Παραπολιτικά

Αβέρωφ, παπουτσόσυκα και προεκτάσεις

Ακάθεκτος προχωρεί στις... αγροτικές του εξορμήσεις ο Αβέρωφ. Μέχρι τις Προεδρικές είναι βέβαιον ότι δεν θα αφήσει ζαρζαβατικό και φρούτο που να μην το τιμήσει. Αυτήν τη φορά επέλεξε να επισκεφθεί φυτεία από... παπουτσοσυτζιές! Και μη νομίζετε ότι το έκανε τυχαία. Ήθελε να στείλει και πολιτικά μηνύματα με την παρουσία του στη συγκεκριμένη φυτεία. Όπως είναι γνωστό, η παπουτσοσυτζιά επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, σε άνυδρες περιοχές, είναι ανθεκτική και προσφέρει πολλά. Για να καταλάβετε, από μια παπουτσοσυτζιά μπορεί κάποιος, εκτός από τα παπουτσόσυκα ως φρούτα, να βγάλει ζιβανία, λάδι, ξίδι, κρασί, χυμό, τροφή για ζώα, μέχρι και βιοκαύσιμα! Το μήνυμα του Αβέρωφ; Ότι και αυτός, όπως η παπουτσοσυτζιά, είναι ανθεκτικός, επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες και είναι και... παραγωγικός, σε ιδέες και λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με την εμφάνισή του ανάμεσα στις παπουτσοσυτζιές, ήθελε να κάνει και μια παραδοχή. Ότι ο δρόμος προς τις Προεδρικές του 2023, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και τον ίδιο, θα είναι στρωμένος με... αγκάθια, αυτά που θα αφήσει πίσω του φεύγοντας ο Νίκος Αναστασιάδης. Από τα διαβατήρια, μέχρι τις Σεϋχέλλες και τα Pandora Papers. Η ανάβαση στον Λόφο από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, όποιος και αν είναι αυτός (Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδης), περνάει μέσα από... πολιτικές παπουτσοσυτζιές. Βεβαίως, εάν κατορθώσει να φθάσει αλώβητος ώς εκεί, η ανταμοιβή θα είναι ανάλογη αυτής που λαμβάνουν οι λάτρεις του παπουτσόσυκου. Αφαιρώντας το ακανθωτό περίβλημα, φθάνουν στον ποθητό καρπό. Γλυκύτατο, ομολογουμένως.

Με την ευκαιρία αυτή, η στήλη αφιερώνει στον Φούλη ένα σχετικό τσιαττιστό στην κυπριακή διάλεκτο, την οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί και ο ίδιος στις ατάκες του, για να είναι πιο κατανοητός όταν απευθύνεται στον λαό:

Ε,ε,ε, όπως το παπουτσόσυκον,

που έσιει πόξω αγκάθκια,

έτσι εν τζι η πολιτική,

γεμάτη άγρια πάθκια.

Ε,ε,ε, αλλά πουμέσα εν γλυτζιά,

τζιαι ποιος εν πον την θέλει;

Φτάννει να ξέρεις να βουττάς

στης... εξουσίας το μέλι.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