Αναλύσεις

Στο μικροσκόπιο των ΥΚΕ λειτουργοί για καταχρήσεις

Η απόλυτη εκμετάλλευση από Λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, έναντι των παιδιών με ειδικές ανάγκες και άλλων

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), που υπάγονται στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, καταπατούν κάθε όριο επαγγελματικής εντιμότητας και δρουν εναντίον των παιδιών, τα οποία στην ουσία θα έπρεπε να προστατεύουν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων, μάλιστα, αφορά Ανώτερη Λειτουργό σε Στέγη Νεανίδων, η οποία καταγγέλθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο για απόσπαση δωροκουπονιών που δόθηκαν από ιερό ναό στη Λευκωσία για να προσφερθούν στα παιδιά που βρίσκονται στη Στέγη. Αντί αυτού, η εν λόγω λειτουργός κράτησε κάποια για τον εαυτό της. Η υπόθεση μάλιστα βρίσκεται και ενώπιον της Αστυνομίας και συγκεκριμένα διερευνάται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).

Η δεύτερη υπόθεση, που προκαλεί επίσης έντονη δυσαρέσκεια, αφορά και πάλι υπάλληλο των ΥΚΕ, αυτήν τη φορά Ιδρυματικό Λειτουργό σε χώρο φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Η Λειτουργός, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, μετέβαινε σε κατάστημα παιχνιδιών και ζητούσε προϊόντα που έφθασαν μέχρι τις 2.000 ευρώ, δηλώνοντας πως τα τιμολόγια με τα ποσά θα καλυφθούν από το κράτος, αφού αφορούσαν το Ίδρυμα όπου εργαζόταν.

Η απόσπαση της περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις βγήκε στην επιφάνεια πριν από περίπου 5 ημέρες, όταν άλλοι Λειτουργοί του Ιδρύματος, που εργάζονται επίσης για τα άτομα με αναπηρίες, μετέβησαν στο εν λόγω κατάστημα και αιτήθηκαν προϊόντα που θα πληρώνονταν, ως είθισται, μετά τις σχετικές διαδικασίες, από το κράτος. Όμως ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε και τους απάντησε πως ακόμη του χρωστούν 2 χιλιάδες ευρώ από προηγούμενες αγορές τους, αφήνοντας τις δύο υπαλλήλους έκπληκτες να διερωτώνται για ποιες αγορές μιλούσε…

Αξίζει να αναφερθεί πως εάν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αποφασίσει να καταγγείλει τη Λειτουργό στην Αστυνομία -έχοντας κάθε δικαίωμα να το πράξει- η γυναίκα θα κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για διενέργεια ποινικού αδικήματος με σοβαρές συνέπειες.

Οι σοβαρές αυτές υποθέσεις, που αφορούν επί της ουσίας καταχρήσεις των θέσεων των αρμοδίων Λειτουργών, φαίνεται να απασχολούν την Υπηρεσία όπου εργάζονται αρκετά έντονα.

Τι απαντούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικές Ευημερίας

Η «Σημερινή» της Κυριακής επικοινώνησε με την Υφυπουργό Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, η οποία μας παρέπεμψε στη Διευθύντρια των Υπηρεσιών, Μαρία Κυρατζή.

Ωστόσο, όπως μας είπε λίγο αργότερα, για τη δεύτερη περίπτωση ζητήθηκε έκθεση γεγονότων για να αποφασιστεί η νενομισμένη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Οι πληροφορίες λένε πως όταν μια υπόθεση προχωρεί σε διερεύνηση, τότε οδηγείται για έρευνα πειθαρχικού αδικήματος, καταγγελία στην Αστυνομία, λήψη μέτρων και άλλα.

Όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη Λειτουργός χρησιμοποιούσε κακόβουλα το όνομα της Υπηρεσίας όπου εργαζόταν οδηγώντας σε αναξιοπιστία της υπηρεσίας της, με αποτέλεσμα μάλιστα μέχρι αυτήν τη στιγμή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να αρνείται περαιτέρω συνεργασία με τις ΥΚΕ.

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, που βρίσκεται ενώπιον του ΤΑΕ, η Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας δήλωσε: «Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία και βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προνοεί η νομοθεσία».

Για την ιστορία να αναφερθεί πως η Ανώτερη Λειτουργός, για την οποία υπάρχουν οι καταγγελίες ότι καταχράστηκε τα δωροκουπόνια της εκκλησίας που έπρεπε να δοθούν στα παιδιά, δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά μόνο μετακινήθηκε σε άλλο πόστο εργασίας.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 28/11/2021)