Αναλύσεις

Φτάνει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φτάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες του νησιού, καθώς ιερατικές λειτουργίες. Ξεχωρίζουν η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και η θεία λειτουργία που θα τελεστεί στο Στάδιο ΓΣΠ.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμη για την υποδοχή του Ποντίφικα, ενώ στο Στάδιο ΓΣΠ στήθηκε από χτες, Τετάρτη, η εξέδρα για τη λειτουργία που θα τελέσει ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αύριο, 3 Δεκεμβρίου 2021.

papas-exedra.jpg
Φωτογραφία: SigmaLive

Με τον Πάπα θα φτάσουν στην Κύπρο 77 δημοσιογράφοι. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραχωρήσει στον Ποντίφικα αυτοκίνητα ασφαλείας για τις μετακινήσεις του.

Πιο κάτω συγκεντρώνουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψη:


Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Jorge Mario Bergoglio, γεννήθηκε στο Buenos Aires της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Είναι γόνος Ιταλών μεταναστών, που απέκτησαν πέντε παιδιά. Παρακολούθησε σπουδές σε διάφορα πεδία (χημική τεχνολογία, φιλοσοφία και θεολογία), ενώ δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία σε κολέγια της Αργεντινής.

Σε σχέση με την ιερατική του πορεία, ως σταθμοί ξεχωρίζουν η ένταξή του σε τάγμα Ιησουιτών το 1958 και η χειροτονία του σε ιερέα το 1969. Μετά την ανάληψη διάφορων αξιωμάτων, το 1998 ανήλθε στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου του Buenos Aires, ενώ το 2001 χρίστηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Στις 13 Μαρτίου 2013 διαδέχτηκε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι κοινωνικές του προσεγγίσεις προκάλεσαν ευμενή σχόλια. Αφενός οι απόψεις του για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τον καταναλωτισμό, σε συνδυασμό με τον λιτό τρόπο ζωής του είχαν ευρεία απήχηση. Ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αναγνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως άμεση απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αίσθηση προκάλεσε η ανοχή που επέδειξε έναντι της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ μεγάλη λαϊκή απήχηση είχαν οι έντονες αντιδράσεις του σε σχέση με το φαινόμενο της παιδοφιλίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, έπειτα από πολλές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών. Φρόντισε μάλιστα να συγκαλέσει για πρώτη φορά ειδική εκκλησιαστική σύνοδο για το ζήτημα, παραλληλίζοντας το φαινόμενο με τις ανθρωποθυσίες που ελάμβαναν χώραν στο πλαίσιο παγανιστικών τελετών στην αρχαιότητα. Επιπλέον άλλαξε τους κανονισμούς της Καθολικής Εκκλησίας, ορίζοντας ρητώς ως έγκλημα τη σεξουαλική κακοποίηση (ενηλίκων και ανηλίκων) και απαιτώντας από όλους τους ιερωμένους να καταγγέλλουν σχετικές περιπτώσεις που έρχονται σε γνώση τους.


Το πρόγραμμα επίσκεψης του Πάπα:

– Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

15:00 Άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

15:00 Επίσημη τελετή υποδοχής στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

16:00 Συνάντηση με ιερείς, διακόνους, κατηχητές, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα της Κύπρου, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία.

Χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

17:15 Επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.

17:30 Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

18:00 Συνάντηση με Αρχές, την Κοινωνία των Πολιτών και Διπλωμάτες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

– Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

08:30 Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

09:00 Συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία. Χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

10:00 Θεία λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ. Ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο.

16:00 Οικουμενική προσευχή μαζί με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στη Λευκωσία. Χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

– Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

09:10 Αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

09:30 Αναχώρηση για Αθήνα.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μέτρα ασφαλείας

Από σήμερα, 2 Δεκεμβρίου (6:00π.μ.), μέχρι το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021 (10:00 π.μ.), θα υπάρξει μόνιμη αποκοπή από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου προς τη συμβολή των οδών Ρηγαίνης-Αρσινόης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά διάστηματα θα γίνονται ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων στην επαρχία Λάρνακας, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας στην επαρχία Λευκωσίας. Για λόγους ασφαλείας δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδρομές του Ποντίφικα.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται διευκρίνιση για όσους θα παραστούν στη θεία λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο ΓΣΠ, την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου:

Η Αστυνομία προτρέπει το κοινό που θα παρευρεθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στο Στάδιο ΓΣΠ να προσέλθει έγκαιρα, γιατί θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για safepass και έλεγχοι ασφαλείας, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τις αρχές του Σταδίου. Οι πόρτες του Σταδίου ΓΣΠ θα ανοίξουν για το κοινό στις 7 το πρωί.

Η «Σημερινή Online» θα καλύψει την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο με άμεση ενημέρωση και αναλύσεις.