Θύμησες από το παρελθόν…

Όλοι μας, κάποτε ξαφνικά, έχουμε θύμησες από το παρελθόν και μαθαίνουμε γεγονότα που μας φέρνουν χρόνια πίσω και σε ξένα μέρη. Αυτό μου συνέβη τελευταία με πληροφορία κάποιου φίλου.

Έμαθα, λοιπόν, τα νέα του θανάτου κάποιου, που στην εποχή του ήταν διάσημος στη χώρα του. Πέθανε στην Ελβετία τον περασμένο Νοέμβρη, όπου κατέφυγε από το 1979, ο Ardeshir Zahedi, γαμπρός του Σάχη, που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, του Ιράν. Τον γνώρισα στην Ελβετία μέσω κοινών φίλων και τον συναντούσα περιοδικά, όταν ήμουν στην Ελβετία. Ήταν αρκετά δραστήριος στην εξορία του, ήταν δε γνωστός στη χώρα της εκλογής του.

Ο Ardeshir Zahedi γεννήθηκε το 1928. Μετά τις βασικές σπουδές του στο Ιράν, σπούδασε στη Βηρυτό και στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στο Ιράν, όπου αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή της χώρας. Ήταν γιος του στρατηγού Zahedi, που πήρε την εξουσία στο Ιράν, κάτω από τον Σάχη, μετά την πτώση του Mossadegh το 1953.

Ο Ardeshir Zahedi (A.Z.) ήταν στην πολιτική και τη διπλωματία του Ιράν από το 1953-1979, οπότε κατέρρευσε το καθεστώς του Σάχη. Μετά απ’ αυτό, το 1979, έφυγε στην εξορία στην Ελβετία.

Είχε μια πλούσια σε διακρίσεις καριέρα στη χώρα του. Έζησε στο κέντρο της εξουσίας. Ο πατέρας του ήταν σημαντική προσωπικότητα στο καθεστώς του Σάχη.

Παντρεύτηκε την κόρη του Σάχη, την πριγκίπισσα Shahnaz, από τον πρώτο του γάμο με την πριγκίπισσα Fawzieh της Αιγύπτου. Ο γάμος του διήρκεσε 7 χρόνια.

Ο A.Z. πήρε σημαντικές θέσεις στο Ιράν. Ήταν Υπουργός των Εξωτερικών από το 1966-1971. Υπήρξε δύο φορές πρέσβης στην Ουάσιγκτον και μια φορά στο Λονδίνο. Ήταν πολύ περήφανος γιατί υπηρέτησε ως Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυλή της Βασιλίσσης Ελισάβετ. Με την αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν το 1979 κατάφυγε στην Ελβετία, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, την 18ην Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 93 ετών.

Διέμενε σε μια βίλα πάνω στη λίμνη Leman που κληρονόμησε από τον πατέρα του στην Ελβετική Ριβιέρα. Ήταν τακτικός θαμώνας ενός καφέ, όπου περνούσε μερικές ώρες καθημερινά και συναντούσε εκεί τους φίλους του ή ακόμη γνωστούς του. Ήταν γνωστός στη κοινότητά του και ήταν δημοφιλής. Τον θυμάμαι, πάντα ενεργητικό, και ενδιαφέροντα, σαν ένα βιβλίο ιστορίας.

Έγραψε τα απομνημονεύματά του (“Memoiresd’ ArdeshirZahedi - Temoignagesurl’ Irand’ hier”, Paris, Editions Godefroy de Bouillon, 2009, 2 vol), τα οποία μου χάρισε.

Ο θάνατός του δεν έμεινε απαρατήρητος στη δεύτερή του πατρίδα. Τα ΜΜΕ ανέφεραν τη ζωή και τη διαδρομή του (βλ. π.χ. Florence Millioud Henriques, άρθρο, 24 heures, 22 novembre 2021, p.5).

Στον ουρανό θα συναντήσει τον πατέρα του και τον Σάχη.