Η Τουρκία και το καθεστώς των κατεχομένων

Τελευταία ακούμε πολλά στα ΜΜΕ για την οικονομική κατάσταση στη Τουρκία και επίσης στα κατεχόμενα. Όπως φαίνεται η τουρκική λίρα συνεχίζει την κατρακύλα της από ένα ρεκόρ σε άλλο ρεκόρ και η Τουρκία προχωρεί σταθερά προς οικονομικό καταποντισμό. Απ’ ό,τι ακούμε επίσης από τα ΜΜΕ η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα είναι εξίσου άσχημη αν όχι χειρότερη, αφού και οι τιμές των καθημερινών αγαθών έχουν εκτοξευθεί. Από την άλλη μεριά ο κ. Τατάρ και οι σύντροφοί του συνεχίζουν ένα ρεσιτάλ τζινγκοϊσμού και παραλογισμού.

Βλέποντας κάποιος τις δηλώσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα από τους ιθύνοντες, νομίζει ότι ζει σε άλλο κόσμο. Ο κ. Τατάρ συνεχίζει το τροπάρι του για δυο χωριστά κράτη και ότι το καθεστώς των κατεχομένων που ζει με ξένα δεκανίκια μπορεί να είναι κράτος. Έτσι, δήλωσε τελευταία ότι θα συναντήσει τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Colin Stewart και επίσης ότι είχε μια διαδικτυακή συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava.

Παρόλη την οικονομική ένδεια της Τουρκίας και των κατεχομένων κατ’ επέκτασιν, οι πολιτικές τους αξιώσεις παραμένουν οι ίδιες και παράλογα αδιαπραγμάτευτες.

Θέλουν να πείσουν τον έξω κόσμο ότι το καθεστώς τους συγκρίνεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θέλουν λύση δυο κρατών. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να επιζήσουν μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας. Ζητούν δε τώρα να εισέλθουν στην ΕΕ(!), ως αν η ΕΕ να δέχεται οντότητες που δεν μπορούν να επιζήσουν μόνες τους και δεν είναι αυτάρκεις, ανεξαρτήτως των άλλων νομικών κωλυμάτων.

Κάτι που πέρασε απαρατήρητο ή τουλάχιστον δεν τονίστηκε όσο έπρεπε, είναι η ορθή στάση του Ποντίφικα κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο. Από τους ξένους ηγέτες είναι ο μόνος που συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. Επισκέφθηκε τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι.

Ας ελπίσουμε ότι η τουρκική πλευρά θα δει επιτέλους τις πραγματικότητες και θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνημένη λύση για το καλό ολόκληρου του λαού της Κύπρου.