Ο Πάπας, το Κυπριακό και η γραμμή του στο μεταναστευτικό/προσφυγικό

Θετικά βλέπουν την ιδέα του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του από την Κύπρο αιτητές ασύλου στην Ιταλία, μαζί με αναφορές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

Σε σημερινό ρεπορτάζ της, η Helena Smith στην αγγλική εφημερίδα “The Guardian” αναφέρει ότι «ο Ποντίφικας ξεκινά μια πολιτικά ευαίσθητη περιοδεία» στην χώρα της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή και «αγωνίζεται με μια άνευ προηγουμένου εισροή αιτούντων άσυλο».

«Είναι οι αδελφοί και αδελφές μας», είπε ο Πάπας σε βίντεο πριν από την επίσκεψή του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθέτησε το ζήτημα της υπεράσπισης των μεταναστών και των προσφύγων ως ακρογωνιαίο λίθο της θητείας του. Το 2016, ο ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών κατέπληξε την πολιτική ελίτ της Ευρώπης όταν αποφάσισε να μεταφέρει στη Ρώμη με το αεροπλάνο του 12 πρόσφυγες από τη Λέσβο. Είχε επισκεφθεί το ελληνικό νησί την περίοδο που βρισκόταν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης.

Πέντε χρόνια μετά, και επισκεπτόμενος την Κύπρο, ξεκαθαρίζει και πάλι πως έχει στο μυαλό του αυτούς που έφτασαν στην Ευρώπη, συχνά μέσα από μεγάλες αντιξοότητες.

«Σκέφτομαι επίσης εκείνους που τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα, δραπετεύουν από τον πόλεμο και την φτώχεια, αποβιβάζονται στις ακτές της ηπείρου και αλλού και αντιμετωπίζουν, όχι φιλοξενία, αλλά εχθρότητα και ακόμη και εκμετάλλευση», είπε σε μήνυμά του. «Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα! Σήμερα η θάλασσα μας, η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο.»

Μεταναστευτική πίεση σε Λευκωσία-Αθήνα & τουρκική κατοχή

Η “Guardian” αναφέρει ότι τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα, «έχουν κατηγορηθεί ότι καταφεύγουν σε βίαιες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων σκαφών που μετέφεραν αιτούντες άσυλο, για να κρατήσουν μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι Κύπριοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η χώρα έχει κατακλυστεί από αφίξεις μεταναστών που αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με όλο το 2020. Τον Μάιο η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι οι αιτητές ασύλου ξεπέρασαν το 4% του τοπικού πληθυσμού.

«Οι περισσότεροι περνούν από τον τουρκοκρατούμενο βορρά διαμέσου της ουδέτερης ζώνης που τέμνει το νησί, μια κληρονομιά της παγωμένης σύγκρουσης που στοιχειώνει τη χώρα από το 1974, όταν ένα πραξικόπημα με στόχο την ενότητα με την Ελλάδα ώθησε την Άγκυρα να εισβάλει», σημειώνει η Smith.

Το Βατικανό έστειλε το μήνυμα ότι ο Πάπας, ο οποίος θα φιλοξενηθεί σε ένα φραγκισκανικό μοναστήρι που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη, θα αναφερθεί και στην ανάγκη «ενίσχυσης των διμερών συνομιλιών» προκειμένου να επιλυθεί η διαίρεση του νησιού.

Υψηλού συμβολισμού

Η αγγλική εφημερίδα αναφέρει ότι το ταξίδι «αναμένεται να είναι βαρύ σε συμβολισμούς», σημειώνοντας την οικομενική λειτουργία με μετανάστες στην λατινική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία και την λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ. «Ο Πάπας περιέγραψε την Κύπρο ως ένα φυλάκιο των Αγίων Τόπων στην ήπειρο της Ευρώπης», αναφέρει η Smith.

Ο π. Jerzy Kraj, Βικάριος των Λατίνων στην Κύπρο, είπε στην “Guardian” ότι ο Πάπας «έρχεται με ένα μήνυμα αποδοχής και ανεκτικότητας. Βλέπουμε την επίσκεψή τους στις περιφέρειες της Ευρώπης ως σημάδι ότι θέλει να μας ενθαρρύνει όλους να τους βοηθήσουμε και να τους αποδεχθούμε».

Ο π. Kraj επιβεβαίωσε ότι «50 ευάλωτοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη Ρώμη κατόπιν αιτήματος του Πάπα».

Το ταξίδι στην Κύπρο και την Ελλάδα προκάλεσε έκπληξη στους κύκλους του ρωμαιοκαθολικού κλήρου, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των Καθολικών στις δύο χώρες. Υπάρχουν μόλις 25,000 στην Κύπρο και περίπου ο διπλάσιος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον π. Kraj, έχουν περάσει μόλις 7 χρόνια από την εποχή που επισκέφθηκε ο προηγούμενος Πάπας την Κύπρο. Το ταξίδι ταιριάζει με τις απόψεις ενός ανθρώπου που αποφάσισε να φέρει το όνομα μιας μεγάλης και αξιοσέβαστης μορφής του Χριστιανισμού.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει φραγκισκανική καρδιά», ανέφερε. «Ποτέ δεν ονειρευτήκαμε ότι θα έρθει στην Κύπρο τόσο σύντομα αλλά είναι στις περιφέρειες όπου έχουν ανάγκες οι άνθρωποι. Έρχεται ως αδελφός και για να τους δέιξει την αγάπη του», κατέληξε ο π. Kraj.

>>> LIVE: Η «Σημερινή Online» καλύπτει την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο με άμεση ενημέρωση και αναλύσεις.