Τουρισμός

Ταξίδια: Αναμένεται αυξημένη κινητικότητα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα

Η Hermes Airports τονίζει πως «δεν έχουμε -προς το παρόν- ουσιαστικές ακυρώσεις πτήσεων, ενώ αναμένουμε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα υπάρξει μια αυξημένη κινητικότητα λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της καθόδου των φοιτητών»

Μπορεί τα περσινά Χριστούγεννα να κινήθηκαν σε ρυθμούς πανδημίας, όμως, όπως φαίνεται, τα φετινά θα είναι σαφώς καλύτερα, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» καλπάζει. Μετά από δυο χρόνια καθήλωσης των αεροπλάνων και του τουρισμού, ήρθε η ώρα να ανακάμψει ο τομέας. Είναι γεγονός ότι η οικονομία λόγω της πανδημίας έμεινε στάσιμη, αφού σημαντικός πυλώνας της είναι ο τουρισμός, κάτι που δεν είχαμε σαφώς όλο το 2020. Φέτος είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα για τη χώρα μας υπό τη σκιά της πανδημίας, όμως, με το πρόγραμμα εμβολιασμών να κυλά ομαλά, επικρατεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Η επιβατική κίνηση κατά το 2021

Φαίνεται ότι ήδη από τον πρώτο μήνα του 2021 η επιβατική κίνηση είχε μιαν ανοδική πορεία, αφού οι αφίξεις στο νησί άγγιξαν τις 19.576, ενώ οι αναχωρήσεις τις 24.415. Ενόψει των νέων μέτρων που λήφθηκαν τον Φεβρουάριο στην Κύπρο η επιβατική κίνηση μειώθηκε όσον αφορά τις αφίξεις στις 17.179 και τις αναχωρήσεις στις 16.007. Όμως αυτό δεν πτόησε τουρίστες και Κυπρίους που ήθελαν να ταξιδέψουν, αυξάνοντας τους αριθμούς με γοργό ρυθμό τούς επομένους μήνες. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο οι αφίξεις ανήλθαν στις 25.335 και οι αναχωρήσεις στις 21.704, ενώ τον Απρίλιο οι αφίξεις άγγιξαν τις 60.440 και οι αναχωρήσεις τις 48.171. Κατά τον μήνα Μάιο οι αφίξεις αυξήθηκαν στο διπλάσιο, με 137.087, ενώ οι αναχωρήσεις ανήλθαν στις 113.386.

Η έναρξη του καλοκαιριού τον Ιούνιο έφερε μαζί της 236.177 αφίξεις και 209.151 αναχωρήσεις, ενώ ο Ιούλιος είχε 380.016 αφίξεις και 355.447 αναχωρήσεις. Τον Αύγουστο, τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, κατά τον οποίο οι περισσότεροι, τουρίστες και Κύπριοι, επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, οι αριθμοί αφίξεων στο νησί μας αυξήθηκαν σε 437.866, ενώ γύρω στους ίδιους αριθμούς κινήθηκαν και οι αναχωρήσεις τον ίδιο μήνα με 448.548. Η εμπειρία της πρόσφατης καλοκαιρινής περιόδου έδειξε ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και οι διακοπές είναι ψηλά στη λίστα των επιθυμιών του, δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται σε μια ελεγχόμενη πορεία.

Το φθινόπωρο έφερε μαζί του μια ελάχιστη μείωση στις αφίξεις στο νησί, αφού αυτές άγγιξαν τις 428.548, ενώ οι αναχωρήσεις τις 410.351. Τον Οκτώβριο και τελευταίο μήνα, για τον οποίο παρέχει στοιχεία η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις ανήλθαν στις 474.140 και οι αναχωρήσεις στις 490.049.

Χριστουγεννιάτικα ταξίδια υπό τη σκιά της «Όμικρον»

Εξάλλου, όπως μας εξηγεί και η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των δυο διεθνών αεροδρομίων του νησιού, φαίνεται πως «τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη, αν και η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων με την εμφάνιση της μετάλλαξης "Όμικρον" δημιούργησε ένα μούδιασμα επηρεάζοντας τους δείκτες πληρότητας, τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια και με πολλές προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη. Η Hermes Airports τονίζει πως «δεν έχουμε -προς το παρόν- ουσιαστικές ακυρώσεις πτήσεων, ενώ αναμένουμε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα υπάρξει μια αυξημένη κινητικότητα λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της καθόδου των φοιτητών, χωρίς να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια έναν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων, γιατί αυτό αλλάζει μέρα με την ημέρα».

Ο απολογισμός της εταιρείας, πάντως, για το 2021 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνει την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 4.790.703 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 45% του 2019 (για την ίδια περίοδο). Αυτό φανερώνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την καλύτερη επίδοση της φετινής χρονιάς, αυτή καταγράφηκε τον φετινό Οκτώβριο με 951.820 επιβάτες, με τις περισσότερες πτήσεις να αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Πολωνία. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι, το καλοκαίρι που μας πέρασε, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Η Hermes Airports κατέληξε ότι «είμαστε αισιόδοξοι πως η νέα μετάλλαξη δεν θα λειτουργήσει ως εμπόδιο και θα πάρουν μπρος οι μηχανές των κρατήσεων για τη νέα χρονιά».

Η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών

Τα αυξημένα κρούσματα ανά το παγκόσμιο και η μετάλλαξη «Όμικρον» έρχονται και πάλι να επαναταξινομήσουν τις χώρες σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη.

Η νέα κατηγοριοποίηση των χώρων έχει ως εξής:

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (χώρες αυξημένου κινδύνου) είναι από την ΕΕ η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Από τα μικρά κράτη, στην κόκκινη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ανδόρρα, το Μονακό, η Πόλη του Βατικανού και το Σαν Μαρίνο. Στην ίδια κατηγορία, από τα κράτη της Ζώνης Σένγκεν εντάχθηκαν η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Τέλος, οι τρίτες χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία είναι η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Αρμενία, η Γεωργία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία, η Λευκορωσία, ο Λίβανος, η Νότιος Κορέα, το Ομάν, Ουκρανία, το Περού, η Ρωσία, η Σερβία και η Χιλή.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο) είναι η Ελλάδα από την ΕΕ και από τις τρίτες χώρες η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, το Κατάρ, η Κίνα (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), η Κολομβία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη και η Ρουάντα.

Χώρες Πράσινης Κατηγορίας (χώρες χαμηλού κινδύνου) είναι από τις τρίτες χώρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα και σήμανε συναγερμό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι από τις 26 Νοεμβρίου απαγορεύεται η άφιξη και η είσοδος στη ΚΔ οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στη Δημοκρατία διήλθε από το έδαφος της Νότιας Αφρικής, το Λεσότο, το Βασίλειο του Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και την Μποτσουάνα.