Πρόσω ολοταχώς για ψώνια σήμερα οι Κύπριοι ενόψει Black Friday

H μέρα που ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις είναι εδώ και οι περισσότεροι σπεύδουν να ψωνίσουν είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης. Τα καταστήματα γεμίζουν και η οικονομία κινείται. Τι πρέπει όμως να προσέξουν οι καταναλωτές σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα;

Βλέπουν και δεν αγγίζουν οι Κύπριοι, περιμένοντας την πολυπόθητη μέρα, την Μαύρη Παρασκευή, για να κάνουν τις αγορές τους σε χαμηλότερες τιμές. Η Μαύρη Παρασκευή ή Black Friday όπως καθιερώθηκε, είναι μια «εναρκτήριος γιορτή» για τα Χριστούγεννα και πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Είναι η μέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις των γιορτών και οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν ίσως και τα πρώτα δώρα των γιορτών. Η Black Friday λοιπόν έχει «εγκατασταθεί» για τα καλά στο νησί μας τα τελευταία πέντε έτη αφού οι Κύπριοι έδειξαν την προτίμηση τους για ψώνια τη συγκεκριμένη μέρα.

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Ο θεσμός του Black Friday ξεκίνησε τη δεκαετία του `60 στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ξεκίνησε ως συνήθεια στις ΗΠΑ και εξαιτίας της επιτυχίας που γνώρισε, έγινε θεσμός που υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι. Ο θεσμός αυτός έφτασε και στο νησί μας τα τελευταία χρόνια με τους καταστηματάρχες να ρίχνουν τις τιμές τους, όχι όμως στα επίπεδα του εξωτερικού. Φαίνεται λοιπόν πως έχουν καθιερώσει τον θεσμό μέχρι εκεί που αντέχει η αγορά μας.

Εκπτώσεις μέχρι και … 50% στη Κύπρο!

Οι εκπτώσεις που φαίνεται να έχουμε σήμερα Παρασκευή, κυμαίνονται από 10% μέχρι 50%. Μάλιστα οι περισσότεροι καταστηματάρχες βγάζουν και το παλιό τους στοκ που θέλουν να ξεφορτωθούν με αφορμή αυτή την μέρα.

Γιατί όμως οι Κύπριοι καταστηματάρχες βάζουν τόσο χαμηλές εκπτώσεις; Μπορεί να μην βλέπουμε εκπτώσεις εξωτερικού που κάποιες φορές φτάνουν μέχρι και το 90%, ενώ στη Κύπρο μόλις το 50%, όμως υπάρχει λόγος. Το γεγονός λοιπόν ότι η κυπριακή λιανική αγορά είναι «εισαγωγική» και άρα τα καταστήματα επιβαρύνονται από επιπλέον κόστος μεταφοράς των προϊόντων από το εξωτερικό, δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις που βλέπουμε σε άλλες χώρες τις ημέρες του Black Friday.

Όπως ανέφερε στη Κυριακάτικη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, Μάριος Δρουσιώτης, κληθείς να συγκρίνει τη εκπτωτική τούτη μέρα στη Κύπρο και το εξωτερικό, είπε πως δεν υπάρχει σύγκριση. «Στο εξωτερικό έχουν πολύ περισσότερα οφέλη οι καταναλωτές. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια πήγαινε ο κόσμος και στη μία ώρα τού έλεγαν ότι εξαντλήθηκαν οι προσφορές. Μάλιστα, εμείς ως Σύνδεσμος, προχωρήσαμε και σε καταγγελίες γι’ αυτήν την πρακτική που ακολουθείτο», είπε.

Κανονικά, συνέχισε, στο εξωτερικό εάν εξαντληθεί ένα προϊόν που είναι σε προσφορά γίνεται παραγγελία και το αγοράζεις στην τιμή της Black Friday. Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, «στην Κύπρο το πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας. Εκείνο που υπολείπεται είναι η επαγγελματική ευσυνειδησία που αναμένεται ότι πρέπει να υπάρχει και δυστυχώς δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να ήταν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ο κώδικας καταναλωτικής δεοντολογίας που συντάχθηκε εδώ και 2-3 χρόνια, μέχρι στιγμής οι εταιρείες που δήλωσαν ότι θα τον υιοθετούν μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού».

Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη

Όπως εξήγησε στη Κυριακάτικη «Σημερινή» ο κος Δρουσιώτης, εμπειρικά προκύπτει ότι τα είδη ένδυσης και υπόδησης σήμερα έχουν τις ίδιες τιμές που θα βρεις και την περίοδο των εκπτώσεων των Χριστουγέννων. Όπως διαφάνηκε και από τις προηγούμενες χρονιές οι «καλές εκπτώσεις» αγγίζουν την τεχνολογία όπου υπαρχουν πολύ καλές τιμές.

