Κόμματα

Ρίχνουν δίκτυα στον απόντα «Ενδιάμεσο»

Τον πολυδιασπασμένο και, εν πολλοίς, αφαιρετικά προσδιορισμένο «ενδιάμεσο» χώρο προσεγγίζουν τόσο ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και το ΑΚΕΛ, απειλώντας ουσιαστικά τον πυρήνα ύπαρξής του, ως αντίπαλου δέους στα δύο κόμματα εξουσίας

Σε σκάκι για γερά νεύρα εξελίσσεται το προεκλογικό τοπίο, με μήλον της έριδος και πολυπόθητη «νύφη» να είναι, σε πρώτο επίπεδο, το ΔΗΚΟ και σε δεύτερο, ο λεγόμενος «ενδιάμεσος» χώρος.

Με τον όρο «ενδιάμεσος» χώρος να μην αφορά μόνο στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πλην των δύο «μεγάλων» ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό, τη σιωπηρή πλειοψηφία που επιδιώκει αλλαγή στο πολιτικό τοπίο του νησιού. Το ΔΗΚΟ κινείται για την ώρα στο μεταίχμιο, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές και να θέσει εαυτόν ως τον κατ’ εξοχήν ρυθμιστικό παράγοντα, ικανοποιώντας έτσι την απαίτηση πολλών στελεχών του για επιστροφή σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό και, ως εκ τούτου, σε θέση εξουσίας και ισχύος.

ΑΚΕΛ και Χριστοδουλίδης φλερτάρουν με τον «Ενδιάμεσο»

Αυτό που είναι, ωστόσο, άξιον αναφοράς, είναι πως τον πολυδιασπασμένο και, εν πολλοίς, αφαιρετικά προσδιορισμένο «ενδιάμεσο» χώρο προσεγγίζουν τόσο ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και το ΑΚΕΛ, απειλώντας ουσιαστικά τον πυρήνα ύπαρξής του, ως αντίπαλου δέους στα δύο κόμματα εξουσίας.

Η όποια πιθανότητα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον ΔΗΣΥ φαίνεται να προκύπτει μόνο στην περίπτωση που θα τεθεί ενώπιον των κομματικών οργάνων και προταχθεί ως εκλέξιμη υποψηφιότητα, κατά την οποία θα υπάρχει στήριξη τουλάχιστον από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όπως και διαβεβαιώσεις από ανεξάρτητα πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης στο μη κομματικοποιημένο «απορριπτικό κοινό». Κι αυτό γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει μεγάλη επιρροή στα όργανα του κόμματος, ενώ ήδη ο κομματικός κλοιός σφίγγει ασφυκτικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται πως έχει ήδη προσεταιριστεί ένα δίκτυο ανθρώπων μη κομματικών και άλλης προσέγγισης στο Κυπριακό, κάτι που του επιτρέπει να επιμείνει και σε μιαν ανεξάρτητη υποψηφιότητα χωρίς την στήριξη της Πινδάρου. Ωστόσο, όσους υποστηρικτές έχει στο εν λόγω κοινό, έχει άλλους τόσους ορκισμένους εχθρούς, που εκτιμούν πως η επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί το ιδανικό πρόσωπο για να «ευνουχιστεί» οριστικά ο «τρίτος πόλος», λαμβάνοντας υπόψη το «συστημικό» παρελθόν του και τη σταδιακή απώλεια του Βαρωσιού επί δικής του Υπουργίας.

Αντίστοιχα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχοντας προ πολλού διαρρήξει τους δεσμούς με τη συντηρητική πτέρυγα της κοινωνίας, επιδιώκει εδώ και καιρό να «φτιάξει» τις σχέσεις, στερώντας έτσι επιχειρήματα από τον εν δυνάμει εσωκομματικό ανθυποψήφιό του. Την ίδια ώρα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αξιοποιώντας πλήρως την «ευθραυστότητα» των δύο Προέδρων, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου, οι οποίοι βλέπουν τις επόμενες εκλογές ως μια συγκυρία που, εάν αξιοποιηθεί σωστά, θα διασφαλίσει και την πολιτική τους επιβίωση. Ειδικά στην περίπτωση Σιζόπουλου, οι γέφυρες που φέρεται να έριχνε μερίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΑΚΕΛ, που σύμφωνα με πληροφορίες ήθελαν τον Μάριο Ηλιάδη ως πιθανή συνενωτική επιλογή, δίνει τον χώρο στον Συναγερμικό Πρόεδρο να μπει σφήνα στο παιχνίδι.

