Antony Blinken, ένας κοσμοπολίτης Υπουργός, φίλος της Ευρώπης

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Joe Biden διόρισε ως Υπουργό των Εξωτερικών τον κ. Antony Blinken, ο οποίος φάνηκε ώς τώρα να είναι μια πετυχημένη επιλογή.

Ο κ. Blinken είναι γεννημένος μέσα στην πολιτική και τη διπλωματία. Ο πατέρας του και ο θείος του ήταν και οι δύο πρέσβεις, ο πρώτος στην Ουγγαρία και ο δεύτερος στο Βέλγιο. Κατάγεται από ευκατάστατη οικογένεια Εβραίων της Νέας Υόρκης, που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν είναι ξένος στα δώματα της εξουσίας, αφού εργάστηκε στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα και συνεργάστηκε με τον Joe Biden.

Σπούδασε σε ένα από τα εκλεκτά σχολεία του Μανχάταν, το Dalton School, και μετά σε λύκειο στο Παρίσι προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Harvard και στο Columbia (βλ. Valérie de Graffenried, «Antony Blinken, secrétaire d’ Etat Europhile», Le Temps, 23 March 2021, σελ. 5). Μιλά, όπως λέγεται, άπταιστα τη γαλλική γλώσσα και θεωρείται φίλος της Γαλλίας (ενθ.). Γνώρισε το Παρίσι αφού ακολούθησε εκεί τη μητέρα του το 1971, που πήγε να ζήσει με τον νέο της σύζυγο, τον γνωστό δικηγόρο Samuel Pisar, έναν μεγαλοδικηγόρο που διετέλεσε σύμβουλος του Κένεντι. Ο ίδιος δε μαζί με τον πατέρα του υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Michael Dukakis το 1988.

Είναι φανερό ότι ο νέος Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, 58 ετών, ήρθε με πολύ πλούσια εφόδια για ν’ αντεπεξέλθει στο πολύ δύσκολο έργο του. Δεν του λείπει και η φιλοπατρία και το πιστεύω στο «America First», αφού σε ένα γραπτό του λέει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι «να διευθύνουν τον κόσμο» (βλ. Valerie de Graffenried, ό.π.).

Πράγματι το έργο του κ. Blinken είναι δύσκολο και απαιτητικό. Ας μην ξεχνούμε ότι κληρονόμησε ένα υπουργείο σε άσχημη κατάσταση, που χρειάζεται επαναδιοργάνωση σε νέες βάσεις μετά τον κ. Trump και τα πιστεύω του. Πρέπει να ξαναδημιουργήσει συμμαχίες και γενικά να προσπαθήσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των φίλων αλλά και των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ.

Είναι ενθουσιώδης λάτρης της μουσικής και έχει το χιούμορ του κατεστημένου αφού, για παράδειγμα, στο επίσημο twitter περιγράφει τον εαυτό του ως «σύζυγο, πατέρα και (πολύ) ερασιτέχνη κιθαρίστα» προτού αναφέρει τη θέση του ως Υπουργού Εξωτερικών.