Η Eλληνική Παιδεία μοναδικό αντίδοτο της πολιτικής κατάπτωσης και κοινωνικής παρακμής

Η αξιοπιστία των πολιτειακών, πολιτικών και κομματικών αξιωματούχων έπιασε πάτο. Αυτή η θλιβερή διαπίστωση ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου και χειροκροτήθηκε απ’ όλους, πολίτες και πολιτικούς. Ωστόσο, οι κομματικές ηγεσίες στην πράξη εξακολουθούν να παίζουν αμέριμνα στις δικές τους απαξιωτικές νότες την ώρα που ο «Τιτανικός» βυθίζεται.

Οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων και των δορυφόρων τους που κυβέρνησαν/συγκυβέρνησαν και κατέστρεψαν την Κύπρο, αντί να απολογηθούν στον λαό και να αποχωρήσουν από το πολιτικό προσκήνιο, άρχισαν τώρα να επιδίδονται χωρίς ίχνος αιδούς σε όψιμη προεδρολογία με φόντο τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2023, αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Στη φαρέτρα τους έχουν ένα και μοναδικό όπλο, ότι το κόμμα τους είναι λιγότερο διεφθαρμένο από τα αντίπαλα στρατόπεδα. Οι μεν στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στη φιλοευρωπαϊκή τους πολιτική, προκειμένου να βγεί ο τόπος από τα οικονομικά αδιέξοδα, οι δε μιλούν εντελώς αόριστα και, λίγο-πολύ, μας λένε πως για όλα φταίει ο καπιταλισμός και οι εδώ εκπρόσωποί του. Και οι μεν και οι δε ξεχνούν πως κυβέρνησαν εναλλάξ τον τόπο, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, ρίχνοντας τους πολίτες στον οικονομικό καιάδα και τον τόπο στην άβυσσο. Και οι μεν και οι δε, αν φυσικά τους έχει απομείνει φύλλο συκής, οφείλουν να δουν κατάματα την ωμή πραγματικότητα, που συνηγορεί πως εδώ που φθάσαμε καμιά πολιτική πρόταση δεν μας σώζει, καμιά βοήθεια της Ευρώπης, όσο μεγάλη και να ’ναι δεν θα μπορέσει να μας κρατήσει όρθιους ως κοινωνία. Έχουν χρέος να κατανοήσουν, αν φυσικά τους έχει απομείνει ελάχιστη πολιτική τσίπα, ότι μόνο αν θεμελιώσουμε εκ βάθρων μια νέα πολιτεία βασισμένη στην Ανθρωπιστική – Ελληνική Παιδεία θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς ως χώρα, ως κοινωνία, ως λαός και ως κυπριακός Ελληνισμός. Το ακούσατε, μάγκες, που ρίξατε τον τόπο στο χάος; Αν όχι, ακούστε το καλά, γιατί, την αλαζονεία και αυθαιρεσία της εξουσίας ακολουθεί η Ύβρις, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί την Μήνιν [Οργή] των Θεών, οι οποίοι στο τέλος ενεργοποιούν τη Νέμεση, εξαποστέλλοντας τους άφρονες εξουσιαστές στα Τάρταρα.

Έχοντας αυτά κατά νου, φρονούμε ότι, σε τούτη τη σκληρότατη ώρα, χρέος των δημοσίων αρχόντων είναι να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη τις αρχές και αξίες του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, αν πράγματι θέλουν να σώσουν τον τόπο. Ποιο, όμως, είναι το περιεχόμενο του πολιτισμού αυτού;
- Η ορθή και νουνεχής στάση έναντι των αγαθών της ζωής και των ευγενών επιτευγμάτων του τεχνολογικού πολιτισμού.
- Η αγάπη προς την πατρίδα, ως θεματοφύλακα των αξιών - ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, αρετή, ανδρεία, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και θυσία για το κοινό καλό.
- Η εκτίμηση και ο θαυμασμός της ελληνικής κλασικής σοφίας και παιδείας, η οποία διά μέσου των κλασικών συγγραμμάτων φωτίζει κάθε νοήμονα άνθρωπο.
- Η αναγνώριση της εργασίας ως νόμου ζωής και ως κοινωνικού λειτουργήματος και όχι ως κερδοσκοπικού ανταγωνισμού.
- Η ανύψωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Τα υπό αναφοράν ακατάλυτα ιδεώδη του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού έχουν διαχρονική ισχύ, είναι άφθαρτα και συνθέτουν ό,τι ωραιότερο, υψηλότερο και ευγενέστερο πέτυχε ο άνθρωπος από κτήσεως κόσμου. Είναι χρέος, λοιπόν, όλων και ιδίως της νέας γενιάς να αναγκάσουν με τη δράση και την αντίδρασή τους την πολιτειακή/ πολιτική ηγεσία να πραγματώσει τα ιδανικά αυτά. Μόνον έτσι θα προχωρήσουμε μονιασμένοι μπροστά, με δύναμη και σιγουριά, εξυπηρετώντας την Πατρίδα και τον Άνθρωπο. Οποιεσδήποτε ενέργειες αποσκοπούν στην απομάκρυνση από τις αξίες αυτές ή που συμβάλλουν στην καπήλευση των ιδανικών αυτών, μόνο ζημιά προκαλούν στην κοινωνία και την αιμάσσουσα πατρίδα, που εξακολουθούν να βιώνουν την αδικία των κάθε λογής κερδοσκόπων και την αδηφαγία του νεο-οθωμανισμού.

* Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού