Παραπολιτικά

Μη μας χαλάσετε τα Χριστούγεννα!

Έρχεται δύσκολος χειμώνας με την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Και μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνδυαστεί με τη γρίπη, σε ένα επικίνδυνο δίδυμο. Τα νέα, ούτως ή άλλως, δεν είναι καλά. Αύξηση κρουσμάτων, εισχώρηση του κορωνοϊού στα σχολεία, αύξηση νοσηλευομένων, καθήλωση του αριθμού των εμβολιαζομένων και άλλα δυσοίωνα. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι θα έχουμε επανάληψη του περσινού φαινομένου, όταν άρχισαν σταδιακά να επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες, με αποτέλεσμα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα τραγουδώντας «Καλήν εσπέραν άρχοντες... κλειστείτε στ’ αρχοντικό σας»!

Σε άλλες χώρες τα νέα είναι ακόμα χειρότερα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η οποία στην αρχή της πανδημίας ήταν χώρα-υπόδειγμα στον χειρισμό της κρίσης, η κατάσταση είναι τραγική. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Μέχρι και στον μπαρμπέρη να πας, θέλεις rapid test. Και δεν είναι μόνο η εκτόξευση των κρουσμάτων. Συμβαίνουν και διάφορα τρελά. Πνευμονολόγοι πήγαν σε ταβέρνα κι εκεί τους επιτέθηκε ο αρνητής ταβερνιάρης!

Ναι, τα πράματα δεν είναι καθόλου εύκολα ούτε και στην ξερονησίδα μας. Όπου διαπιστώνονται περιπτώσεις ανεύθυνης συμπεριφοράς σε χώρους μαζικού συνωστισμού. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες ενός τέτοιου συνωστισμού, χωρίς κανένα μέτρο αυτοπροστασίας και αλληλοπροστασίας, σε κάποιο διαμέρισμα όπου στριμώχνονταν δεκάδες άτομα, κυρίως νεαρά, τα οποία γιόρταζαν τα «αλλάματα» κάποιου δικού τους που θα παντρευόταν. Χωρίς μάσκες, κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, να τραγουδούν μεγαλόφωνα το «φωνάξετε της μάνας του» και τα άλλα γνωστά παραδοσιακά του εθίμου. Κατανοητή η χαρά, κατανοητός ο ενθουσιασμός, αλλά αν κάποιος από αυτούς ήταν μολυσμένος με τον ιό, εκτός από τα «αλλάματα» θα είχαμε και... κλάματα.

Στο μεταξύ, την τρίτη δόση του εμβολίου θα την κάνουνε σύντομα και οι άνω των 18. Οι ογδοντάρηδες και εβδομηντάρηδες να ετοιμάζονται, παρακαλώ, για την... τέταρτη δόση.

Πάντως, έχω την αίσθηση ότι το επόμενο λοκντάουν δεν θα το επιβάλει ο κορωνοϊός. Το πιθανότερο είναι να το επιβάλει... η ακρίβεια. Με την βενζίνη σε ύψη δυσθεώρητα, κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση κόβεται. Βάλανε και οι χώροι εστίασης 25% πάνω στις τιμές, να ένας ακόμη λόγος για περιορισμό... των κρουσμάτων.

ΜΠΟΞΕΡ