Παιδεία

Πώς οι επιθέσεις στα σχολεία θα επηρεάσουν τα παιδιά

Τα αποτρόπαια εγκλήματα ενάντια στην παιδεία και πώς αυτά επηρεάζουν τα παιδιά μας μακροπρόθεσμα, την ώρα που βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τους γονείς τους να επιτίθονται σε όργανα της τάξης και να καταστρέφουν κρατικές περιουσίες.

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, ενός εγκλήματος ενάντια στην παιδεία των παιδιών μας και στα υποστατικά που τους στεγάζουν. Μετα την εξαγγελία των νέων μέτρων και την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για χρήση μάσκας και από μικρά παιδιά, εφόσον τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν μέσα στα σχολεία, οι γονείς εξαγριώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους «αγωνιζόμενοι» για τα δικαιώματα και την ελευθερία των παιδιών τους. Πράγματι πολλοί συμφώνησαν με αυτού του είδους την εξέγερση ξεχνώντας ότι ακριβώς 12 μήνες πριν οι ίδιοι γονείς πραγματοποιούσαν πορείες και διαδηλώσεις γιατί δεν υπήρχαν αρκετές μάσκες προστασίας για τα παιδιά τους(!).

Τα νέα μέτρα που εξαγρίωσαν τους γονείς

Είναι σαφές ότι ολόκληρο το νησί μας, η Ευρώπη και το παγκόσμιο έχει κουραστεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, έχει κουραστεί να βλέπει γνωστούς και αγνώστους να πεθαίνουν κατά χιλιάδες καθημερινά και, φυσικά, έχει κουραστεί να μην ζει όπως πριν την πανδημία. Όλα αυτά είναι κατανοητά, όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από τους αξιωματούχους της κάθε πολιτείας, που είναι και αυτοί άνθρωποι και έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους πολίτες.

Από τις 29 Νοεμβρίου αποφάσισε το Υπουργικό συμβούλιο να μειωθεί το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Επίσης όλα τα άτομα ηλικίας 6-11 ετών θα πρέπει πλέον να παρουσιάζουν Safe Pass.

Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα των 6-11 ετών είναι: Προσκόμιση πιστοποιητικού ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικού αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά ημερών, σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται και τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας 6 ετών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση. Εκτός σχολείου τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μάσκα σε όλους τους χώρους όπου είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας βάσει των διαταγμάτων.

Επίσης οι μαθητές δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω των κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

Γονείς-χούλιγκαν κατέστρεψαν σχολεία για την… ελευθερία των παιδιών!

Η πρώτη επίδειξη χουλιγκανισμού έλαβε χώρα σε δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι Λεμεσού. Σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη μηχανισμού στο δημοτικό σχολείο, ενώ μέλη της Αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο για έρευνες. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε πως η έκρηξη οφειλόταν στην πυροδότηση αυτοσχέδιου κυλινδρικού μεταλλικού εκρηκτικού αντικειμένου, που τοποθετήθηκε στην είσοδο αίθουσας διδασκαλίας, κοντά στην κύρια είσοδο, ενώ στο σημείο εντοπίστηκε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ωστόσο δεν εξερράγη. Γονείς και καθηγητές στη θέα αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος σκέφτηκαν αμέσως τι θα συνέβαινε αν οι μηχανισμοί πυροδοτούσαν τη στιγμή που τα παιδιά εισέρχονταν στο σχολείο.

Δεύτερη εκδήλωση βανδαλισμών έλαβε χώρα σε ειδικό σχολείο της Λευκωσίας. Αν ληφθεί υπ' όψιν ο βαθμός που τα συγκεκριμένα σχολεία είναι πολύτιμα για την κοινωνία μας, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ζημίας -υλικής και κοινωνικής- που έχουμε υποστεί. Η σκηνή παρέμεινε αποκλεισμένη, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες για συλλογή τεκμηρίων.

Και στις δυο περιπτώσεις η αστυνομία συνέδεσε τους βανδαλισμούς με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στα εν λόγω περιστατικά, αφού λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα τη περασμένη Τρίτη, άλλο ένα σχολείο υπέπεσε θύμα επιθέσεων. Με συνθήματα κατά του εμβολιασμού, άγνωστοι μπογιάτισαν τους τείχους και το δάπεδο του ΙΑ΄ Δημοτικού του Αγίου Σπυρίδωνα, προκαλώντας αναστάτωση στους μαθητές, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς που μετέβησαν το πρωί στο σχολείο. Έγραψαν συνθήματα του τύπου «Όχι στις μάσκες», «δάσκαλοι, δικτάτορες», «ελευθερία ή θάνατος», «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «πρόβατα». σε πόρτες, τοίχους και στο δάπεδο του σχολείου, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στα νέα μέτρα.

