Σε αυτό το Crans Montana επιμένουν οι επικίνδυνοι αγγλο-τουρκο-διζωνικοί;

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει κανονικό κράτος μόνο με την απαλλαγή της από τον Αττίλα, την κατίσχυση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κατάργηση όλων των αναχρονιστικών δεσμών που την πνίγουν. Όταν οι ηγήτορες της Κύπρου -και της Ελλάδος- το καταλάβουν, τότε πρέπει να σχεδιάσουν την απελευθέρωσή της. Με κάθε τρόπο!

Γι’ ακόμα μία φορά, η αδιαλλαξία των Τούρκων και η απαίτησή τους και για άλλες υποχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι ο εν παντί υποχωρών Αναστασιάδης. Ούτε ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που μετατράπηκε σε θλιβερό τυμπανιστή και απολογητή των αξιώσεων του φίλου του, Τσαβούσογλου. Όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που, διά της τότε Υπουργού Εξωτερικών της, ένιψε τας χείρας της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διασώθηκε από τον ακαταλόγιστο ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, που η μόνη έγνοια του ήταν να προωθήσει τις τουρκικές αξιώσεις. Υπονομεύθηκε, όμως, από τον ανεκδιήγητο Ειδικό Αντιπρόσωπό του, αρχιψευταρά Έιντε. Τέσσερα χρόνια μετά την άτυπη πενταμερή στο Crans Montana, ο εκλεκτός συνάδελφος, Μιχάλης Ιγνατίου, αποκαλύπτει τα πρακτικά όσων διημείφθησαν στο όνομα δήθεν λύσης του Κυπριακού στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες». Δηλαδή, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον Ιούλιο του 2017 ακούμε καθημερινά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδη, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ένα αηδιαστικό και εμετικό ρεφρέν: «Να επαναρχίσουν συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Crans Montana». Τι πραγματικά συνέβη, λοιπόν, στο ελβετικό θέρετρο; Όπως αποκαλύπτει ο Ιγνατίου (στον «Φιλελεύθερο» και στο Hellas Journal), στα επίσημα πρακτικά καταγράφεται η τουρκική θέση, όπως την διατύπωσε ο Τούρκος ΥπΕξ:

«Για την Τουρκία η άποψη μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις, δεν ήταν θέση εκκίνησης (was a non-starter)». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ΥπΕξ πριν από το γνωστό επίσημο δείπνο, που κατέληξε σε ναυάγιο των συνομιλιών, ρώτησε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να αποδεχθεί αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεως με τη Συνθήκη Εφαρμογής και να καταργήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Η Συνθήκη Συμμαχίας θα μπορούσε να δομηθεί ως νέα Συνθήκη, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοια για τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Μηδενικά στρατεύματα είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία». Δώδεκα ώρες πριν από τη συνάντηση Γκουτέρες-Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταθέσει προτάσεις που συνιστούσαν νέες, οδυνηρές υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Οι Τούρκοι επέμεναν ανένδοτα στην εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μετά από συμφωνία και σε αυξημένο αριθμό, εξαιτίας δήθεν της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, της τρομοκρατίας και πιθανής τουρκικής βάσης στο νησί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε κάνει καταστροφικές υποχωρήσεις σε όλες τις πτυχές του «πλαισίου Γκουτέρες». Όπως ο Μιχ. Ιγνατίου αποκαλύπτει, ο Αναστασιάδης υποχώρησε: «Στην εκ περιτροπής προεδρία, στην αποτελεσματική συμμετοχή όλων, στο περιουσιακό και στην ίση μεταχείριση των Ελλήνων και των Τούρκων υπηκόων του νησιού. Βεβαίως, έθετε ως προϋπόθεση την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και ότι σε βάθος χρόνου, 5 με 7 χρόνων, θα επιβαλλόταν ρήτρα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων. Άρα, ο κ. Αναστασιάδης αποδεχόταν την παραμονή (τουρκικών στρατευμάτων) για μερικά χρόνια. Όμως φάνηκε πως η Τουρκία με τη λέξη παραμονή εννοούσε για πάντα».

Από τον Ιούλιο του 2017, το ΑΚΕΛ καθημερινά κατηγορούσε τον Ν. Αναστασιάδη ότι αυτός ευθύνεται για το ναυάγιο στο Crans Montana, ότι η Τουρκία επαινέθηκε για την… συνεισφορά της και ότι η ελληνική πλευρά φταίει επειδή δεν οδηγηθήκαμε σε λύση. Τα επίσημα πρακτικά τεκμηριώνουν, πρώτον, ότι οι Τούρκοι πήγαν στις συνομιλίες για να εισπράξουν, όχι για να δώσουν. Δεύτερον, ο Ν. Αναστασιάδης προέβη ξανά σε ασυγχώρητες, ολέθριες υποχωρήσεις. Τρίτον, ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ και δημοσιογράφοι μετατράπηκαν σε θλιβερούς απολογητές και λευκαντές των τουρκικών αξιώσεων.

Τέταρτον, ο ΓΓ του ΟΗΕ έπαιξε έναν άθλιο ρόλο και απέφυγε να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία που οδήγησε τις συνομιλίες σε ναυάγιο. Πέμπτον, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έιντε, αναδείχθηκε στον πλέον αισχρό προαγωγό της βρετανικής και τουρκικής στοχοθεσίας με ψεύδη και παραπλανήσεις και πρόθυμους καλούς αγωγούς και προαγωγούς, Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους. Έκτον, με τις νέες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και τις τουρκικές αξιώσεις, η τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν προδιαγεγραμμένη: Διάλυση, στο πλαίσιο της αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας.

Στο Crans Montana εκκολαπτόταν ένα αποκρουστικό τουρκοδιζωνικό τέρας. Ευτυχώς χάλασε τη μανέστρα, την τελευταία στιγμή, ο Έλληνας ΥπΕξ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος κατέθεσε το τρίπτυχο: «Κατάργηση των συνθηκών, διαμόρφωση νέων συμφωνιών μακριά από παρεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και μετατροπή της Κύπρου σε ένα κανονικό κράτος». Και τον πολέμησαν! Κύπριοι πολιτικοί, «με ένα παράδοξο μένος και εμπάθεια. Θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να θέσω τέτοια θέματα, όπως την κατάργηση των εγγυήσεων και των “παρεμβατικών δικαιωμάτων”. Ότι όταν αυτά τίθενται δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό».

Η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει κανονικό κράτος με ανεπαρκείς, διζωνολάγνους ηγέτες, ούτε με την αγγλοτουρκοδιζωνική, ούτε με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, παρεμβάσεις και εγγυήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει κανονικό κράτος μόνο με την απαλλαγή της από τον Αττίλα, την κατίσχυση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κατάργηση όλων των αναχρονιστικών δεσμών που την πνίγουν. Όταν οι ηγήτορες της Κύπρου -και της Ελλάδος- το καταλάβουν, τότε πρέπει να σχεδιάσουν την απελευθέρωσή της. Με κάθε τρόπο!