Κυπριακό

Με το μυαλό μας κάνουμε μπαϊράμι

katexomena.jpg

Ο αμανές της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», στην οποία πλείστοι όσοι ομνύουν πίστη για επίλυση του Κυπριακού για τέσσερεις και πλέον δεκαετίες, δεν οδήγησε σε «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση», παρά μόνο σε εδραίωση της κατοχής και τη δημιουργία συνεχώς νέων τετελεσμένων.

Τώρα μας λέγουν ότι για να γίνουμε «πιστευτοί» πρέπει να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες, να υποβάλουμε προτάσεις κ.λπ. και φθάνουν μέχρι του σημείου να εισηγούνται όπως ο αγωγός του φυσικού αερίου διέρχεται μέσω Τουρκίας, εάν φυσικά τελικά δεν αποδειχθεί… «αέρας κοπανιστός». Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας καταδικάσει σε ασφυξία κλείνοντας τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου εάν η Ευρώπη τού επιβάλει κυρώσεις. Θα πάθουμε κι εμείς το ίδιο εάν ο αγωγός φυσικού αερίου διέρχεται μέσω της Τουρκίας.

Αλλά για τέσσερεις και πλέον δεκαετίες δεν εξευρέθη «κοινό έδαφος», αφού ούτε συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν παρά μόνο «κουβέντες του καφενείου», θα εξευρεθεί λοιπόν τώρα «κοινό έδαφος»;

Αιφνιδίως ακούσαμε ιδέες «περί Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας». Η αντίδρασή μου ήταν «με τον νου μας κάνουμε μπαϊράμι», αφού φαίνεται ότι δεν αντιληφθήκαμε πως μόνιμος σκοπός και στόχος της Τουρκίας είναι η επανάκτηση και ο πλήρης και ολοκληρωτικός και εσαεί έλεγχος της Κύπρου.

Άλλωστε διερωτώμαι στο σύνταγμα ποιας χώρας το καθεστώς «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» ή «Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας» υπάρχει, όταν μάλιστα όλες οι διεθνικές και πολυεθνικές Ομοσπονδίες διαλύθηκαν και μερικές κατέρρευσαν μέσα από ποταμούς αιμάτων.

Οι Τούρκοι διακηρύττουν καθημερινά ότι συζητούν μόνο λύση «δύο κρατών» και φθάνουν μέχρι του σημείου να ζητούν όπως η Κύπρος επιστραφεί στην Τουρκία και προχωρούν καθημερινά στη δημιουργία και νέων τετελεσμένων.

Ούτε ένας στρατιώτης μήτε η Τουρκία θα αποχωρήσουν ειρηνικά ποτέ από την Κύπρο. Με «πυροτεχνήματα» τύπου «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» ή/και «Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας» δεν οδηγούν παρά στην εδραίωση της κατοχής. Όπου οι Τούρκοι/Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβαν εδάφη, μόνο με τη βία αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Άλλωστε διακήρυξαν επανειλημμένα πως ό,τι κατέκτησαν με το σπαθί τους μόνο έτσι τα χάνουν.

Και επειδή οι πολυπράγμονες ηγέτες μας στη Λευκωσία και την Αθήνα καταβαράθρωσαν το Κυπριακό, δεν μπόρεσαν ούτε και το ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο βρετανο-τουρκικό σχέδιο Ανάν να αξιοποιήσουν, ρίχνοντάς το στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και επανατοποθετώντας το ως θέμα εισβολής και κατοχής.

Άλλωστε και η απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας άφησε την Κύπρο στο έλεος της Τουρκίας. Διά δε την εγκατάλειψή της κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, διά τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Πολεμικού Συμβουλίου για αναχαίτιση και συντριβή της, ουδείς λογοδότησε.

Στη ζωή δεν υπάρχει ασφάλεια, παρά μόνο ευκαιρία. Αλλά, δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι ηγέτες του Ελληνισμού στην Ελλάδα και Κύπρο απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων, ανάξιοι της ιστορίας και των ηρωικών παραδόσεων του Έθνους μας.

Υ.Γ.:

  1. Αμανές: Είδος μακρόσυρτου λαϊκού τραγουδιού, με ανατολίτικες ρίζες.
  2. Ομνύουν: (αρχαίο ρήμα ομνύω, μορφή του όμνυμι): Ορκίζονται.
  3. Μπαϊράμι: Μεγάλη γιορτή των μουσουλμάνων (αντίστοιχη με το Χριστιανικό Πάσχα).
  4. Με τον νου μας κάνουμε μπαϊράμι: Κάνουμε με τον νου μας πανηγύρια.