Ο αντίκτυπος της βίας των γονέων στα παιδιά

Η σχολική ψυχολόγος, Ιφιγένεια Στυλιανού εξηγεί στη «Σημερινή Online» πως η όλη κατάσταση επηρεάζει μακροπρόθεσμα τα παιδιά. Σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στα παιδιά αυτού του είδους η βίαιη συμπεριφορά των γονέων, η κα Στυλιανού τόνισε πως «σε καταστάσεις κρίσης τα παιδιά στρέφονται προς τους γονείς που είναι τα πρότυπά τους και νιώθουν ασφάλεια, για να κοιτάξουν πώς οι γονείς συμπεριφέρονται. Αυτές οι συμπεριφορές των μεγάλων θα μεταφερθούν σε μεγάλη μερίδα των παιδιών, θα γίνουν κτήμα τους και έτσι στο μέλλον δεν θα αργήσουν να συμπεριφέρονται με τους ίδιους έντονους τρόπους σε καταστάσεις κρίσεων».

Από έρευνες ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που ασκούν βία είναι παιδιά που έχουν παρακολουθήσει ή έχουν βιώσει βία και αυτή η πράξη φαντάζει φυσιολογική στο μυαλό τους. Όπως εξηγεί η Σχολική Ψυχολόγος, είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερωθούν, μέσω μιας διορθωτικής διαδικασίας, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι σωστές και αποδεκτές και να πληροφορηθούν οι γονείς τους εναλλακτικούς τρόπους μέσω που να εκδηλώνουν τις διαφωνίες τους.

Σε ερώτηση προς την κα Στυλιανού σχετικά με το ενδεχόμενο σύγχυσης των παιδιών όταν βλέπουν τους γονείς τους να αντιτίθενται στις μάσκες προστασίας, ενώ πριν από 12 μήνες πραγματοποιούσαν και πάλι πορείες γιατί το κράτος δεν είχε επαρκές απόθεμα μασκών για χρήση από τα παιδιά τους, η ψυχολόγος ανέφερε «σκεφτείτε πόσες αντίθετες πληροφορίες λαμβάνουν συνεχώς τα παιδιά! Καμιά φορά τον τελευταίο καιρό διαμαρτυρόμαστε απλά για να διαμαρτυρηθούμε, απλά για να κάνουμε αντίσταση σε αυτό που προβάλλεται ως πρέπει. Καταλαβαίνουμε και τους γονείς που δεν αντέχουν, άλλα πρέπει να καταλάβουμε και τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με αντίθετες απόψεις και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια διαγνωστική σύγχυση. Ειδικότερα όταν βλέπουν τους γονείς να ασκούν αντίσταση στα μέτρα και παράλληλα οι καθηγητές τα παροτρύνουν να τα ακολουθήσουν, τα παιδιά νιώθουν πως ό,τι και να πράξουν θα είναι λάθος! Αυτή είναι η διαγνωστική σύγχυση που δημιουργείται».

Άσκηση βίας από τα ίδια τα παιδιά

Όπως μας εξήγησε και η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε προηγούμενο άρθρο, τα παιδιά θα ασκήσουν βία μόνο όταν ζήσουν τη βία, είτε μέσω των παιχνιδιών τους είτε μέσω της οικογένειας τους. Αν και καταφθάνουν αρκετές υποθέσεις βίας ανάμεσα σε ανήλικους και μη σε αστυνομία και άλλους οργανισμούς βλέπουμε ότι ελάχιστες είναι καταχωρημένες στα αρχεία της αστυνομίας. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι όσο αυξάνονταν τα περιστατικά βίας από τους ενήλικες προς τα παιδιά ή τους συντρόφους τους, τόσο αυξάνονταν και η άσκηση βίας απο τα παιδιά –ιδιαίτερα των αγοριών κάτω των 18 ετών– από το 2016 μέχρι και το 2020 (τελευταίο έτος για το οποίο παρέχεται ενημέρωση).

Στιγμιότυπο 2021-12-08, 10.58.43 πμ.png