Κόστος Ζωής

Το ράλι αυξήσεων στις τιμές καυσίμων

Μάριος Δρουσιώτης: «Οι τιμές πλέον δεν αυξάνονται ανά ημέρα, αλλά ανά ώρα» - Η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο δεκαπενθήμερο

Ώρα με την ώρα αυξάνονται πλέον οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση των καταναλωτών. Το εν λόγω πρωτοφανές φαινόμενο παρατηρείται έντονα τον τελευταίο καιρό, προμηνύοντας πως δεν αναμένονται μειώσεις στις τιμές καυσίμων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο δεκαπενθήμερο τουλάχιστον.

Το χρονικό της αύξησης των τιμών

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Για να εμπεδώσουμε το χρονικό της αύξησης των τιμών καυσίμων πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στον Μάρτιο, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε με τη βοήθεια του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, πριν από την πανδημία και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 2020, η τιμή της βενζίνης 95 ανερχόταν στα 1,208 σεντ ανά λίτρο, ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2021 έφτασε στα 1,360 σεντ ανά λίτρο. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 0,152 σεντ το λίτρο. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κίνησης προ πανδημίας (στις 10/3/2020) ανερχόταν στα 1,233 σεντ ανά λίτρο, ενώ την περασμένη Τετάρτη ήταν στα 1,437 σεντ ανά λίτρο. Δηλαδή πλέον είναι πιο ακριβό κατά 0,204 σεντ ανά λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης κατά την υπό αναφορά ημερομηνία, δηλ. τον Μάρτιο του 2020, στοίχιζε 0,786 σεντ ανά λίτρο, ενώ τώρα στοιχίζει 0,953 σεντ ανά λίτρο. Με απλά λόγια, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 0,167 σεντ ανά λίτρο.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, προκύπτει κατά τη σύγκριση των σημερινών τιμών των καυσίμων με τις τιμές που ίσχυαν τον Ιούνιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο είχαν φτάσει στο πιο χαμηλό τους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020 η τιμή της βενζίνης 95 ήταν μόλις στα 0,966 σεντ ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 0,974 ανά λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,629 σεντ ανά λίτρο. Σε σύγκριση με σήμερα, η βενζίνη 95 ήταν πιο φθηνή κατά 0,394 σεντ ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,463 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,324 σεντ ανά λίτρο.

Το ράλι αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων παρατηρείται από την αρχή του έτους και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 η τιμή της βενζίνης 95 ήταν στα 1,070 σεντ ανά λίτρο, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2021 έφτασε τα 1,309 σεντ ανά λίτρο. Δηλαδή σήμερα, σε σύγκριση με την Πρωτοχρονιά, έχουμε αύξηση κατά 0,290 σεντ ανά λίτρο, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα η τιμή της βενζίνης είναι πιο ακριβή κατά 0,051σεντ ανά λίτρο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο κίνησης την 1η Ιανουαρίου 2021 στοίχιζε 1,100 σεντ το λίτρο, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2021 στοίχιζε 1,340 σεντ ανά λίτρο. Δηλαδή σήμερα παρατηρείται μία αύξηση που φτάνει τα 0,337 σεντ το λίτρο σε σχέση με τον Ιανουάριο και 0,097σεντ το λίτρο αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το πετρέλαιο θέρμανσης την 1η του έτους στοίχιζε 0,655 σεντ ανά λίτρο και τον Οκτώβριο αυξήθηκε στα 0,840 σεντ ανά λίτρο. Άρα σήμερα το πετρέλαιο κίνησης πωλείται κατά 0,298 σεντ ανά λίτρο πιο ακριβά από την αρχή του έτους και κατά 0,113 σεντ το λίτρο ακριβότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΥΣ.PNG

Η διαφορά στις τιμές καυσίμων από την αρχή του έτους μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

«Ώρα με την ώρα ακριβαίνουν»

