Παραπολιτικά

Πόσους Δήμους θα έχουμε τελικά;

Το πρωί της Τρίτης, με την ευκαιρία και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, άρχισα να σιγοτραγουδώ το γνωστό δημοτικό άσμα της κλεφτουριάς «Ο Γέρο Δήμος πέθανε, ο Γέρο Δήμος πάει». Τώρα, πώς μου ήρθε αυτό ειδικά το τραγούδι; Ίσως επειδή διάβαζα όσα θεότρελα συμβαίνουν γύρω από το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα τις συγχωνεύσεις Δήμων. Ενώ πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε μέχρι το τέλος του χρόνου το τελευταίο επεισόδιο της κωμικής αυτής σειράς, που προβάλλεται εδώ και χρόνια, ξαφνικά μας είπαν ότι το επεισόδιο αναβάλλεται μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, επειδή τρία κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι) δεν ήταν έτοιμα να καταθέσουν τις τροπολογίες τους. Εν τω μεταξύ, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια κατάληξη θα έχει το επεισόδιο. Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Το κυβερνητικό σενάριο για 17 Δήμους, το κομματικό (βασικά ΑΚΕΛικό) σενάριο για 20-21 Δήμους και ένα άλλο σενάριο, που ξεπετάχτηκε την τελευταία στιγμή, για... πέντε μητροπολιτικούς Δήμους, ανά ένα σε κάθε επαρχία, και κάποιους μικρότερους.

Αν θέλετε την άποψή μου, οι πέντε μητροπολιτικοί Δήμοι είναι η καλύτερη λύση. Τόσους είχαν εισηγηθεί και οι ξένοι εμπειρογνώμονες που φέραμε το 2014. Για να πάρετε μια ιδέα, τόσους Δήμους (πέντε) έχει και η... Νέα Υόρκη, με πληθυσμό εννιά εκατομμυρίων!

Αλλά, πέραν του σημαντικού οφέλους που θα έχει για τους δημότες ο περιορισμός των Δήμων σε πέντε μητροπολιτικούς, θα γλιτώσουμε και από τους... μικροπολιτικούς. Εννοώ τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς των κομμάτων, την άρνηση κάποιων Δήμων να συγχωνευθούν με άλλους, τις «επαναστάσεις» Δημάρχων που δεν θέλουν να παραδώσουν τα «βασίλειά» τους κ.λπ.

Ελπίζω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική και θα δούμε μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα κόμματα.

Διαφορετικά, ας αρχίσουμε να τραγουδάμε όλοι μαζί... «Ο Γέρο Δήμος πέθανε, ο Γέρο Δήμος πάει»...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