Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι αριθμοί στα Δημοτικά

Μετατοπίζεται το πρόβλημα μετάδοσης στις πιο μικρές ηλικίες - Τα μικρά παιδιά χωρίς μάσκα «κολλούν» και «σπέρνουν» τον ιό πολύ εύκολα

Μακραίνει η λίστα με τα μικρά παιδιά που παραμένουν στο σπίτι λόγω κορωνοϊού. Πολλά είναι τα δημοτικά σχολεία που αναγκάστηκαν να «κλείσουν» ένα, δύο ή περισσότερα τμήματα λόγω εντοπισμού ενός ή περισσότερων θετικών κρουσμάτων. Η εμπειρία, ωστόσο, των προηγούμενων δύο χρόνων κατέστησε έτοιμη τη δημοτική εκπαίδευση να μπορεί να «ανεβαίνει» διαδικτυακά από τη στιγμή που εφαρμόζεται η καραντίνα.

Παραμένουν υψηλά τα νούμερα

Τα διακοσάρια που «κτυπούμε» σε καθημερινή πλέον βάση άρχισαν να ανησυχούν τους ειδικούς, ενώ μάλιστα ο χειμώνας ακόμη να κάνει την εμφάνισή του. Φαίνεται ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν αυξητική τάση προς τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα στα παιδιά από 6 μέχρι 11 χρόνων εντοπίζονται αρκετά κρούσματα.

Τα παιδιά που παραμένουν απροστάτευτα έναντι του ιού είναι μια κατηγορία που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας, εφόσον δεν φορούν μάσκα, δεν μπορούν να τηρήσουν αποστάσεις, δεν είναι εμβολιασμένα και δεν υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.

Θέμα χρόνου ο εμβολιασμός τους

Ήδη δόθηκε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Θέμα χρόνου είναι να εγκριθεί ο εμβολιασμός και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Δεκέμβριο θα αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι μελέτες ώστε να αποφασιστεί η επέκταση χρήσης του εμβολίου Pfizer σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, τόνισε γι’ ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού όλων των ανθρώπων, δεδομένης και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση

Την ετοιμότητά τους προβάλλουν σε καθημερινή βάση τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι στα περισσότερα σχολεία όπου εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής κρούσματα και έπρεπε να κλείσουν τμήματα, εφαρμόστηκε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα η εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Διευθύνσεις των δημοτικών σχολείων φρόντισαν ώστε να δημιουργηθούν οι διαδικτυακές τάξεις στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείται μέσω της εταιρείας Microsoft, την TEAMS, και να αποσταλούν οι κωδικοί του κάθε παιδιού στους γονείς, για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», ανέφερε ότι από την στιγμή που μια τάξη κλείνει λόγω εντοπισμού κρούσματος, αμέσως εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση. «Οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι και πάλι ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Στόχος είναι βέβαια τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί να κλείσουν, γι’ αυτό μεταφέρονται άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το παρακολουθούμε ως ΠΟΕΔ και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε απόψεις και εισηγήσεις αν αυτό χρειαστεί».

Θετικό το γεγονός ότι διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στα παιδιά Δημοτικού, όπως ανέφερε η κ. Βασιλείου. «Σε 120 σχολεία διενεργούνται τεστ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών από την Α΄ Δημοτικού μέχρι τη Στ΄, ενώ την περασμένη χρονιά μόνο σε 40 γίνονταν και μόνο στα πιο μεγάλα παιδιά. Ήταν ένα αίτημα της ΠΟΕΔ και ευτυχώς έγινε αποδεκτό».