Αναλύσεις

Στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση ενός ελκυστικού πακέτου κινήτρων για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και απόσυρσης παλαιού ρυπογόνου οχήματος

Εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση σημαντικών προγραμμάτων παροχής κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Εμπλουτισμένο το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για τη μείωση ρύπων, όπου μάλιστα προβλέπεται πως μέχρι το 2035 θα κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα καθαρών ρύπων. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μίλησε στη «Σημερινή» για την τιτάνια προσπάθεια μείωσης των ρύπων, στην οποία συμμετέχει και το Υπουργείο του.

Στήριξη για αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου

Ελκυστικό πρόγραμμα χορηγιών για την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου υπόσχεται το Υπουργείο Μεταφορών, στην προσπάθειά του να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ρύπων. Την ίδια ώρα, σε διαφορετικό πρόγραμμα προσφέρονται επιδοτήσεις για απόσυρση παλαιού οχήματος, ώστε να προχωρήσουν οι δικαιούχοι σε αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος. Ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα προνοεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την ελαχιστοποίηση των ρύπων. «Αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα περικλείονται στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος μηνός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Όλες αυτές οι ενέργειες εμπίπτουν σε γενικό σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένονται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. «Είναι μια σειρά προτάσεων, εισηγήσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων που προχωρούν με βάση το Σχέδιο. Παράλληλα ετοιμάζονται νόμοι που σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτροκίνηση και την αγορά εναλλακτικών καυσίμων. Επίσης θα ενεργοποιηθεί σχετικός όρος που αφορά στα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, που θα υπάρχουν σε κάθε επαρχία σε συγκεκριμένο αριθμό».

Ο Υπουργός εξήγησε ότι οι επιχορηγήσεις θα καλύπτουν όλων των ειδών τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, λεωφορεία, επαγγελματικά, εμπορικά, ταξί, αλλά και οχήματα για ανάπηρα δικαιούχα άτομα και πολύτεκνες οικογένειες. «Θα ‘τρέξει’ παράλληλα και ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για τη δημιουργία σταθμών επαναφόρτισης σε δημόσιους ή ημιδημόσιους προσβάσιμους χώρους. Ακόμη θα υπάρχουν σχέδια για τα οποία και οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν αίτηση για εγκατάσταση σταθμοφόρτισης», εξήγησε ο κ. Καρούσος.

Στόχος το 2035 να εγγράφονται μόνο ηλεκτροκίνητα

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Μεταφορών, το 50% των ρύπων στην Κύπρο αφορούν ρύπους από μέσα μεταφοράς. Το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής που ακολουθείται αφορά στην προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και περιλαμβάνει στρατηγικούς στόχους, που συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα αλλά και στη μείωση των ρύπων. «Ο εθνικός στόχος είναι μέχρι το 2030, το 25% των νέων εγγραφών να αφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα. Κάνοντας μια πρόβλεψη μέχρι το 2030, θα έχουμε 36.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους μας. Και αυτό το 25% θα αυξάνεται 50% τον χρόνο, δηλαδή μέχρι το 2035 σχεδόν όλα τα οχήματα που θα εγγράφονται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα είναι ηλεκτροκίνητα».

Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις των υφιστάμενων νόμων προωθούνται ήδη, ώστε να μπορούν να εισέλθουν στα διάφορα προγράμματα επιχορήγησης και τα πρατήρια πετρελαιοειδών. «Τα πρατήρια πετρελαιοειδών θα μπορούν να πωλούν ουσιαστικά και φόρτιση αυτοκινήτων. Μάλιστα είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι αρμόδιο για τον συγκεκριμένο νόμο, ώστε να ετοιμάσει τις τροποποιήσεις που πρέπει να περάσουν στη Βουλή».

Επιβάλλεται αλλαγή της κουλτούρας μας

Μέσα στους στόχους των δράσεων είναι η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα των λεωφορείων, ώστε οι πολίτες να προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί το αυτοκίνητό τους. «Για να αλλάξει η νοοτροπία του πολίτη, πρέπει πραγματικά να του δημιουργείται αντικίνητρο στο να χρησιμοποιεί αυτοκίνητα. Θα πρέπει να δει ότι τον συμφέρει και στην τσέπη αλλά και στον χρόνο ώστε να επιδιώκει να χρησιμοποιεί λεωφορείο».

