Παραπολιτικά

Να ενημερωθούν επαρκώς οι οδηγοί

Παιδιά, φαίνεται ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη το τσουνάμι που έρχεται. Εννοώ το τσουνάμι προστίμων για τροχαίες παραβάσεις. Εσείς που οδηγείτε απρόσεκτα, επιπόλαια, ανεύθυνα, απερίσκεπτα, εγωιστικά, τσαμπουκαλίδικα, σικκιμετζίδικα, καλά θα κάνετε ν’ αρχίσετε να βάζετε βαθιά στο μυαλό σας ότι αν δεν αλλάξετε οδική συμπεριφορά, θα δείτε εκατοντάδες ευρωπουλάκια να πετάνε από την τσέπη σας και να φωλιάζουνε στα ταμεία του κράτους. Ο big brother θα σας μετατρέψει σε... big spender.

Οι κάμερες τροχαίας, από τη μέρα της έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας τους, δεν σταμάτησαν να καταγράφουν παραβάσεις. Χιλιάδες παραβάσεις όλων των ειδών. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι παραβάτες θα την γλιτώνουν με απλές προειδοποιητικές επιστολές. Από την Πρωτοχρονιά, όμως, θ’ ακούσουν να τους τραγουδάνε «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, πληρώστε... μονοκοπανιά»! Για παραβίαση του κόκκινου στα φώτα τροχαίας, 300 ευρωπουλάκια. Για το κινητό τηλέφωνο, το πρόστιμο θα είναι 150 ευρωπουλάκια την πρώτη φορά και τη δεύτερη 300. Η μη χρήση ζώνης είναι 150, κράνους 200 και η παράβαση της γραμμής του αλτ 25. Όσο για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, θα κόβονται κι εκεί κεφάλια. Εδώ ταιριάζει το παλιό εκείνο το σουξέ, του Θέμη Ανδρεάδη, «Φωτογράφε, πω πω χάλια, μ’ έβγαλες με δυο κεφάλια»!

Βεβαίως, το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι σκέτος σκοπός. Να μειωθούν δραματικά τα οδικά δυστυχήματα. «Ο φόος φέρνει κόλασιν», πίστευαν οι παππούδες μας. Και ο φόβος ενός βαριού προστίμου, αλλά και η αφαίρεση βαθμών, με κίνδυνο να αφαιρεθεί και η άδεια οδηγού, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει τους ατίθασους και όσους δεν σέβονται τη νομιμότητα, σε συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Απ’ εκεί και πέρα, θα πρέπει να δρομολογηθούν από την Τροχαία και το Υπουργείο Συγκοινωνιών άφθονες τηλεοπτικές ειδικές εκπομπές για τα νέα δεδομένα στους δρόμους, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα. Και να προστατευθούν από το... τσουνάμι.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