Παραπολιτικά

Πενήντα στο ίδιο σπίτι!

Δεν είναι μόνο η κατοχική Τουρκία που εργαλοποιεί τους παράνομους μετανάστες, διοχετεύοντάς τους στις ελεύθερες περιοχές, για να μας δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και τις ανάγκες των μεταναστών για να κερδοσκοπούν. Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Είναι ενδεικτικές οι σοβαρότατες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, στο «Σίγμα», για τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους αιτητές πολιτικού ασύλου. Είναι εξωφρενικό αυτό που αποκάλυψε ότι σε συγκεκριμένο σπίτι στην Πάφο (έδωσε και διεύθυνση και αριθμό) και μάλιστα εγκαταλειμμένο, είναι δηλωμένοι πενήντα αιτητές πολιτικού ασύλου. Πενήντα! Και δεν το πήρε κανένας αρμόδιος μυρωδιά. Ίσως επειδή κοιμούνταν. Ή απλώς έκλειναν τα μάτια, χωρίς να κοιμούνται, για να διευκολύνουν κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους.

Στοιβάζουν αιτητές πολιτικού ασύλου σαν σαρδέλες, σε διάφορα υποστατικά, συνήθως ακατάλληλα, και παίρνουν «χρυσά» ενοίκια από το κράτος. Κάποιοι άλλοι επιτήδειοι «χρυσώνονται» από τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές, να τους κανονίσουν τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου και να τους βρουν και δουλειά. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μικρογραφία του κυκλώματος των «χρυσών» διαβατηρίων. Η διαφορά είναι ότι αντί εκατομμυριούχους επενδυτές, επιχειρούν να κυπριοποιήσουν κάτι κακόμοιρους μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε πολλούς από τους χώρους διαμονής αιτητών πολιτικού ασύλου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πραγματικά άθλιες. Το ίδιο άθλια είναι και η συμπεριφορά εκείνων των συμπατριωτών μας που χωρίς ίχνος ανθρωπιάς έριξαν αυτούς τους δυστυχισμένους σε ένα είδος διαβίωσης που δεν ταιριάζει ούτε σε ζώα, με τη λογική «είντα, στην χώραν τους εζιούσαν καλλύττερα;». Όλα αυτά δεν μπορούν να μη διασυνδέονται και με την αυξημένη εγκληματικότητα ανάμεσα στους αλλοδαπούς, ένα δείγμα της οποίας γνωρίσαμε με τον άγριο φόνο Κονγκολέζου από συμπατριώτη του, στην Έγκωμη, μπροστά στα έντρομα μάτια περαστικών.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και η Κυβέρνηση και η Βουλή, πρέπει να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το ανεξέλεγκτο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Μας τρομάζει η προειδοποίηση του Δημάρχου Πάφου, ότι μας αναμένει οδυνηρή έκπληξη όταν ολοκληρωθεί η διεξαγόμενη απογραφή πληθυσμού.

Παλαιότερα λέγαμε για πλάκα ότι η Κύπρος είναι αφρικανική χώρα. Τώρα πλησιάζουμε στο να γίνουμε πραγματικά τέτοια...

ΜΠΟΞΕΡ