Αναλύσεις

Παρατράβηξε το αυτομαστίγωμα

Τα πολιτικά κόμματα, αντί να δημιουργήσουν ένα δίκτυ προστασίας της Κύπρου και να μην υιοθετούν άκριτα τις επικρίσεις των ξένων, ακολουθούν την ξένη προπαγάνδα ως αρνιά επί σφαγήν. Το αυτομαστίγωμα συνεχίζεται σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα και τις στοχεύσεις διαφόρων κομμάτων και παραγόντων

Η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια βρέθηκε αρκετές φορές στο χείλος της καταστροφής, αλλά κατόρθωνε να επιβιώνει, κόντρα στις μεθοδεύσεις ξένων δυνάμεων να την καθυποτάξουν και να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, το 1964, η Τουρκία, με διάφορες προβοκάτσιες, ξεκίνησε τα αιματηρά γεγονότα με βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία, ενώ ετοιμαζόταν να εισβάλει στο νησί. Ανακόπηκε μετά τη δυναμική παρέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία απείλησε την Τουρκία (Σ.Σ. γράμμα Τζόνσον προς Ινονού μετά την προειδοποίηση Νικήτα Κρουτσιώφ). Μετά από δέκα χρόνια και αφού προηγήθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του εθνάρχη Μακαρίου, κορυφώθηκε η διεθνής συνωμοσία με το ιουλιανό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Μέσα από τα συντρίμμια κατάφερε να ορθοποδήσει. Το φιλότιμο, η φιλοπατρία και η εργατικότητα του λαού μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό θαύμα. Ο λαός κρατήθηκε γερά στις ρίζες του ποτίζοντας με αίμα και ιδρώτα το αύριο, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή του σε τούτον τον ανεμοδαρμένο βράχο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι τότε, οι νυν και αεί εχθροί της Κύπρου, που πολλές φορές τής «κτύπησαν την πόρτα ντυμένοι ως φίλοι», συνέχισαν το υπόγειο ροκάνισμα.

Το 2013 σύρεται ως πειραματόζωο στο εργαστήρι του Eurogroup και γίνεται το αιματηρό οικονομικό κούρεμα σε καταθέσεις πολλών δις.

Οι ΗΠΑ ασκούν αφόρητες πιέσεις και οι ξένες καταθέσεις μετακομίζουν σε Λουξεμβούργο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το τέλος του 2013 οι ρωσικές καταθέσεις ήταν €11,76 δισ., σημειώνοντας υποχώρηση €4,95 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Από το 2015 τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από την Κύπρο ξεπέρασαν τα €6 δισ.

Παρά ταύτα, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρο επικριτών, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού. Κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προβάλλουν ισχυρισμούς που έχουν σχέση με τη διακίνηση «περίεργων» χρημάτων από και προς την Κύπρο. Για το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, ωστόσο, δεν γίνεται καμιά αναφορά, λες και οι «ύποπτες» καταθέσεις των δεκάδων δις φεύγοντας από την Κύπρο «καθαγιάστηκαν».

Τα πολιτικά κόμματα, αντί να δημιουργήσουν ένα δίκτυ προστασίας της Κύπρου και να μην υιοθετούν άκριτα τις επικρίσεις των ξένων, ακολουθούν την ξένη προπαγάνδα ως αρνιά επί σφαγήν.

Το αυτομαστίγωμα συνεχίζεται σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα και τις στοχεύσεις διαφόρων κομμάτων και παραγόντων.

Προεκλογική με άρωμα υπονόμευσης της Κύπρου

Αν και η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές του 2023 ξεκίνησε πρόωρα, διάφοροι υποψήφιοι έχουν στην προμετωπίδα της προπαγάνδας τους το θέμα της διαφθοράς. Ακόμα και κάποιοι για τους οποίους υπήρχαν φήμες πως έκαναν και οι ίδιοι πολιτογραφήσεις. Σε μια διαφήμιση που προβάλλεται συνεχώς στο youtube ο κ. Μάριος Ηλιάδης (πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και παρ’ ολίγον προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ το 1998), ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, εμφανίζεται να καταφέρεται εναντίον των πολιτογραφήσεων ως να ήταν η επιτομή της διαφθοράς, ενώ πίσω στο βάθος φαίνεται μια εικόνα για τα Cyprus Papers. Το ερώτημα είναι, αν και ο ίδιος, ως δικηγόρος, έκανε πολιτογραφήσεις και, αν ναι, γιατί να θεωρείται αυτή η πράξη ως διαφθορά; Μόνον οι άλλοι θεωρούνται διεφθαρμένοι και εμείς άμεμπτοι;

Επιτέλους, πρέπει να τερματιστεί το αυτομαστίγωμα και οι συνηγορίες υπέρ όλων αυτών που θέλουν την Κύπρο ξανά οικονομικά πτωχευμένη, κουρελού και ζητιάνα στις αυλές των πλούσιων χωρών. Ασφαλώς και δεν πρέπει να κρύβονται τα όποια προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά όχι να αφήνεται η πατρίδα ανοχύρωτη, να τρώει τις βουρδουλιές, ενώ κάποιοι επικροτούν πλειοδοτώντας, λες και αφορούν μιαν άλλη χώρα οι ύποπτες κατηγορίες.

Σίγουρα η Τουρκία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις και τα δυσφημιστικά ξένα δημοσιεύματα κατά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν γλείφει εκεί που έφτυνε

Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «Όποιος σκάβει τον τάφο του άλλου, πέφτει μέσα ο ίδιος». Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και η επιδείνωση των σχέσεών της με τους συμμάχους της και όλους τους περιφερειακούς παίκτες οδήγησαν τον Τ. Ερντογάν σε σημαντικές υπαναχωρήσεις. Εμφανίζεται σε «ανακωχή» στις αντιπαραθέσεις από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, το Κέρας της Αφρικής και τη Λιβύη.

Η επίσκεψη την Τετάρτη του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ στην Άγκυρα, η συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν και η ανακοίνωση επενδύσεων ύψους 10 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία, δείχνουν μια μεγάλη στροφή.

Ο μέχρι τώρα «θανάσιμος αντίπαλος» του Ερντογάν δεν αποκλείεται να καταστήσει τον Τούρκο Πρόεδρο «όμηρο» των Εμιράτων, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τραβήξει το χαλί στην τουρκική οικονομία.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν εχθρικές σχέσεις από τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, όταν, ενισχύοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η Άγκυρα υποδαύλισε τις κινήσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ. Έκτοτε υπήρξε διαρκής αναμέτρηση των δύο χωρών για την προώθηση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κανένας ωστόσο στην Τουρκία δεν κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σήμερα γλείφει εκεί που έφτυνε.

Από την άλλη, επίσης, στην Κύπρο δεν σχολιάστηκε ο αυταρχισμός του Κατάρ όταν, την περασμένη Δευτέρα, οι Αρχές του καθεστώτος συνέλαβαν δύο Νορβηγούς δημοσιογράφους. Οι Αρχές διέγραψαν το υλικό που είχαν καταγράψει για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστήριξε ότι το συνεργείο του NRK καταπάτησε ξένη περιουσία και πως δεν είχε άδεια κινηματογράφησης. Στην Κύπρο, όμως, οι πράκτορες δημοσιογράφοι του καταρινού καναλιού ήλθαν σαν κύριοι, κινηματογραφούσαν κρυφά και όχι μόνο. Είχαν τη συνδρομή βουλευτών και άλλων, που τους προμήθευσαν απόρρητα έγγραφα.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 28/11/2021)