Ελπίζω η Κυπριακή Δημοκρατία να μην καταστεί «εκλιπούσα»
Έγραψα πλειστάκις στο παρελθόν και θα συνεχίσω και στο μέλλον να επαναλαμβάνω πως όταν είχαμε το «πάνω χέρι», την περίοδο 1964-67, με την παρουσία μιας ελληνικής μεραρχίας με ενισχυμένη δύναμη πυρός, δεν λύσαμε το Κυπριακό άπαξ και διά παντός με την εφαρμογή του σχεδίου μονομερούς Ένωσης με την Ελλάδα. Στη συνέχεια αποσύρθηκε η μεραρχία και είμαστε στο έλεος της Τουρκίας.
Διά το ούτω καλούμενο σχέδιο «μονομερούς Ένωσης», το οποίο κόμισε στις 30/8/1964 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πέτρος Γαρουφαλιάς με εντολή του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και με τη σύμφωνο γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και του Βασιλέως, και το οποίο τορπίλισε με διάφορες προφάσεις η Λευκωσία, έγραψα πολλές φορές στο παρελθόν.
Η Τουρκία ουδέποτε απέκρυψε τις προθέσεις της έναντι της Κύπρου για την επανάκτηση και πλήρη έλεγχό της. Οι καθημερινές δηλώσεις, απειλές και εκβιασμοί όπως αυτές του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, αμφοτέρων επίδοξων διαδόχων του Ερντογάν, ως και των ανδρεικέλων της Άγκυρας στις κατεχόμενες περιοχές, θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει ακόμα και τους πλέον αφελείς.
Οι εντεινόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζονται και εντείνονται, οι δε προθέσεις της ολοκληρώνονται με τη μετατροπή του αεροδρομίου Λευκονοίκου σε στρατιωτικό με τη στάθμευση ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών ως και μη επανδρωμένων τοιούτων (drones) και τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Καρπασία.
Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα διαβήματα και οι καταγγελίες μας προς κάθε κατεύθυνση θα είναι αποτελεσματικές; «Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί», λέγει ο Διονύσιος Σολωμός. Και αν ακόμα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όχι μόνον θα τις αγνοήσει αλλά θα καταστεί πλέον προκλητική και επιθετική. «Αιθίοπα λευκαίνουμε», λοιπόν.
Δεν γνωρίζω αν οι πρέσβεις των δέκα δυτικών χωρών που επρόκειτο να θεωρηθούν ως ανεπιθύμητοι (persona non grata), χωρίς τελικά να εφαρμοστεί το μέτρο, ως και η επιμονή της Άγκυρας στην εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα αναγκάσουν τις δυτικές δυνάμεις να αντιδράσουν πλέον δυναμικά. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα τις αγνοήσει. «Γαργαλίζει ανδριάντα» λοιπόν.
Έχουμε μήπως τη δυνατότητα να αντιδράσουμε δυναμικά και να ματαιώσουμε τα τουρκικά σχέδια; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμείς λοιπόν αντί να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα συζητούμε εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διορίσει «ειδικό απεσταλμένο» που θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας (πράγμα που η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται) ή προσωπικό απεσταλμένο που θα λογοδοτεί στον ίδιο. Αλλά ή το ένα συμβεί ή το άλλο, «η οκά τετρακόσια», όπως λέμε.
Στο μεταξύ, οι αντιπαραθέσεις και αντιδικίες στο εσωτερικό θα συνεχίζονται σε όλους τους τομείς με αμείωτη ένταση, αφού άρχισε, στο μεταξύ, και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2023. «Άξιος που θα ζήσει» μέχρι τότε, όπως λέει και η λαϊκή σοφία, εάν υπ’ αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία καταστεί τελικά «εκλιπούσα» όπως μερικοί επιδιώκουν.