Παραπολιτικά

Η... «ττενέκκα της Πανδώρας»

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν το κουτί της Πανδώρας άνοιξε, λόγω της περιέργειας της Πανδώρας, ξεπετάχθηκαν μέσα από αυτό όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Το τελευταίο διάστημα, το κουτί της Πανδώρας βρέθηκε ξαφνικά στην κορυφή της επικαιρότητας, με αφορμή τα Pandora Papers που δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από έρευνες της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψαν την εμπλοκή 35 αρχηγών κρατών (εν ενεργεία ή πρώην), 330 πολιτικών και δημόσιων αξιωματούχων και 29.000 οικονομικά ισχυρών από 91 χώρες, με τη διακίνηση χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Ένας από τους αρχηγούς κρατών που κατονομάζονται είναι και ο δικός μας. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην Κύπρο το κουτί της Πανδώρας πήρε τελικά τη μορφή... κάλπης. Μέσα από την οποία άρχισαν να ξεπηδούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γύρω από το θέμα των Pandora Papers.

Το ΑΚΕΛ, ειδικότερα, θεώρησε ότι βρήκε ουρανοκατέβατη ευκαιρία για να πριονίσει την καρέκλα του Νίκου Αναστασιάδη, αναλαμβάνοντας αυτόκλητα ρόλο αδιάφθορου Ηρακλή, που θα επιχειρήσει να καθαρίσει τον στάβλο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το μόνο που η λεοντή η οποία περιβάλλει τον ΑΚΕΛικό Ηρακλή έχει και αυτή... τις τάτσες της. Ο δε στάβλος της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει και βουναλάκια κόπρου που σχηματίστηκαν στην αριστερή πλευρά. Με την ανάμειξη κομματικών στελεχών σε σκάνδαλα, Αλ Τζαζίρα, Δρομολαξιά, παραχώρηση διαβατηρίων από την Κυβέρνηση Χριστόφια (με εισήγηση Συλικιώτη) σε Ρώσους ολιγάρχες που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, εισφορά μισού εκατομμυρίου στο κόμμα από τον Βγενόπουλο μέσω της περιβόητης Focus, εισφορά ανώνυμου 100.000 στο κόμμα κ.λπ. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα βουναλάκια κόπρου της σημερινής Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερα και εμφανέστερα, αφού καταγράφονται και σε ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Εν πάση περιπτώσει, η... «ττενέκκα της Πανδώρας» θα κυριαρχεί μοιραία στο πολιτικό σκηνικό, μέχρι τις εκλογές του 2023. Εκτός αν στο μεταξύ ξεφυτρώσουν και κάποια... «Μέδουσα Papers» ή άλλα Papers με ονόματα τεράτων της ελληνικής μυθολογίας, για να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Ποιος μπορεί να προβλέψει; Ούτε ο... μάντης Τειρεσίας.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