Από την άλλη, πηγές από το ΑΚΕΛ διαμηνύουν πως αν και τίποτα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τη λήξη των εσωκομματικών διαδικασιών, γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, όχι με αποκλειστικό άξονα τις Προεδρικές, να χτιστεί μια καλύτερη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως με ΔΗΚΟ και Οικολόγους, αλλά και με ΕΔΕΚ. Ενδεικτική και η κοινή πρόταση που έχει υποβληθεί για τον ΦΠΑ. «Ακόμη και με την ΔΗΠΑ γίνονται γεφυρωτικές προσπάθειες, ωστόσο, υπάρχουν άλλων ειδών εξαρτήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΑΚΕΛ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, όπως μας λέχθηκε, «από την προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να παρουσιάσουν το φλερτ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ως αδιαμφισβήτητο γεγονός», διαφωνώντας πως το ΔΗΚΟ έχει ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ, ίσως για πρώτη φορά, δεν απέκλεισαν ακόμη και στήριξη του ίδιου του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε γενικό αναβρασμό στο ΑΚΕΛ: Στρέφουν τα μάτια τους… παντού

Μπορεί στελέχη του ΑΚΕΛ, σε μια στρατηγική προσπάθεια να κρατήσουν τους διαύλους ανοικτούς, να μην κλείνουν την πόρτα ακόμη και στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τα κομματικά στελέχη να εξετάζουν κι άλλες υποψηφιότητες από το ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει προσεγγιστεί ανεπίσημα η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ως μια υποψηφιότητα που μπορεί να αγγίξει τις κομματικές μάζες. Μάλιστα, στη σχετική ερώτηση που υπεβλήθη σε ανώτατη πηγή του κόμματος της Αριστεράς, η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρα αρνητική, αλλά πως δεν εκτιμάται πως το ΔΗΚΟ θα συζητούσε άλλη υποψηφιότητα πλην του Προέδρου του. Τουλάχιστον για την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν επιβεβαιώνουν πηγές από το κόμμα, το ΑΚΕΛ φαίνεται πως ήδη βολιδοσκοπεί κι άλλες υποψηφιότητες στις κομματικές ομάδες βάσης, ζητώντας να αξιολογηθούν οι υποψηφιότητες της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Αχιλλέα Δημητριάδη, με τον δεύτερο να μην περνάει τα πρώτα «crash tests».

Κάνει σκέψεις για αυτόνομη υποψηφιότητα ο Γιώργος Κολοκασίδης

Παράλληλα της προσπάθειας του ΔΗΚΟ για στήριξη, είτε από ΔΗΣΥ είτε από ΑΚΕΛ, αλλά και της προσπάθειας Χριστοδουλίδη και ΑΚΕΛ να κερδίσουν την υποστήριξη των «τρίτων», στις συζητήσεις κομματικών στελεχών από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ακόμη και από ΔΗΠΑ και Οικολόγους, πέφτουν και ονόματα άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων, που εκτιμάται πως το παρελθόν τους επιτρέπει τη διαφοροποίηση από τις δύο κύριες δυνάμεις του τόπου.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος φέρεται να κάνει σκέψεις να κατέλθει υποψήφιος, ωστόσο, οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων, ούτε ο ίδιος επιδιώκει κάτι τέτοιο, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση η πρωταρχική στήριξη πολιτών.

Άνθρωποι από τον κύκλο του Γιώργου Κολοκασίδη τονίζουν ότι «πρέπει πρώτα να επιδιωχθεί μια φόρμουλα που θα συγκεράζει την υπέρβαση τόσο της διαχρονικής πολιτικής στο Κυπριακό όσο και της υφιστάμενης οικονομικής πολιτικής που επιτρέπει οριζόντια φαινόμενα διαφθοράς».

Άρα, μια στήριξη μιας τρίτης υποψηφιότητας από τα κόμματα του «ενδιάμεσου», θα προκύψει αφού εξαντληθούν οι όποιες προοπτικές κομματικών συνεργειών.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 21/11/2021)