Αναλύσεις

Επιδότηση από το κράτος για ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Στόχος μέχρι το 2030 να εγγραφούν 36.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα, αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών

Εδώ και χρόνια η ανθρωπότητα προσπαθεί να εφεύρει λύσεις πιο φθηνές, πιο οικολογικές και να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη χωρίς όμως να βγαίνουμε έξω από τη ρουτίνα μας. Μετά και την καταστροφή που έχει υποστεί ο πλανήτης μας από την ανθρωπότητα όπως είναι τα χημικά αέρια που ελευθερώνονται στον αέρα από τα εργοστάσια αλλά και από καθημερινά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας όπως και το βλαβερό καυσαέριο που απελευθερώνουν τα τρισεκατομμύρια οχήματα πάνω στον πλανήτη, ήρθε η ώρα η ανθρωπότητα να εφεύρει λύσεις που θα είναι πιο φιλικές ως προς το περιβάλλον. Έχουμε βρει άπειρες λύσεις μέχρι σήμερα για πολλές κακές συνήθειες που μπορούν να μετατραπούν σε άλλες πιο φιλικές τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τη… τσέπη, του καταναλωτή.

Μία από αυτές είναι και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία όμως είναι για μας κάτι πρωτόγνωρο και ίσως να υπάρχει ο φόβος επένδυσης σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε καλά. Στο παρόν ρεπορτάζ θα μάθουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι΄αυτά.

Πόσα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται;

Οι εγγραφές στα ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Κύπρο αυξάνονται κιόλας από το 2014 όταν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έφταναν μόλις τα 21 στον αριθμό ενώ τα υβριδικά τα 30. Τα στοιχεία κατά το 2018 αναφέρουν 597 νέες εγγραφές σε υβριδικά και σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι αριθμοί ακολουθούν ανοδική αλλά σταθερή πορεία αφού μέχρι το τέλος του 2018 στους κυπριακούς δρόμους κινούνταν 5017 υβριδικά οχήματα και 265 ηλεκτροκίνητα.

Στην Ευρώπη τώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών, τα καινούρια βενζινοκίνητα οχήματα συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των οδηγών με 41,8%, ενώ η ζήτηση των diesel οχημάτων πιάνει τη κατηφόρα. Συγκεκριμένα το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2021, το ποσοστό των καινούριων πετρελαιοκίνητων, εντός των χωρών της ΕΕ, ανήλθε σε 20,4%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020 το ποσοστό τους ήταν της τάξεως των 29,4%. Ενώ, η μερίδα που προτιμούσε τα diesel οχήματα στράφηκε προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με το συνδυαστικό ποσοστό τους να φτάνει το 35,2%, κάτι που σημαίνει πως πάνω από ένα στα τρία καινούρια οχήματα έχουν κάποια μορφή ηλεκτρισμού. Ενώ πιο αναλυτικά, τα υβριδικά οχήματα (ήπια και πλήρως) απέσπασαν μερίδιο 19,3%, τα plug-in υβριδικά 8,4% και τα αμιγώς ηλεκτρικά 7,5%.

Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου, που εντός της ΕΕ γνώρισαν αύξηση της ζήτησης τους κατά 41,8% με συνολικά 13.479 ταξινομήσεις, αν και το μερίδιο τους περιορίζεται στο 0,5%.

Πάντως τα ποσοστά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Κύπρο δεν αγγίζουν διόλου τα ποσοστά της Ευρώπης αφού διαφαίνεται ότι οι Κύπριοι προτιμούν τα οχήματα με καύσιμα και μάλιστα τα μεταχειρισμένα, αφού φαίνεται να αποφεύγουν γενικότερα να αγοράζουν νέα οχήματα. Ενώ σε γενικότερες γραμμές τα οχήματα είναι πάνω από δύο φορές περισσότερα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου, το 2020, σε σχέση με το 1990, αφού το 1990 τα οχήματα ήταν 316,437 ενώ το 2020 αυξήθηκαν στα 759,268. Την ίδια ώρα oι αριθμοί άλλων μέσων μεταφοράς είτε παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πριν τριάντα χρόνια, είτε μειώθηκαν, αριθμοί που δηλώνουν την επιθυμία των Κυπρίων να κινούνται μόνο με δικό τους όχημα και όχι με συγκοινωνίες ή ταξί.

