Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

«Τσιμπημένο» συγκριτικά με πέρσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αυξήσεις 5% με 7% σε κρέατα και χριστουγεννιάτικα γλυκά καταγράφονται στο παρατηρητήριο τιμών της Υπ. Προστασίας καταναλωτή

Ακριβότερο κατά 5% με 7% φαίνεται πως θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συγκριτικά με πέρσι. Οι τιμές των κρεάτων όπως επίσης και τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τα επετειακά γλυκά παρουσιάζουν μικρή αύξηση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις λιανικές τιμές των προϊόντων.

Ωστόσο, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2020, με το οποίο συγκρίνονται οι φετινές τιμές, ήταν φθηνότερο από αυτό του 2019, αφού η πανδημία, με το κλείσιμο του τουρισμού και της εστίασης, έσπρωξε τις τιμές προς τα κάτω λόγω των αδιάθετων προϊόντων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε ό,τι αφορά την έρευνα για τις τιμές των κρεάτων έλαβε δείγματα από 90 σημεία πώλησης.

Μικρές αυξήσεις σε όλα τα κρέατα

Συγκεκριμένα, η γαλοπούλα φέτος έχει μέση τιμή 5,54 ευρώ το κιλό από 5,04 ευρώ που ήταν πέρσι. Αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό περίπου 9,5%. Η χαμηλότερη φετινή τιμή της γαλοπούλας φτάνει τα 4,65 ευρώ το κιλό, ενώ η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε είναι 6,90 ευρώ το κιλό.

Αύξηση 3% καταγράφεται και στις τιμές των αμνοεριφίων, που παραδοσιακά είναι πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τη χριστουγεννιάτικη σούβλα. Συγκεκριμένα, τα ντόπια μικρά αμνοερίφια, από 8,56 ευρώ το κιλό, που ήταν πέρσι, φέτος έχουν μέση τιμή 8,82 ευρώ το κιλό. Ελαφρώς πιο κάτω είναι η τιμή ανά κιλό ολόκληρου του αμνοεριφίου, που φτάνει στα 8,32 ευρώ. Μέγιστη τιμή που κατέγραψε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τα αμνοερίφια είναι 10 ευρώ το κιλό, ενώ η ελάχιστη 6,69 ευρώ.

Αυξήσεις γύρω στο 5% καταγράφονται συγκριτικά με πέρυσι και στις τιμές του χοιρινού κρέατος και του κοτόπουλου, ενώ ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες είναι οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος.

Λίγο πάνω και οι τιμές των εδεσμάτων

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, για τα οποία λήφθηκαν τιμές από 36 σημεία πώλησης σε όλη την Κύπρο, παρουσιάζουν επίσης αύξηση γύρω στο 6% με 7%. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των μελομακάρονων φέτος φτάνει τα 11,18 ευρώ το κιλό (10,53 ευρώ/ κιλό το 2020), ενώ των κουραμπιέδων 11,22 ευρώ το κιλό (10,55 ευρώ/ κιλό το 2020).

Προσοχή και έρευνα αγοράς

Σημαντικές, πάντως, είναι οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να εντοπιστούν στις λιανικές τιμές, ανάλογα με το σημείο πώλησης. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, «τονίζεται ότι υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών». Συνεπώς οι διαφορετικές τιμές που εντοπίζονται μεταξύ των σημείων πώλησης αφορούν ένα σύνολο στοιχείων, μεταξύ των οποίων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη στην έρευνα αγοράς των καταναλωτών.

«Οι τιμές των κρεάτων και των επετειακών γλυκών παρουσιάζουν μιαν αναμενόμενη αύξηση γύρω στο 5% με 7%, απόρροια των γενικών ανατιμήσεων που καταγράφονται σε όλα τα προϊόντα», ανέφερε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και προκαλεί κάποια δυσφορία, είναι η απότομη αύξηση των τιμών σε φθαρτά και λαχανικά, δύο - τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, συμπληρώνοντας πως «μάλλον κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος».

Αν και δεν υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα για τα προϊόντα που έχουν την τιμητική τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών υπογραμμίζει πως καλό είναι να υπάρχει προσοχή και πριν από τις αγορές να γίνεται έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές.

Υποστηρίξτε τη