Η νοοτροπία σίγουρα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, ωστόσο οι αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή σύντομα θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση, ειδικά στα κέντρα των πόλεων. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιεί κανείς αυτοκίνητο στο κέντρο της Λευκωσίας. Θα δουν οι πολίτες ότι θα έχουν πολλά οφέλη εάν χρησιμοποιήσουν λεωφορείο. Διότι το λεωφορείο δεν θα παρεμποδίζεται από την κίνηση, θα υπάρχουν λεωφορειολωρίδες, θα υπάρχει προτεραιότητα».

Όχι αυτοκίνητα στα κέντρα των πόλεων

Τα κέντρα των πόλεων, πλέον, αλλάζουν χαρακτήρα και με νόμο, ξεκαθάρισε ο κ. Καρούσος. «Εκεί θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα που είναι καθαρών ρύπων. Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό και θα το δούμε σύντομα και στην Κύπρο αυτό το πράγμα. Το ένα φέρνει το άλλο. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Για να αλλάξει η νοοτροπία, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει το σύστημα των οδικών μεταφορών μας, το οποίο είναι στο μεταβατικό στάδιο αυτήν τη στιγμή και να γίνει πιο εξυπηρετικό, καλύτερο και προσβάσιμο προς τους πολίτες».

Επιπρόσθετες λεωφορειολωρίδες ετοιμάζουν οι αρμόδιοι φορείς. «Ο στόχος μας είναι η στήριξη και η ενίσχυση της χρήσης του λεωφορείου. Θα δημιουργηθούν, λοιπόν, περισσότερες λεωφορειολωρίδες αλλά και μονοδρομήσεις. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 1.300.000 διακινήσεις με τα λεωφορεία σε ολόκληρη την Κύπρο, πέραν των μαθητικών και τώρα που μπήκαν οι νέες συμβάσεις αυξάνεται η πυκνότητα, αλλάζουν τα δρομολόγια και το δίκτυο. Ειδικά στη Λευκωσία σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο δίκτυο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες».

Έξυπνα φώτα για έλεγχο κίνησης

Ζήτημα χρόνου είναι η τοποθέτηση έξυπνων φαναριών που θα μπορούν να ελέγχουν την κίνηση και να δίνουν προτεραιότητα στα λεωφορεία. «Ετοιμάζουμε χώρους επαναφόρτισης σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, και παράλληλα θα προσφοροδοτήσουμε τα έξυπνα φώτα, σε 80 σημεία στη Λευκωσία και 45 στη Λεμεσό, τα οποία εκτός του ότι θα διαχειρίζονται την κίνηση και θα δίνουν προτεραιότητα αναλόγως της κίνησης, όταν θα υπάρχει λεωφορείο θα του δίνουν προτεραιότητα. Θα αφήνει το πράσινο ανοιχτό για να περνά το λεωφορείο», όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος.

Όσο για το πότε αναμένονται αυτές οι αλλαγές, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι οι ενέργειες τρέχουν. «Θα δείτε τώρα στη Μακαρίου κάποιες αλλαγές. Θα μονοδρομηθεί και θα υπάρχουν λεωφορειολωρίδες. Μάλιστα, υπογράφουμε τις επόμενες ημέρες το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας Λευκωσίας, όπου θα αποφασιστεί πού θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες και θα παρουσιαστούν κατασκευαστικά προσχέδια».

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής

  • Στα σχέδια προβλέπεται η χορηγία για απόκτηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου να φτάνει μέχρι τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλαιού οχήματος).
  • Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν διαθέτει μηχανή, άρα δεν χρειάζεται καύσιμο.
  • Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να φορτίζεται στο σπίτι, εφόσον υπάρχει εγκατεστημένος ειδικός σταθμός επαναφόρτισης ή σε σταθμούς επαναφόρτισης.
  • Για την εγκατάσταση του charging box στο σπίτι οι τιμές κυμαίνονται από 350-600 ευρώ. Στο σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί υπάρχουν πρόνοιες και γι’ αυτό.
  • Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται μόνο εντός της επαρχίας, χρειάζεται φόρτιση περίπου μια φορά την εβδομάδα για περίπου 3 ώρες. Ένα πιο μεγάλο και απαιτητικό αυτοκίνητο, ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερες.
  • Για 500 km το κόστος ρεύματος ανέρχεται στα 5-7 ευρώ. Ενώ σε περίπτωση βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου το κόστος ανέρχεται στα 70-80 ευρώ.