Κίνητρα και επιδότηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα από το κράτος

Το κράτος προσπάθησε να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες πραγματοποιώντας το 2020 σχέδιο απόσυρσης παλαιού οχήματος και επιδότηση για νέο ηλεκτροκίνητο όχημα. Μιας όμως και από τους αριθμούς που κατείχαν στα χέρια τους δεν φαινόταν να είχαν και μεγάλη ζήτηση αυτά τα οχήματα, το ποσό για επιδότηση νέου οχήματος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Προ εκπλήξεως όμως βρέθηκαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Μεταφορών αφού η ζήτηση άγγιξε μέχρι και το 1000% του διαθέσιμου ποσού για απόσυρση παλαιού οχήματος. Ωστόσο και το ίδιο σχέδιο δεν είχε την απαιτούμενη εξέλιξη αφού εκτός από τη μεγάλη ζήτηση που υπήρξε, άλλο ένα πρόβλημα ήταν και η δυσκολία να υλοποιηθεί η αγορά και των 100 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που προβλέπονταν στο σχέδιο, αφού οι κατασκευαστές αυτοκινήτων φαίνεται ότι δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν για την Κύπρο τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέσα στην περίοδο των 7 μηνών που προέβλεπε το σχέδιο ώστε να δοθεί η επιδότηση.

ilektrika.jpg

Ένα χρόνο αργότερα ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανακοίνωσε το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων που έχει ως απώτερο στόχο μέχρι το 2030 το 25% των νέων εγγραφών μηχανοκινήτων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα. Η υλοποίηση του Γενικού Πλαισίου Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θα συμβάλει τόσο στην απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα που είναι και στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Μάλιστα ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπήρχαν 201 εγγεγραμμένα ηλεκτροκίνητα οχήματα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ενώ επεσήμανε πως στόχος της ΚΔ είναι έως το 2030 να εγγραφούν 36.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μάλιστα τόνισε πως θα αγοραστούν και 28 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για τη διακίνηση των πολιτών ενώ θα αντικατασταθούν και οι μοτοσυκλέτες των διανομέων των ταχυδρομείων.

Εντούτοις ο προϋπολογισμός ως κίνητρο για την αγορά σαλούν οχημάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, εμπορικών ταξί και λεωφορείων καθώς και ηλεκτρικών ποδηλάτων αγγίζει τα 38,6 εκατομμυρία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Αν το σχέδιο επιδότησης της κυβέρνησης σας έχει πείσει να αποκτήσετε το δικό σας ηλεκτροκίνητο όχημα θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής χαρακτηριστικά:

- Όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

- Σε plug-in υβριδικά οχήματα χρησιμοποιώντας τη λειτουργία κινητήρα καυσίμου μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ αυτόματης οδήγησης ή χειροκίνητης επιλογής της κατάλληλης ταχύτητας

- Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζονται σωλήνα εξάτμισης (εκτός από τα plug-in υβριδικά οχήματα)

- Σε ένα ηλεκτρικό όχημα όλα λειτουργούν με την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία, από τον κινητήρα έως τη θέρμανση, τα φώτα ή τη μουσική.

Όσον αφορά τις παρούσες τιμές για τα σαλούν ηλεκτροκίνητα οχήματα αυτές κυμαίνονται μεταξύ 30.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο αν σας φαίνονται τσιμπημένες οι τιμές των οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέχρι και το 2027 η τιμή τους θα μειωθεί. Ο κύριος λόγος της μείωσης της τιμής είναι το χαμηλό κόστος της τιμής των συσσωρευτών, οι καινούργιες αρχιτεκτονικές πλατφόρμες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η δημιουργία νέων σειρών βιομηχανικής παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα ελαφρά φορτηγά, τύπου Van, επίσης θα γίνουν φτηνότερα από τα πετρελαιοκίνητα μέχρι το 2025. Σήμερα αυτή η κατηγορία αγγίζει το ποσοστό 2% λόγω των μη αυστηρών κανονισμών που διέπουν τις εκπομπές CO2, οι οποίες επιτρέπουν στους κατασκευαστές να μην στρέφονται εντατικά στην παραγωγή ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων.

2_33.jpg

Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτροκίνητο μου όχημα στην Κύπρο

Δεν θα μπορούσε να μην ριχτεί στη μάχη για μείωση των ρίπων και η ΑΗΚ αφού με τη βοήθεια της έχουν τοποθετηθεί σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και σημεία ταχείας φόρτισης τα οποία όμως θα αυξηθούν με την άνοδο των πωλήσεων των εγγεγραμμένων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ωστόσο, για τη χρέωση «καυσίμων» των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ο κάτοχος του θα πρέπει να αποταθεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ να υπογράψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών και να παραλάβει τη κάρτα RFID με την οποία θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους φορτιστές που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν από την ΑΗΚ στο μέλλον. Το σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ελέγχεται και διαχειρίζεται από τη Διεύθυνση Μη-Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και παρακολουθεί τη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος καθ' όλη τη διάρκεια της.

Κάθε χρήστης του συστήματος θα χρεώνεται €25,00 πάγιο, στον πρώτο λογαριασμό και τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε 2 μήνες.

​Δείτε εδώ όλα τα σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Κύπρο και όχι μόνο.