Έγκλημα

Ένας φόνος ή μια απόπειρα τον μήνα!

Κατακόρυφη αύξηση των εγκλημάτων στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο με τους φόνους, τις απόπειρες, τους βιασμούς και τις απάτες και κλοπές να δίνουν και να παίρνουν

Ενός κακού μύρια έπονται στη «νήσο των Αγίων». Οι ποινικές υποθέσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η Αστυνομία τρέχει και δεν προλαβαίνει. Με απλά λόγια, έχουμε γίνει πλέον «η Κύπρος των εγκλημάτων».

Δυστυχώς, το 2021, παρά την πανδημία, παρά τα λοκντάουν, παρά τους φόβους για διασπορά του κορωνοϊού και τον περιορισμό, ήταν η χρονιά κατά την οποία έγιναν και τα περισσότερα εγκλήματα και παρανομίες.

Καλά πληροφορημένες πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν πως, τουλάχιστον για την επαρχία Λευκωσίας, αυξήθηκαν οι υποθέσεις που διαβιβάστηκαν για ποινική δίωξη, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Στη Λευκωσία ένας φόνος ή μια απόπειρα τον μήνα

Στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) καταγράφηκαν 200 συμβάντα περισσότερα από πέρσι, μέχρι και την ημερομηνία που γραφόταν το σχετικό ρεπορτάζ (10/12/21). Αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση και δη στην περίοδο των εορτών.

Φέτος ξεπεράσαμε τις 3.000 καταγγελίες που οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ, και οι πλείστες αφορούν κλοπές, διαρρήξεις, απάτες μέσω διαδικτύου, φόνους/απόπειρες, που φθάνουν μέχρι και ένα φόνο ή μια απόπειρα φόνου τον μήνα!

Οι υποθέσεις που εστάλησαν για ποινική δίωξη είναι 100 περισσότερες από πέρσι.

Διερευνώνται 21 βιασμοί ενηλίκων, δηλαδή σχεδόν δύο τον μήνα, μιας και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η χρονιά.

Έγιναν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 370 συλλήψεις και συνολικά 12 φόνοι/απόπειρες φόνων! Έγιναν 270 συλλήψεις για περιπτώσεις βίας και άλλες 88 για βία στην οικογένεια. Συνολικά οι αριθμοί για τις φετινές καταγγελίες για τη βία στην οικογένεια έφθασαν τις 1.199.

Και όλα αυτά μόνο στην επαρχία Λευκωσίας.

Οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν από τις ειδικές ομάδες/κλιμάκια που αποτελούν το ΤΑΕ Λευκωσίας.

Ποια τα κλιμάκια του ΤΑΕ

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) λειτουργεί σε 24ωρη βάση και στελεχώνεται από έμπειρους ανακριτές. Αποτελείται από:

Δύο ομάδες Ανακριτών: Διερευνούν όλα τα σοβαρά αδικήματα περιλαμβανομένων φόνων, απόπειρας φόνου, τρομοκρατικά αδικήματα, κλοπές/απάτες μέσω διαδικτύου, αποσπάσεις χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, οργανωμένο έγκλημα, ελλείποντα πρόσωπα κ.ά.

Κλιμάκιο Διαρρήξεων: Διερευνά όλες τις διαρρήξεις στην Επαρχία Λευκωσίας, καταγράφει τα στοιχεία και τον τρόπο δράσης των δραστών και διεξάγει επιχειρήσεις.

Κλιμάκιο Οικονομικού Εγκλήματος: Διερευνά περίπλοκες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος στην επαρχία Λευκωσίας.

Κλιμάκιο Βίας στην Οικογένεια: Διερευνά όλες τις υποθέσεις που εμπίπτουν στο Νόμο για τη Βία στην οικογένεια εκτός σεξουαλικών αδικημάτων εναντίον ανηλίκων, συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες για την ασφάλεια και διαμονή των θυμάτων.

Κλιμάκιο Διερεύνησης Σκηνής Εγκλήματος: Αποτελείται από ερευνητές σκηνής εγκλήματος, οι οποίοι καταγράφουν σκηνές εγκλήματος, εντοπίζουν, συλλέγουν και ταξινομούν τα τεκμήρια των σκηνών στην Επαρχία Λευκωσίας. Ανταποκρίνονται σε 24ωρη βάση για να υποστηρίξουν τους ανακριτές στη διαδικασία διερεύνησης, τεκμηρίωσης και ανάκτησης αποδεικτικών σκηνών εγκλημάτων και των υπόπτων στην Επαρχία Λευκωσίας.

Ωστόσο πηγές του ΤΑΕ αναφέρουν πως μπορεί οι αριθμοί των εγκλημάτων να έχουν αυξηθεί και οι ανακριτές να βρίσκονται σε εγρήγορση καθημερινά, παράλληλα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων ή παρανομιών στο 83%.