Παραπολιτικά

Όλοι έχουν διλήμματα

Πολλά διλήμματα σε όλους τους πολιτικούς χώρους φέρνουν οι προεδρικές εκλογές του 2023. Διλήμματα που αναμένεται να απαντηθούν στις αρχές του νέου έτους, όταν και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τα κόμματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε θέση παρόμοια με εκείνην του βιβλικού Σολομώντα και θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει το... «μωρό» (προεδρική υποψηφιότητα) του ΔΗΣΥ. Στον Αβέρωφ ή τον Χριστοδουλίδη; Είναι σίγουρο ότι στο βάθος του μυαλού του ξέρει σε ποιον θα το δώσει, αλλά δεν θα το αποκαλύψει εάν δεν σιγουρευθεί ότι η επιλογή του είναι η καλύτερη και επιβεβαιωμένη από σχετικές δημοσκοπήσεις (όσο και εάν ο Φούλης θεωρεί τις δημοσκοπήσεις σαν τις... κάμερες της τροχαίας, που «βγάζουν φωτογραφίες της στιγμής»).

Ο Νικόλας, ο οποίος επαναλαμβάνει με επιμονή ότι το ΔΗΚΟ θα βρίσκεται στην επόμενη διακυβέρνηση της χώρας, έχει να απαντήσει και αυτός σε διλήμματα. Το πιο σημαντικό είναι εάν θα κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος. Εάν κατέλθει, δεν μπορεί να περιμένει στήριξη από τον Συναγερμό, αφού ήδη ο Αβέρωφ έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα έχει δικό του υποψήφιο το 2023. Μένει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ. Εδώ τα διλήμματα μεταφέρονται στο κόμμα της Αριστεράς. Αν θα υποστηρίξει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, πώς θα καλύψει τις μεγάλες διαφορές απόψεων στο Κυπριακό, αλλά και στην οικονομική φιλοσοφία; Και πόσο εύκολο είναι να πείσει τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Νικόλα, όταν δεν τους πείθει να ψηφίσουν... το ΑΚΕΛ (όπως έγινε στις τελευταίες βουλευτικές); Όντως δύσκολο το δίλημμα.

Εάν τελικά το ΑΚΕΛ κατέλθει με δικό του υποψήφιο, ο Νικόλας πρέπει να ξεχάσει τη δική του υποψηφιότητα, αφού δεν περνά στον δεύτερο γύρο και να επιστρέψει στο δίλημμα αν θα συγκυβερνήσει με τον ΔΗΣΥ ή με το ΑΚΕΛ.

Έχουμε, όμως, χρόνο μέχρι τότε. Και επειδή τίποτε δεν είναι σίγουρο στην πολιτική και επειδή έχουνε δει πολλές κωλοτούμπες τα μάτια μας, καλύτερα να περιμένουμε. Εν τω μεταξύ ας απολαύσουμε το θέαμα που θα μας προσφέρουν οι πρωταγωνιστές, με φλερτάκια, αλληλομαχαιρώματα, παζάρια, κοκορομαχίες και άλλα... θεατρικά.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