Αναλύσεις

Για το βιβλίο «Καταγραφή» του Γιαννάκη Ομήρου

Αναμφίβολα το βιβλίο «Καταγραφή» του πρώην Προέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου συνιστά μια πολυσήμαντη προσφορά ιστορικής αξίας, αφού καταγράφονται, με τεκμηρίωση, σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του, «η συμμετοχή στη δημόσια ζωή δημιουργεί μια υποχρέωση. Της γραπτής αποτύπωσης γεγονότων, εμπειριών, επιτευγμάτων και παραλείψεων, με μοναδικό στόχο την συνεισφορά στη συλλογική γνώση και τον εμπλουτισμό των πηγών ενημέρωσης και πληροφόρησης».

Έχοντας υπηρετήσει ως αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου Υπουργών Άμυνας, θεωρώ ως όλως ιδιαίτερης σημασίας τα όσα περιέχονται στο βιβλίο του Γιαννάκη Ομήρου σχετικά με την πολύκροτη, αλλά και θλιβερή υπόθεση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300. Κι αυτό, γιατί ο συγγραφέας, ως Υπουργός Άμυνας κατά τον ουσιώδη χρόνο – 1998 – έζησε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της υπόθεσης των πυραύλων. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «τις αποφάσεις, τις αναστολές, τους δισταγμούς, τις πιέσεις, τις φανερές και αθέατες συνωμοσίες, τις απροκάλυπτες ιστορίες κατασκοπίας, την ασύγγνωστη δημοσιότητα. Την κατακόρυφη άνοδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κυπριακού Ελληνισμού από την προοπτική άφιξης στην Κύπρο ενός ισχυρότατου αποτελεσματικού οπλικού συστήματος για την άμυνα της Κύπρου. Αλλά και τη βαθιά απογοήτευση που ακολούθησε την απόφαση για τη ματαίωση έλευσής του στην Κύπρο».

Συγκλονιστικά είναι και τα όσα τεκμηριωμένα αναφέρονται στο βιβλίο για την οργιώδη κατασκοπία, με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς, με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο.

Όμως, για την ιστορική αλήθεια καθοριστικά είναι και τα όσα αποκαλύπτονται για τις δύο κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα για το θέμα των πυραύλων. Στις 27 Αυγούστου του 1998 και στις 27 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

Η πικρή αλήθεια, όπως παρατίθεται από τον συγγραφέα στην «Καταγραφή» του, αποδεικνύει αυτό που διαχρονικά υπήρξε η «αχίλλειος πτέρνα» της συμπόρευσης και του συντονισμού Κύπρου – Ελλάδας για το μεγάλο εθνικό μας θέμα. Η ωμή παρέμβαση της Κυβέρνησης Σημίτη για ματαίωση άφιξης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, παρά το ότι η παραγγελία του έγινε σε πλήρη γνώση αλλά και προτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης, καταδεικνύει την αθεράπευτη προχειρότητα και ανευθυνότητα, κατ’ επιεική χαρακτηρισμό, με την οποία μερικές φορές αντιμετωπίστηκαν κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού στην Αθήνα.

Συνοπτικά και καταληκτικά αναφέρω ότι η ανάγνωση του βιβλίου «Καταγραφή» του Γιαννάκη Ομήρου δικαιώνει τη ρήση του εθνικού μας ποιητή ότι «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» αλλά και τη ρήση του Ευριπίδη «όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησίν».

* Υποναύαρχος ε.α.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 28/11/2021)