Υγεία

Χριστούγεννα με άρωμα «Όμικρον»

Η πανδημία που μας κατακεραυνώνει εδώ και δυο χρόνια άρχισε να κουράζει τον κόσμο, ενώ κάποιοι πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς τους και τηρούν τα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί όσον το δυνατό γρηγορότερα ο ιός, κάποιοι άλλοι κάνουν τους αρνητές και «πολεμούν» τα μέτρα όσο και τα εμβόλια. Την ίδια στιγμή θα γιορτάσουμε και πάλι τα Χριστούγεννα με περιορισμούς.

Για δεύτερη φορά τα Χριστούγεννα υπό τη σκιά κορωνοϊού. Πέρσι υπό περιορισμούς και με ελάχιστες χαλαρώσεις κατάφεραν οι κύπριοι να γιορτάσουν τη Γέννηση του Θεανθρώπου με τα πολύ στενά τους πρόσωπα ενώ τα κρούσματα ανέβαιναν ραγδαία. Φέτος, και πάλι υπό περιορισμούς, όμως πιο χαλαρούς λόγω των εμβολίων, οι Κύπριοι θα καταφέρουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με πιο πολλά πρόσωπα στο τραπέζι τους και θα θυμηθούμε και παλι τα Χριστούγεννα προ-κορωνοϊού.

Τριψήφιοι οι αριθμοί κρουσμάτων υπό τον φόβο πέμπτου κύματος

Σε τριψήφιους αριθμούς παραμένουν τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο την ίδια ώρα που οι αρκετοί αρνητές εμβολίων έσπευσαν να πάρουν την πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 715 ενώ γυναίκα 85 ετών «έφυγε» από τη ζωή λόγω κορωνοϊού. Τη Τρίτη μια 92χρονη έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ τα κρούσματα ανήλθαν, με μικρή πτώση, στα 662. Τη Τετάρτη τα κρούσματα έφτασαν τα 650 ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε δυο. Αν και φαίνεται να υπάρχει μια αργή πτώση κρουσμάτων αυτό δεν μπορεί να μας δώσει ανάσα αισιοδοξίας ότι το νησί μας θα γλιτώσει από το 5ο κιόλας κύμα κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, ανέφερε στην «Σημερινή Online» ότι θεωρεί πως «ναι είμαστε προ πέμπτου κύματος ενώ το ζήτημα είναι πόσο ψηλά θα πάμε, ενώ αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να πηγαίνουμε, όσον αφορά τους αριθμούς, πιο χαμηλά από το προηγούμενο κύμα. Μέχρι στιγμής κάθε κύμα που είχαμε οι αριθμοί των κρουσμάτων ανεβαίναν όλο και πιο πολύ από το προηγούμενο, επομένως υπάρχει προοπτική ακόμα ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την μετάλλαξη "Όμικρον".»

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία αναφοράς

Μετα τα νέα περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν χθες Πέμπτη στο νησί μας, τα οποία ανήλθαν στα 632, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 143,510.

Την ίδια στιγμή 165 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το 75,76% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, ενώ όλο και μικρότερες ηλικίες κάνουν εισαγωγή στους ειδικούς θαλάμους. Από τους 51 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 18 είναι διασωληνωμένοι, οι 4 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 29 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Παράλληλα χάνουμε καθημερινά συνάνθρωπους μας από την πανδημία που ταλαιπωρεί το παγκόσμιο εδώ και δυο χρόνια, ενώ χθες Πέμπτη «έφυγαν» από την ζωή άλλοι δυο συνάνθρωποι μας, και οι δυο άνδρες ηλικίας 75 και 74 ετών αντίστοιχα σε Πάφο και Αμμόχωστο. Συνεπώς ο αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές του νησιού μας ανήλθαν σε 616 εκ των οποίων οι 393 είναι άντρες και οι 223 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια κατήλθε 75,9 έτη.

Χριστούγεννα με «Όμικρον»

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό και ειδικότερα για την νέα μετάλλαξη, το φετινό ρεβεγιόν μπορεί να μην είναι κάτω από τα αυστηρά περσινά μέτρα, ωστόσο οι πολίτες πρέπει τηρούν τα ατομικά μέτρα προτασίας. Περιορισμένοι θα είναι οι ανεμβολίαστοι που δεν θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και γυμναστήρια.

Από τα μέτρα εξαιρούνται μόνο όσοι έλαβαν και τις 3 δόσεις εμβολίου αλλά και όσους έλαβαν τις 2 δόσεις και ακόμη δεν έχουν περάσει 7 μήνες. Όσοι δεν έχουν λάβει καμιά δόση εμβολίου δεν μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ. Ενώ για τις συνευρέσεις σε σπίτια τις γιορτές τα άτομα δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20.

