να πηγαίνεις σε Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, να μένεις εκεί για ένα περίπου εικοσιτετράωρο και να... ρίχνουνε οι γιατροί νόμισμα κορόνα-γράμματα, για να αποφασίσουν τι να σε κάνουνε. Απίστευτο; Και όμως αληθινό και... κυπριακό. Συνέβη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου ασθενής με καρδιοπάθεια ανέμενε επί 20 ώρες για να αποφασιστεί σε ποια κλινική θα νοσηλευόταν. Το περιστατικό κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, Μάριος Κουλούμας. Είναι γνωστά, βέβαια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς που προσφεύγουν εκεί, αλλά όταν ένα επείγον περιστατικό χρειάζεται 20 ώρες για να τύχει περίθαλψης, καταλαβαίνετε ότι έχουν χάσει και οι λέξεις τη σημασία τους. Κι αν νομίζετε ότι ο καρδιοπαθής που περίμενε 20 ώρες ήταν μεμονωμένη περίπτωση, ακούστε και το άλλο. Μια 24χρονη με πολλαπλές αναπηρίες έγινε για κάποια εικοσιτετράωρα κάτι σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Έπρεπε να υποβληθεί σε εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση στο Μακάρειο (μόνο εκεί υπάρχει ειδική χειρουργική αίθουσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό), αλλά η 24χρονη είχε την ατυχία να μην είναι... 16χρονη και δεν την δέχθηκαν. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν μπορούσαν να την εγχειρήσουν, επειδή δεν υπάρχει εκεί η ανάλογη εξειδίκευση. Ύστερα από παρεμβάσεις και του Υπουργού Υγείας διευθετήθηκε να χειρουργηθεί στο Μακάρειο, αλλά τελικά... δεν χειρουργήθηκε, επειδή οι αναισθησιολόγοι είχαν... σχολάσει, όπως ανέφερε ο κ. Κουλούμας. Ευτυχώς, τελικά έγινε, έστω και με καθυστέρηση, η επέμβαση.

Επί τη ευκαιρία θα πρέπει να σημειώσουμε τη σημαντική συμβολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών και προσωπικά του κ. Κουλούμα στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και στη δυναμική διεκδίκηση της επίλυσής τους.

Η επίλυση αυτών των προβλημάτων, μέσω της αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, θα βελτιώσει και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς, που είναι και ο βασικός στόχος του ΓεΣΥ. Αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σύστημα και όχι όσες προτείνουν διάφοροι καλοθελητές, οι οποίοι επιδιώκουν να βάλουν το ΓεΣΥ, αντί στο νοσοκομειακό κρεβάτι, στο κρεβάτι... του Προκρούστη και να το πετσοκόψουν αναλόγως.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