Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

©Black Friday FastScan: Καινοτομία κατά της πανδημίας

Καινοτομία σημαίνει: α) Συνδυασμοί και β) απτά αποτελέσματα εδώ και τώρα. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον θεσμό της Black Friday με την πιο γρήγορη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με μηδενικό κόστος και σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα; Μπορεί μια δημιουργική ιδέα να μετατρέψει την αγοραστική μανία Black Friday σε εμβολιαστική μανία και να κτίσει ένα παγκόσμιο «τείχος ανοσίας» μέσα σε λίγες ημέρες; Η πρότασή μου έχει ως ακολούθως:

Τα άτομα που θα λάβουν οποιαδήποτε δόση εμβολίου κατά της Covid-19 (πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση) από την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου θα έχουν προτεραιότητα για είσοδο σε όλα τα καταστήματα που θα συμμετάσχουν στον θεσμό της Black Friday το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Επίσης, κατά το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου εισηγούμαι όπως λειτουργήσουν walk in εμβολιαστικά κέντρα στα Shopping Malls και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Τα καταστήματα που θα μετέχουν στην πρωτοβουλία ©Black Friday FastScan, κατά το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου μπορούν να δημιουργήσουν δύο διαφορετικές σειρές αναμονής για είσοδο στο κατάστημα. Η πρώτη ουρά (FastScan) θα είναι για άτομα που θα έχουν λάβει οποιαδήποτε δόση εμβολίου κατά της Covid-19 (πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση) από την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου και κατέχουν SafePass. Η δεύτερη ουρά θα είναι για όλα τα άλλα άτομα που κατέχουν SafePass. Η είσοδος στο κατάστημα ανά πάσα στιγμή να γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο σειρές –ένας από κάθε σειρά– μέχρι να συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός που επιτρέπεται σε κάθε κατάστημα σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Επειδή τα άτομα στη δεύτερη σειρά (SafePass) θα είναι πολύ περισσότερα, η εξυπηρέτηση των ατόμων με FastScan (SafePass και εμβολιασμός την περίοδο 19-28 Νοεμβρίου) θα είναι πολύ πιο γρήγορη.

Για παράδειγμα, αντί να στέκομαι σε μια μεγάλη ουρά από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 9.30 π.μ. που θα ανοίξουν τα καταστήματα την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου και να μην ξέρω καν πότε θα έρθει η σειρά μου να μπω στο κατάστημα όταν ανοίξει, θα έχω τη δυνατότητα να κάνω εμβόλιο walk in στις 8 π.μ. και μόλις ανοίξουν τα καταστήματα να μπορώ να μπω στο κατάστημα μέσα σε λίγα λεπτά (FastScan) ή/και να επισκεφθώ οποιαδήποτε άλλα καταστήματα για όλη τη διάρκεια της ημέρας και για όλο το τριήμερο της Black Friday και να έχω το ίδιο προνόμιο, νοουμένου ότι κατέχω SafePass συν κάρτα εμβολιασμού που να αποδεικνύει ότι έλαβα οποιαδήποτε δόση εμβολίου (πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση) την περίοδο 19-28 Νοεμβρίου.

Επίσης, το προνόμιο για γρήγορη είσοδο στα καταστήματα μπορεί να επεκταθεί και στην εξυπηρέτηση στα ταμεία με τη δημιουργία πρόσθετου ταμείου όπου θα δίνεται προτεραιότητα στα άτομα με FastScan (άτομα που εμβολιάστηκαν το δεκαήμερο 19-28 Νοεμβρίου και κατέχουν SafePass). Εδώ έγκειται και η δημιουργικότητα της καμπάνιας ©Black Friday FastScan: στη διττή σημασία της λέξης FastScan – έλεγχος για γρήγορη είσοδο στο κατάστημα και γρήγορο «σκανάρισμα» για έξοδο από τα ταμεία.

Εάν λάβουμε υπόψη τα μέτρα κατά της πανδημίας που εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. lockdown σε ανεμβολίαστους πολίτες), η πρότασή μου μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, γρήγορα και με μηδενικό κόστος – αφορά ένα προσωπικό κίνητρο που μπορεί να επιφέρει ένα μεγάλο πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους τους πολίτες. Παρόλο που στον θεσμό της Black Friday συμμετέχουν βασικά όλοι οι πολίτες, το κίνητρο ©Black Friday FastScan πιστεύω θα προσελκύσει ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Τα άτομα που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση από την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, επειδή δεν θα έχει παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος μετά το εμβόλιο, θα έχουν το δικαίωμα ©Black Friday FastScan, εφόσον κατέχουν SafePass μετά από εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση rapid test, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επομένως, το προνόμιο ©Black Friday FastScan θα έχουν όλα τα άτομα που πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις: έλαβαν οποιαδήποτε δόση εμβολίου κατά της Covid-19 (πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση) το δεκαήμερο 19-28 Νοεμβρίου και κατέχουν SafePass.

Η καθολική εφαρμογή της ιδέας ©Black Friday FastScan –σε εθνικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο– μπορεί να κτίσει ένα παγκόσμιο «τείχος ανοσίας» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα την κρίσιμη αυτή περίοδο που η πανδημία θερίζει νέους και ανεμβολίαστους.

Εγώ, προσωπικά, έλαβα την τρίτη δόση πριν από 2 βδομάδες – μάλιστα την έλαβα 2 μέρες προτού περάσουν 6 μήνες από τη δεύτερη δόση, για να είμαι και να νιώθω πολύ πιο ασφαλής. Με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτόν τον χειμώνα, ο μη εμβολιασμός ισοδυναμεί –στατιστικά– με ρωσική ρουλέτα.

* Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

Υποστηρίξτε τη