Σε ερώτηση πως πρέπει αυτά τα Χριστούγεννα να διαχειριστούμε την κατάσταση υπό την σκιά της «Όμικρον» ο Δρ, Καραγιάννης τόνισε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, το τονίζουμε επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό ότι εκτός από την εμβολιαστική κάλυψη, το επόμενο "εμβόλιο" κατά του ιού είναι μέτρα αυτοπροστασίας και η χρήση μάσκας. Όμως αν υπάρξουν συνευρέσεις τα Χριστούγεννα καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνεται χρήση μάσκας. Επομένως αν μέχρι τότε η μετάλλαξη "Όμικρον" ανιχνευτεί σε υψηλότερη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό τότε πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί»

Αντέδρασαν αλλά τρέχουν για εμβολιασμό

Συμφώνα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση εξαιρούνται μόνο όσοι έλαβαν και τις 3 δόσεις εμβολίου αλλά και όσοι έλαβαν τις 2 δόσεις και ακόμη δεν έχουν περάσει 7 μήνες. Όσοι δεν έχουν λάβει καμιά δόση εμβολίου δεν μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ.

Μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές και φαρμακεία με την επίδειξη του safe pass. Παιδιά 6 με 11 κυκλοφορούν με rapid τεστ που κάνουν εβδομαδιαία στα σχολεία. Παιδιά από 12 ετών και άνω υποχρεούνται να κατέχουν safe pass (τεστ ή εμβόλιο). Για παιδιά κάτω των 6 δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Σημειώνεται ότι για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια υπάρχει ακόμη ο περιορισμός των 20 ατόμων.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε τα σοβαρά επεισόδια που είχαμε στο νησί μας όταν το κράτος εξήγγειλε τα νέα μέτρα που αφορούσαν τα μικρά παιδιά και τους εμπρησμούς στα σχολεία με τα συνθήματα σε τοίχους και παράθυρα. Οι πορείες που κατασκεύασαν γονείς (στις οποίες δεν φορούσαν μάσκα) έφεραν για αυτούς αντίθετα αποτελέσματα αφού η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στις αποφάσεις της για εμβολιασμό και χρήση μάσκας από τα παιδιά.

Ωστόσο φαίνεται πως οι αρνητές δεν έμειναν εδώ αφού συνέχισαν με απειλητικά μηνύματα στο Υπουργείο Υγείας και τα Δημαρχεία Λευκωσίας και Λάρνακας αναφέροντας ότι «είμαστε πολλοί και πανέτοιμοι». Στο σχετικό μήνυμα μεταξύ άλλων ζητούν την κατάργηση των μέτρων που αφορούν μη εμβολιασμένους και απειλούν πως αν δεν γίνει, «την Τετάρτη θα φάτε όλοι σας το τελευταίο σας γεύμα και θα είναι το πιο νόστιμο που θα έχετε φάει ποτέ»

Σε ερώτηση προς τον Δρ. Καραγιάννη αν τα μέτρα του κράτους να περιοριστούν κατά πολύ οι ανεμβολίαστοι και να γίνεται χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι ακραία, όπως τα χαρακτηρίζουν κάποιοι, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως «τα μέτρα ήταν αναγκαία υπό τις περιστάσεις. Δεν είμαστε οι μόνοι που το θεσπίσαμε αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη τηρείτε το ίδιο μέτρο. Το γεγονός ότι αντιδρούν κάποιοι γονείς αυτό δημιουργεί προβλήματα για τα δικά τους παιδιά και όχι για τους άλλους.»

Φωτιά στα εμβόλια

Ωστόσο, την ίδια ώρα που αρνητές στέλνουν απειλητικά μηνύματα, οι εμβολιασμοί έχουν πάρει φωτιά αφού μόνο χθες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 12.000 εμβολιασμοί. Πιο συγκεκριμένα στη Πάφο εμβολιάστηκαν 1688 άτομα, στην Αμμοχωστο 828, στη Λαρνακα 1930, στη Λευκωσία 4649 και στη Λεμεσό 3258.

Παράλληλα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί παιδιών 6 με 11 ετών αφού όπως διαφάνηκε από τη διασπορά του ιού, τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκαν σε σχολεία. Συγκεκριμένα αρχίζει σήμερα Παρασκευή, ο εμβολιασμός παιδιών στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, μετά από διευθέτηση τηλεφωνικού ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διευθετηθεί 103 ραντεβού για εμβολιασμούς παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 30 εμβολιασμοί στην Λάρνακα, 30 στη Λεμεσό, 23 στην Πάφο και 20 Αμμόχωστο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι για την διευκόλυνση των γονέων, από την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί, η διευθέτηση των ραντεβού θα γίνεται μόνο μέσω της πύλης εμβολιασμού.