Γιορτές στα ορεινά
Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να βιώσουν χριστουγεννιάτικες εμπειρίες στο βουνό, εφόσον τα ταξίδια στο εξωτερικό παραμένουν «επικίνδυνα»
Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού συρρέει στα βουνά για να απολαύσει τη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή σε κάποιο ορεινό θέρετρο. Πρωταγωνιστές για τα φετινά Χριστούγεννα είναι φυσικά οι πέντε κοινότητες, στις οποίες αποφάσισε το Υφυπουργείο Τουρισμού να εγκαταστήσει τα χριστουγεννιάτικα χωριά. Στα περισσότερα καταλύματα η πληρότητα άγγιξε το 90%, έστω και αν υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις λόγω των νέων μέτρων κατά της πανδημίας.
Αυξημένη επισκεψιμότητα
Αγρός, Πλάτρες, Κυπερούντα, Καλοπαναγιώτης και Κακοπετριά φόρεσαν τα γιορτινά τους προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μαγικές στιγμές, έστω και αν από αυτές απουσιάζουν οι λαμπερές και πλούσιες εκδηλώσεις. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ορεινών θέρετρων Ανδρέας Μαντάλας μίλησε στη «Σημερινή» για την πληρότητα των καταλυμάτων αλλά και την «αναγέννηση» των ορεινών περιοχών.
«Είναι γεγονός ότι στις ορεινές περιοχές φέτος η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί. Σε αυτό συνέβαλε οπωσδήποτε η δημιουργία των χριστουγεννιάτικων χωριών, αλλά και τα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού, με τα οποία ο κόσμος μπορεί να διαμείνει σε διάφορα ορεινά θέρετρα εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές». Ο κ. Μαντάλας ανέφερε επίσης ότι οι επισκέπτες κάνουν έντονη την παρουσία τους ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, οπότε τα χριστουγεννιάτικα χωριά σε πλατείες, δρόμους και γωνιές δίνουν αυτήν τη μαγική νότα που χρειάζεται η εποχή.
Χιονισμένα Χριστούγεννα μόνο στα ψηλά
Ένα άλλο στοιχείο προσέλκυσης του ντόπιου τουρισμού στα ορεινά είναι οι καιρικές συνθήκες, που «ευνοούν» την ύπαρξη του λευκού τοπίου. Αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καλοκαιρία, εντούτοις οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρούν το λευκό στρώμα στα υψηλότερα σημεία της οροσειράς του Τροόδους.
Οι προνοητικοί κανόνισαν να περάσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε ορεινά θέρετρα, με τα καταλύματα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έτρεξαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, εξαιτίας των νέων μέτρων της πανδημίας, αλλά και του φόβου από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον». Ο κ. Μαντάλας τόνισε ότι κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η πληρότητα των μεγάλων καταλυμάτων αγγίζει σχεδόν το 100%, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες γενικά φτάνει μέχρι το 60-70%.
«Κατανοούμε ότι με τα υφιστάμενα μέτρα κάποια άτομα δεν θα μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Οι ακυρώσεις αγγίζουν περίπου το 15%. Είναι λογικό εφόσον και οι εκδηλώσεις είναι περιορισμένες ή έχουν ακυρωθεί εξολοκλήρου».
Ρεβεγιόν από τους πιο τολμηρούς
Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί υπό τη σκιά της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» και των αυξημένων περιστατικών με κορωνοϊό. Ωστόσο μεγάλα ξενοδοχεία ενδέχεται να δημιουργήσουν την απαραίτητη ατμόσφαιρα, ώστε να απολαύσουν οι ένοικοι και οι υπόλοιποι πελάτες εορταστικές στιγμές. «Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έχουν πράγματι ακυρωθεί, ωστόσο είναι στη διάθεση της κάθε κοινότητας να εξασφαλίσει σχετική άδεια, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει εκδηλώσεις που να είναι πάνω απ’ όλα ασφαλείς για το κοινό. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν κόσμο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα διοργανώσουν ρεβεγιόν».
Την αισιοδοξία του για την προσέγγιση περισσότερων επισκεπτών εξέφρασε ο κ. Μαντάλας, ο οποίος γίνεται μάρτυρας μιας αλλιώτικης κατάστασης που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, τότε που ο κόσμος πραγματικά επέστρεφε στα χωριά. «Ο κόσμος που επιλέγει τις ορεινές περιοχές είναι φέτος αρκετός. Σε αυτό, όπως ανέφερα προηγουμένως, βοήθησαν και τα σχέδια που ‘τρέχουν’ από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Αυτά ξεκίνησαν εκ νέου από την 1η Δεκεμβρίου και θα ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο. Αφορούν μόνιμους κατοίκους Κύπρου, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν 25% έκπτωση σε όποιο κατάλυμα επιλέξουν από τη λίστα που υπάρχει». Τέλος, ο κ. Μαντάλας τόνισε την ανάγκη επιστροφής όλων προς τα ορεινά, «που άλλωστε είναι οι ρίζες μας και πρέπει να τα στηρίζουμε για να τα έχουμε και στο μέλλον».
Χριστουγεννιάτικα χωριά με άρωμα παράδοσης
Λίγο ζεστό κρασί, αχνιστό τσάι από μείγμα κυπριακών βοτάνων, γλυκές δημιουργίες διά κυπριακής χειρός και αρκετή γιορτινή διάθεση είναι αυτά που συνθέτουν το κάθε χριστουγεννιάτικο χωριό που στήθηκε σε Αγρό, Κυπερούντα, Κακοπετριά, Πλάτρες και Καλοπαναγιώτη. Με την έναρξη της διοργάνωσης αυτής οι Κύπριοι φαίνεται να τίμησαν με την παρουσία τους τα χωριά, ενώ η επισκεψιμότητα συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Ζωή στα ορεινά έδωσαν τα μικρά αυτά σπιτάκια, που, πωλώντας αυθεντικά κυπριακά προϊόντα στην καρδιά του χειμώνα, προσφέρουν άπλετη ζεστασιά στις καρδιές του κόσμου. Παράλληλα, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, χειροτεχνίας, διακόσμησης, επεξεργασίας κυπριακών βοτάνων κ.ά.
Το αυξημένο ενδιαφέρον φαίνεται τόσο από τις κρατήσεις στα ορεινά καταλύματα όσο και από τις επισκέψεις στα κέντρα αναψυχής είτε στα επιλεγμένα χωριά είτε στα περίχωρα. Το ίδιο ενδιαφέρον φαίνεται να διατηρείται για το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου. «Ο κόσμος επισκέπτεται πλέον τα ορεινά και τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα συνδυάζει την επίσκεψή του με διαμονή σε κάποιο από τα ορεινά καταλύματα. Οι περισσότεροι επισκέπτες αξιοποιούν το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Τουρισμού. Θεωρώ ότι τα ξενοδοχεία δεν θα επηρεαστούν πολύ από τα μέτρα εφόσον οι δικαιούχοι που προχωρούν στις περισσότερες κρατήσεις, είναι αυτοί που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα», όπως δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Μαντάλας.