Ωστόσο, η «Σημερινή Online» έκανε την δική της σύγκριση στα ηλεκτρονικά είδη σε δυο από τα μεγαλύτερα καταστήματα της Κύπρου και καταδεικνύει που κυμαίνονται οι τιμές στα πιο δημοφιλή είδη.

Η πιο φθηνή τηλεόραση που βρήκαμε στο κατάστημα «1» είναι 32 ιντσών και στοίχιζε €179 ενώ στο κατάστημα «2» η ίδια τηλεόραση στοιχίζει €199. Η πιο ακριβή τηλεόραση που βρήκαμε στο κατάστημα «1» είναι 65 ιντσών και στοιχίζει €1199 ενώ η ίδια τηλεόραση στο κατάστημα «2» στοιχίζει το ίδιο, δηλαδή €1199.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι τηλεοράσεις που έχουν τη τιμητική τους σήμερα. Πολλοί προτιμούν να αγοράσουν και smart items, όπως ρολόγια και ακουστικά ή ακόμα και tablets και κινητά.

Στο κατάστημα «1» στη κατηγορία αξεσουάρ όπως είναι τα ρολόγια και τα ακουστικά οι τιμές κυμαίνονται από €20 μέχρι €119. Ενώ στο κατάστημα «2» τα ίδια προϊόντα αντίστοιχα στοιχίζουν €20 και €109.

Στο κατάστημα «1» φαίνεται πως κινητά και tablets ξεκινούν από €79 και φτάνουν μέχρι τα €749. Στο κατάστημα «2» στην ίδια κατηγορία οι τιμές κυμαίνονται από €119 και φτάνουν μέχρι τα €749.

Επίσης, στα ίδια καταστήματα οι ηλεκτρικές συσκευές όπως τα ψυγεία και τα πλυντήρια, οι τιμές ξεκινούν από €399 και φθάνουν μέχρι τα €1500, και στα δυο καταστήματα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί το κοινό να αγοράσουν εκείνα τα προϊόντα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν προσφέρονται σε εκπτώσεις, αλλά και προϊόντα που τα χρειάζονται πραγματικά. Επίσης συμβουλεύει, οι καταναλωτές να μην αγοράσουν ένα προϊόν, απλά επειδή είναι σε προσφορά. «Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Αναζητήστε κριτικές για το προϊόν. Αξιολογήστε την τελική τιμή, όχι την έκπτωση» λέει.

Ωστόσο συστήνει μεγάλη προσοχή σε προϊόντα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις που δεν έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως, ακριβή στοιχεία της διεύθυνσης του πωλητή ή πλήρη περιγραφή των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Ο Σύνδεσμος προτρέπει τους καταναλωτές όπως καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους από πριν δεδομένου ότι την ημέρα του Black Friday θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και θα είναι εύκολο να παρασυρθούν.

Άλλη συμβουλή είναι όπως οι καταναλωτές ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβούν σε αγορά.

Ας μην ξεχνάμε τη Cyber Monday!

Σε τρεις μέρες από σήμερα, στις 29/11, έρχεται η Cyber Monday. Τι είναι όμως αυτή η μέρα και ποια η σχέση της με την black Friday;

Η Cyber Monday λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα μετά τη Black Friday και είναι μια πρωτοβουλία των λιανοπωλητών, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα από πωλήσεις στο διαδίκτυο. Η Cyber Monday έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Από την καθιέρωση της, ο όρος Cyber Monday έχει καταστεί διεθνής όρος του μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται από διαδικτυακούς λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο στις διαδικτυακές αγορές θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί. Θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την εγγραφή τους στο newsletter της εταιρίας, να διαχωρίζουν τις αληθινές από τις εικονικές προσφορές και να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σημασία, εκτός από την τιμή, και σε άλλες κρίσιμες πληροφορίες όπως η περιγραφή, η ημερομηνία παράδοσης κτλ.

*Οποίες κι αν είναι οι αγορές σας αυτές τις μέρες καλύτερα να αγοράσετε ότι πραγματικά χρειάζεστε και να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες των προϊόντων όπως επίσης και να πληροφορήστε για την πολιτική επιστροφής των προϊόντων και φυσικά προσοχή στον συνωστισμό ενώ καραδοκεί ο κορωνοϊός.