ΠΡΟΣ Υπ.Αμ. για το ΑΚΕΛ

Προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, έναν απλό και πρακτικό τρόπο έχουμε να εισηγηθούμε, με την βεβαιότητα ότι:

Έτσι θα καθησυχάσει τις ανησυχίες τις οποίες έσπευσαν να δημοσιεύσουν οι εκ της ηγεσίας του ΑΚΕΛ κ.κ. Γιώργος Κουκουμάς εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και Νεόφυτος Νεοφύτου αρχισυντάκτης της εφημερίδας του κόμματος «Χαραυγής», για το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Πράσινης Γραμμής» (ΗΣΕΠΓ) το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε από τον Ισραήλ για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

ΕΙΝΑΙ πολύ πιθανό ότι οι εν λόγω ΑΚΕΛιστές αρμόδιοι, Κουκουμάς και Νεοφύτου, έσπευσαν βεβιασμένα να δημοσιεύσουν τις ανησυχίες και τις επικρίσεις τους, χωρίς καν προηγουμένως να ρωτήσουν εκείνους τους εντός ΑΚΕΛ συναδέλφους τους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους ίδιους περί ΗΣΕΠΓ.

ΑΠΛΗ και πρακτική λοιπόν η εισήγησή μας προς τον Υπ.Αμ.

- Να ζητήσει από τον Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ τον κ. Στέφανο Στεφάνου να του στείλει έναν κατάλογο υπηρετούντων ανώτερων αξιωματικών της Ε.Φ. που η ηγεσία του ΑΚΕΛ τους τρέφει εμπιστοσύνη (είτε διότι είναι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ ή έχουν οικογενειακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ κοκ) ώστε από τον εν λόγω κατάλογο το Υπ.Αμ. και το ΓΕΕΦ να επιλέξουν για να τοποθετήσουν μαζί με άλλους επί του αντικειμένου ικανούς και προσοντούχους συναδέλφους τους, στην Αρμόδια Υπηρεσία της Ε.Φ. η οποία θα χειρίζεται το ΗΣΕΠΓ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο κ. Κουκουμάς δεν γνωρίζει, δεν φρόντισε να πληροφορηθεί ούτε και πείθεται ότι το ΗΣΕΠΓ θα ανήκει στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ της Ε.Φ. η οποία και θα το χειρίζεται. Γι’ αυτό ρίσκαρε να ανακοινώσει ότι «αρμοδιότητες όπως η Επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής βρίσκονται στον πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας και δεν μπορούν να εκχωρηθούν στο όποιο τρίτο κράτος».

ΕΧΕΙ τη λανθασμένη εντύπωση ο κ. Κουκουμάς ότι τις κάμερες που η ΕΦ προμηθεύεται από τον Ισραήλ θα τις χειρίζονται... ισραηλινές υπηρεσίες κατασκοπείας!

- Δεν ξέρει π.χ. ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα που η ΕΦ είχε προμηθευτεί από τη Ρωσία από το 1996 μόνο Έλληνες Κύπριοι τα χειρίζονται, ότι τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους της ΕΦ μόνο προσωπικό της ΕΦ τους χειρίζεται, ότι τα ισραηλινά όπλα Θαβώρ της ΕΦ μόνο  ντόπιοι τα χειρίζονται όπως από το 1990 και τους γαλλικούς Έξωσετ κλπ κλπ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ούτε ο κ. Κουκουμάς, ούτε ο κ. Νεοφύτου ρώτησαν ποτέ για να πληροφορηθούν και να μάθουν από τους εν όπλοις συναδέλφους ΑΚΕΛιστές, τους υπηρετούντες στην Γραμμή Προκεχωρημένης Άμυνας (ΓΠΑ) που περιλαμβάνει την Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία και ολόκληρη την Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός (ΓΚΠ) των 180 χλμ, ότι:

(α) Τουρκικές κάμερες υπερυψωμένες σε εξάμετρους στύλους επιτηρούν ήδη από χρόνια, νύχτα και μέρα, απ’ άκρου εις άκρον την Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και τη λεγόμενη Νεκρή Ζώνη.

(β) Καθημερινά εποχούμενα περίπολα της Ουνφικύπ με αρμοδίως ανώτερους τους Βρετανούς Οηέδες και καθημερινή πτήση ελικοπτέρων επιτηρούν την ίδια ακριβώς γραμμή.

(γ) Δεν ρώτησαν καν τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χρίστο Χριστοφίδη ο οποίος διαμένει με την οικογένεια του σε σπίτι εντός της «Νεκρή Ζώνης» που πρόσφατα δόθηκε σε χρήση ως οικιστική ζώνη, απέναντι ακριβώς από τα φυλάκια του Αττίλα στην ανατολική πλευρά της Λευκωσίας και προφανώς γνωρίζει περισσότερα από τους ίδιους.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 07/11/2021, στήλη «Ειρήσθω»)