Παραπολιτικά

Ο Πάπας και οι... Πάπες μας

Τελικά δεν θα χρειαστεί να πάμε στη Ρώμη για να δούμε τον Πάπα. Θα έρθει... ο ίδιος εδώ, για να τον δούμε, την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι η δεύτερη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη νήσο των Αγίων. Το 2010, επί προεδρίας του κομμουνιστή Προέδρου μας, Δημήτρη Χριστόφια, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο τότε Ποντίφικας Βενέδικτος.

Πάντως, θα είναι μια καλή ευκαιρία, για μας, να θυμίσουμε στον Πάπα Φραγκίσκο (και μέσω του σε ολόκληρο τον κόσμο) ότι υπάρχουμε ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που επιβιώσαμε σ’ αυτό το σταυροδρόμι της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, παρά το ότι πέρασαν από εδώ και Καθολικοί και Μουσουλμάνοι και άλλοι αλλόθρησκοι κατακτητές. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο Απόστολος των Εθνών Παύλος είχε βηματίσει σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, από τη Σαλαμίνα «άχρι Πάφου», για να κομίσει το νέο μήνυμα της χριστιανικής πίστης. Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από χριστιανό, τον Σέργιο Παύλο, τον οποίο ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας προσηλύτισαν στον Χριστιανισμό. Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος, από τα βάθη των αιώνων, ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο του Χριστιανισμού της Ευρώπης. Και παραμένει τέτοιο μέχρι σήμερα, αλλά απειλούμενη από ένα επιθετικό Ισλάμ! Να τονίσουμε στον Ποντίφικα ότι δεν θα μπορέσει να βαδίσει κι αυτός στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, αν θα το επιθυμούσε, αφού η Σαλαμίνα, από την οποία ξεκίνησε την περιοδεία του ο Απόστολος το 45 μ.Χ., βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, μαζί με την υπόλοιπη βόρεια Κύπρο.

Λέγεται ότι ο Πάπας, φεύγοντας από την Κύπρο, θα πάρει μαζί του και αριθμό αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι κατέφυγαν εδώ από διάφορες χώρες. Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία να ενημερώσουμε τον υψηλό φιλοξενούμενό μας και για τους δικούς μας πρόσφυγες, στην ίδια τους την πατρίδα, εδώ και 47 χρόνια, τα περισσότερα από κάθε άλλον πρόσφυγα οπουδήποτε επί της Γης.

Τέλος, σκέφτομαι ότι θα ήταν χρήσιμο εάν, κατά την εδώ παραμονή του, ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε και τους πολλούς... μικρούς Πάπες που διαθέτει η ξερονησίδα μας, ιδιαίτερα στην πολιτική, οι οποίοι πιστεύουν ότι κατέχουν... το αλάθητο.

ΜΠΟΞΕΡ