Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το μυστήριο μεταλλείο της Μαγνησίας στην καρδιά του Ακάμα

Το μεταλλείο της Μαγνησίας είναι ένας χώρος που πριν ακριβώς από έναν αιώνα, δηλαδή στο πολύ μακρινό 1921-1922, αλλά και αργότερα, την περίοδο 1944-1953, έκρυβε κυριολεκτικά στα σπλάχνα του θησαυρό

Το μεταλλείο της Μαγνησίας δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο ευρύ κοινό και, αν και το διαδίκτυο φρόντισε μέσω των πολλών φιλόδοξων bloggers να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας, κάποια μέρη εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά άγνωστα και να κρύβουν πίσω τους μεγάλο μυστήριο. Στην προκειμένη περίπτωση όχι πίσω τους αλλά στα έγκατα της γης, στα σπλάχνα τους στην κυριολεξία μιας και ο λόγος είναι για το μεταλλείο Μαγνησίας, που βρίσκεται στον Ακάμα και που για να το ανακαλύψεις πρέπει να επισκεφθείς την περιοχή για τον συγκεκριμένο σκοπό και σίγουρα με κάποιον ντόπιο και καλό γνώστη του Ακάμα.

Μιας όμως και αναφερθήκαμε στο διαδίκτυο, να πούμε ότι, ανάμεσα στα διάφορα άρθρα που αναφέρονται στο μεταλλείο Μαγνησίας του Ακάμα, κάποια το χαρακτηρίζουν ως χωριό των Χόμπιτ ένεκα της εικόνας του και αφού φυσικά το συγκρίνουν με τη γνωστή ομώνυμη ταινία (The Hobbit) και τα σπίτια των μικροσκοπικών ηρώων του Τόλκιν, που έκαναν θραύση στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν από περίπου μια δεκαετία, την τριετία 2012-2014.

Φυσικά και δεν πρόκειται για το Χόμπιτον, το χωριό των Χόμπιτ, το οποίο χτίστηκε για τις ανάγκες της ταινίας σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, στην περιοχή Ματαμάτα της Νέας Ζηλανδίας, αλλά για το εγκαταλειμμένο μεταλλείο της Μαγνησίας στον Ακάμα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Σμιγιές, η οποία έχει πολλά μυστικά και ομορφιές να παρουσιάσει όντας η καρδιά της περιοχής.

Το μεταλλείο της Μαγνησίας είναι ένας χώρος που πριν ακριβώς από έναν αιώνα, δηλαδή στο πολύ μακρινό 1921-1922, αλλά και αργότερα, την περίοδο 1944-1953, έκρυβε κυριολεκτικά στα σπλάχνα του θησαυρό. Λέγοντας θησαυρό φυσικά εννοούμε μετάλλευμα (που την τότε εποχή ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο) και στην προκειμένη περίπτωση μαγνησίτη, δηλαδή λευκόλιθο όπως είναι γνωστός στη γλώσσα των μεταλλειολόγων.

Η διαδικασία εξόρυξης απέφερε συνολικά λιγότερο από 2.000 τόνους μεταλλεύματος, ενώ, πέραν της χαμηλής ποσότητας που υπήρχε στο σημείο, η διαδικασία εξόρυξης διακόπηκε το 1953, όπως πληροφορούμαστε, εξαιτίας και της χαμηλής ποιότητας του μαγνησίτη. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν εξορυκτική εταιρεία εξέταζε την περίπτωση να επανέλθει στην περιοχή. Τελικά τα αποτελέσματα των ερευνών την οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις.

Μάλιστα, για την εξόρυξη του μεταλλεύματος στην περιοχή χρειάστηκε τότε να εγκατασταθούν εργάτες, οι οποίοι διέμεναν σε πρόχειρα σπίτια, τα γνωστά στιάθκια, κάτι που επιβεβαιώνουν και καταμαρτυρούν τα χαλασμένα χτίσματα που βρίσκονται κοντά στο μεταλλείο.

Η ανάγκη ανάδειξης της περιοχής

Λογικά, στο πλαίσιο ανάδειξης και προστασίας της περιοχής με το υπό διαμόρφωση Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, το εν λόγω μέρος θα περιληφθεί με περισσότερη έμφαση σε μιαν από τις διαδρομές και τα φυσικά μονοπάτια, όπου θα μπορούν να περιηγηθούν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες. Σήμερα, αν και περιλαμβάνεται στη διαδρομή «Αφροδίτη (Κυκλικό) - Επαρχία Πάφου, Δάσος του Ακάμα, Μονοπάτι της Φύσης», εκτίμησή μας είναι ότι δεν τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής. Ακόμη και να επισκεφθεί κάποιος το μέρος δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί επακριβώς πού βρίσκεται και ποια είναι η πλούσια ιστορία πίσω από αυτές τις «σκαμμένες τρύπες» στο έδαφος.

Πέρα από την πλούσια ιστορία του μεταλλείου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κύπρο υπήρχαν και αυτές οι επαγγελματικές ασχολίες. Υπήρχαν μεταλλωρύχοι και εργάτες μεταλλείων που σε πολλές περιοχές ανέμεναν να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Τέτοια μεταλλεία, έστω και μικρά, συνέτειναν στον βιοπορισμό αρκετών οικογενειών της περιοχής, κάτι που γινόταν και στη διπλανή Λίμνη και στα Βρέτσια, αλλά και σε άλλες περιοχές ανά το παγκύπριο.

Τι είναι ο μαγνησίτης;

Ο μαγνησίτης είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για:

– Την παραγωγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων. Καθώς το μαγνήσιο καίγεται με ένα εκπληκτικό έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα και σε άλλες μορφές πυροτεχνικής, όπως οι φωτοβολίδες.

– Σε βιομηχανίες όπως: Στη βιομηχανία χάλυβα, στη βιομηχανία θειϊκού οξέος, ζάχαρης, λιπασμάτων, υαλουργίας, φαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων. Ως πληρωτικό υλικό στην παραγωγή χρωμάτων, χάρτου, πλαστικών και ελαστικών.

– Στην παραγωγή πυριμάχων υλικών και ειδικών πυριμάχων όπως: Τα χρωμιο-μαγνησιούχα με την προσθήκη πυρίμαχου χρωμίτη (Cr2O3+Al2O3>57% και Cr2O3>30%). Τα πυρίμαχα αυτά έχουν ευρεία χρήση στην επένδυση εσωτερικών επιφανειών φούρνων.

– Στη μεταλλουργία, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων:

Ηλεκτρονικά μέταλλα με 90% Mg και 10% Al, Zn, Mn και άλλα στοιχεία

Μαγνάλιο με 10-30% Al και 90-70% Mg

Ντουραλουμίνιο με 0,5-2% Mg και το υπόλοιπο Al και λίγο Si

– Στην εξουδετέρωση ή κατακράτηση ρύπων.

Υποστηρίξτε τη