Όπως δήλωσε στη «Σ» ο κ. Δρουσιώτης, πλέον οι τιμές δεν αυξάνονται με την ημέρα αλλά με την ώρα. Ενδεικτικά ανέφερε πως το πρωί της Πέμπτης (4/11), σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυαν το απόγευμα της Τετάρτης (3/11) ήταν αυξημένες κατά 3/10 του σεντ. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης 95 μέσα σε λίγες ώρες από 1,360 σεντ το λίτρο αυξήθηκε στα 1,367 σεντ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από 1,437 σεντ το λίτρο πήγε στα 1,444 σεντ το λίτρο. Κληθείς να μας δώσει μία εκτίμηση για την πορεία των τιμών μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά, γιατί υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Τη μία ημέρα πέφτει, την άλλη αυξάνεται», συνέχισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, θεωρείται βέβαιο πως σε τοπικό επίπεδο μέχρι και το επόμενο δεκαπενθήμερο οι τιμές θα είναι αυξημένες. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μείωση στις τιμές καυσίμων, θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμένει σταθερή στα 83 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς. «Εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον οι τιμές θα αυξηθούν, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο», κατέληξε.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΚΑΥΣ.PNG

Οι τιμές καυσίμων προ πανδημίας, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, οπότε έφτασαν στο πιο χαμηλό τους και η αύξηση που επήλθε τον Νοέμβριο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΚΑΥΣ.PNG

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών, παρά τις υψηλές τιμές των καυσίμων, η χώρα μας -έστω και με τον υψηλό φόρο- εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαίρεση αποτελεί το πετρέλαιο κίνησης, του οποίου η τιμή στη χώρα μας είναι πιο υψηλή απ’ ό,τι στην ΕΕ χωρίς τους φόρους, αλλά χαμηλότερη μετά την εισαγωγή των φόρων.

«Ανάβει κι άλλες φωτιές» ο φόρος του άνθρακα

Νέος γύρος αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων αναμένεται ότι θα επέλθει από το νέο έτος, 2022, λόγω του επερχόμενου «φόρου του άνθρακα», τον οποίο θα υποστούμε εφόσον η Κύπρος δεν προσαρμοστεί στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του προγράμματος «Fit for 55». Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα τιμολόγηση, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2022 και μετέπειτα με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της αποθάρρυνσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η εν λόγω φορολόγηση θα αφορά κάθε υγρό καύσιμο που χρησιμοποιείται στην Κύπρο, δηλαδή βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και ελαφρύ μαζούτ και η οποία αναμένεται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές στα καύσιμα. Ταυτόχρονα, θα επηρεάσει και τους λογαριασμούς του ρεύματος όπως επίσης και τις τιμές σχεδόν όλης την γκάμας των καταναλωτικών αγαθών που εισάγονται στο νησί μας από τρίτες χώρες. Ό,τι, δηλαδή φτάνει στην Κύπρο μέσω αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών μεταφορών, που λόγω του συγκεκριμένου φόρου θα έχει επιπλέον κόστος. Με λίγα λόγια, αναμένεται ότι από το νέο έτος η τσέπη του Κύπριου καταναλωτή θα πάρει φωτιά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξήγησε στη «Σημερινή» ότι δεν είναι μία επιπλέον φορολογία, αλλά πρόκειται για αλλαγή του συστήματος φορολόγησης. «Τώρα όλα τα καύσιμα έχουν μία φορολογία η οποία υπολογίζεται με βάση την ενέργεια που παράγεται σε ένα λίτρο. Όσο πιο πολλή ενέργεια έχει σε ένα λίτρο, τόσο πιο υψηλή είναι η φορολογία. Αυτό που αλλάζει από το 2022 είναι ο υπολογισμός της φορολογίας ανάλογα με το πόσος άνθρακας εκλύεται ανά λίτρο. Αυτό θα είναι το κριτήριο για τη φορολόγηση», είπε.

Περαιτέρω ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι στο σύνολο της τιμής με τη νέα φορολόγηση σίγουρα αναμένεται ότι θα υπάρχει αύξηση, ενώ εξήγησε πως ο στόχος είναι η φορολογία να είναι υψηλή οπότε να είναι και αποτρεπτική ως προς την χρήση των καυσίμων με στόχο τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Το κόστος είναι προφανές ότι θα το επωμιστεί ο καταναλωτής. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παρθούν μέτρα από το κράτος ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και να δημιουργηθούν δημόσιες συγκοινωνίες που να τις προτιμά πολίτης ώστε να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων», κατέληξε ο κ. Θεοπέμπτου.