Παραπολιτικά

Ο Πρόεδρος, το γραφείο και οι πέτρες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να έχει μετανιώσει για όλες εκείνες τις ενέργειές του, που είχαν ως κατάληξη την προσωπική δυσφήμησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκ των υστέρων μπορεί να θυμήθηκε και την κυπριακή παροιμία... «αν ήξερα την πέτραν που ήτουν να κουτσουβλήσω, ήτουν να την ποϋρίσω». Όμως, ο λαός τον εξέλεξε δύο φορές Πρόεδρο ακριβώς για να μπορεί να «ποϋρίζει» τις απρόβλεπτες πέτρες. Αντίθετα, «κουτσούβλησε» πολλές φορές πάνω σε αυτές και το αποτέλεσμα ήταν να αμαυρωθεί το όνομά του (και το όνομά μας) και σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχέση με τα Pandora Papers.

Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι αδικείται από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία μπήκε στο ίδιο καζάνι με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για διαπλοκή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αδίκησε ο ίδιος τον εαυτό του. Θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την «αδικία» με απλές κινήσεις. Μια από αυτές ήταν να σταματήσει να υπάρχει το όνομά του στο δικηγορικό του γραφείο, αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν το έπραξε και μάλιστα υποτίμησε τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν, μετά τις διάφορες αποκαλύψεις από τον Αλ Τζαζίρα για τα «χρυσά» διαβατήρια, τα Panama Papers, Pandora Papers και άλλα Papers, επέμενε να δικαιολογείται υποστηρίζοντας με κάθε σοβαρότητα: «Δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζω τι κάνει ένα γραφείο που φέρει απλώς το όνομά μου».

Παράλληλα αγνόησε και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις σκοτεινές πτυχές των πολιτογραφήσεων.

Μια άλλη πέτρα στην οποία «κουτσούβλησε» ήταν και η παραβίαση, από τον ίδιο, του κώδικα δεοντολογίας που είχε θεσπίσει για τους Υπουργούς του και στον οποίο αναφερόταν: «Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη Κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το υπουργείο τους. Για αποδοχή δώρων, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ, ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία».

Ε, ο Πρόεδρος δεν πήρε απλώς δώρα. Πήρε... Πανδώρα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