Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανασκόπηση της Ολομέλειας Δεκεμβρίου

Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην τελευταία ολομέλεια του έτους

Σε υβριδική μορφή και πάλι, η ολομέλεια του Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλυψε μία σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου συνοψίζονται ως εξής:

ü Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας

Σε συζήτηση στην ολομέλεια με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen και τη Σλοβενική Προεδρία, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της πανδημίας. Απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια και να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, τόνισαν. Εξέφρασαν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αύξηση της παραπληροφόρησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας και της επικοινωνίας βασισμένης σε επιστημονικά επιχειρήματα.

ü Κανόνες για μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες: το ΕΚ έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν κείμενο που φιλοδοξεί να θεσπίσει νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις που ισχύουν άμεσα για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι αγορές είναι δίκαιες και ανοικτές.Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση της νομοθετικής πράξης για τις ψηφιακές αγορές απαγορεύει ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζουν οι μεγάλες πλατφόρμες, όταν αυτές δρουν με την ιδιότητα του «ρυθμιστή πρόσβασης» στην αγορά. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργεί ελέγχους στην αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

ü Ισότητα φύλων: το ΕΚ ζητά ενίσχυση της απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις αμοιβές (14,1%) και τις συντάξεις (29,5%), καθώς και για το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνά με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Το ΕΚ ζήτησε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι η ίση αμοιβή και μεταχείριση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, να διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία και να ακολουθούν την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιθυμούν.

ü Έμφυλη βία στο διαδίκτυο: το ΕΚ ζητά ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπισή της

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και ζήτησαν μια ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπισή της. Το κείμενο του ΕΚ τονίζει την έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, απαιτείται ένας κοινός ορισμός για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ποινικού δικαίου, καθώς και εναρμονισμένες ελάχιστες και μέγιστες ποινές.

ü 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας: το ΕΚ στηρίζει την απόφαση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αφιερώσει το 2022 στους νέους στην ομιλία της του 2021 για την κατάσταση της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με συντριπτική πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές στήριξαν αυτήν την απόφαση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των θετικών προοπτικών για τους νέους της Ευρώπης που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Θα καταβληθούν αυξημένες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι προτεραιότητες των νέων στους σχετικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ και σε κάθε επίπεδο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές κατάφεραν και εξασφάλισαν συμπληρωματικό ποσό ύψους 8 εκ. ευρώ για τα προγράμματα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, σε σύγκριση με το ποσό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως για τον προϋπολογισμό του 2022, ώστε να στηριχθούν οι δραστηριότητες του έτους.

ü Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται στον Alexei Navalny

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης θεσπίστηκε το 1988 και απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ως ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Alexei Navalny μάχεται κατά της διαφθοράς και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερο από μια δεκαετία. Εκτίει ποινή φυλάκισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Ρωσία. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, Daria Navalnaya και στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου στο Στρασβούργο, επέκρινε όλους όσοι προθυμοποιούνται να κατευνάσουν δικτάτορες υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση και επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πιστή στα ιδανικά της.

*Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Υποστηρίξτε τη