Επιχειρείν

Ο δρόμος προς την καινούργια πραγματικότητα «New Reality»

Οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, καθώς και σωστή προσέγγιση των προκλήσεων για να περιοριστεί η αναστάτωση (disruption) στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2021 μπαίνουμε στη διαδικασία ανασκόπησης της προηγουμένης χρονιάς, βάζοντας ταυτόχρονα στόχους για την επόμενη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν διαφορετικά, αλλά και ότι τα επόμενα αναμένονται να είναι επίσης αλλιώτικα.

Βιώνοντας την πανδημία διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχει αλλάξει και διαφαίνεται ότι αυτή η αλλαγή είναι χωρίς επιστροφή. Παρατηρείται μια ανάγκη σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο για επανατοποθέτηση, για αναθεώρηση των προτεραιοτήτων μας, για αναζήτηση του τι είναι σημαντικό στη ζωή μας. Ταυτόχρονα, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι κλιματικές αλλαγές και τα φαινόμενα κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια καινούργια κατάσταση πραγμάτων, σε μια καινούργια πραγματικότητα, η οποία καθώς διαμορφώνεται δημιουργεί κάποιαν αναστάτωση, σύγχυση και ανασφάλεια για το μέλλον. Ίσως αυτό να εξηγεί σε έναν μεγάλο βαθμό και το μαζικό κύμα παραίτησης από εργαζομένους παγκοσμίως, φαινόμενο το οποίο οι ειδικοί μελετητές έχουν ονομάσει ως το φαινόμενο του «Great Resignation». Ενδεικτικά, σε σχετικές έρευνες αναφέρεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραιτήθηκαν 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι τον Αύγουστο και άλλα 4,4 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αναπόφευκτα, αυτό το φαινόμενο μαζί με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική εργασιακή καθημερινότητα από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα. Οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, καθώς και σωστή προσέγγιση των προκλήσεων για να περιοριστεί η αναστάτωση (disruption) στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι εργοδότες πρέπει πρώτα να αντιληφθούν τι είναι αυτό που οδηγεί τον κόσμο τους προς την έξοδο. Η ευελιξία στο ωράριο και το από πού εργάζονται με στόχο την καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η ασφάλεια, οι χρηματικές απολαβές και οι παροχές, οι ευκαιρίες για ανέλιξη, το ανθρωποκεντρικό περιβάλλον αλλά και η εκτίμηση που δείχνει η εταιρεία στον εργαζόμενο, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την απόφαση κάποιου να επιδιώξει αλλαγή εργασίας.

Όπως έχει αναφερθεί, η έλευση της πανδημίας έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των εργαζομένων. Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους με βάση τα καινούργια δεδομένα, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αναζήτηση ταλέντων στην αγορά εργασίας. Η έγκυρη και ειλικρινής επικοινωνία των υφιστάμενων και των ανανεωμένων πολιτικών και πρακτικών για θέματα ανθρώπινου δυναμικού είναι μείζονος σημασίας αυτήν την περίοδο. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των υπευθύνων και των μελών της ομάδας τους. Ένα περιβάλλον που προωθεί την ανοικτή συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο, θα δώσει και την ευκαιρία να εξευρεθούν λύσεις και ενναλακτικές, να αντιμετωπιστεί πιθανόν ανασφάλεια για το μέλλον μέσα στην εταιρεία αλλά και για να προληφθεί πιθανή αποχώρηση για τους λανθασμένους λόγους.

Το μέλλον επιβάλλει την ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων και των στόχων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με μια λογική όπου το προσωρινό κέρδος σε προσωπικό αλλά και εταιρικό επίπεδο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η έμφαση, πλέον, πρέπει να δίνεται σε ενέργειες που προωθούν τη βιωσιμότητα (sustainability) στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης. Στο μεταβατικό στάδιο για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να λειτουργούν ωςμοχλοί πίεσης ο ένας στον άλλον, για το καλύτερο.

Όλοι, λοιπόν, καλούμαστε μέσα σε αυτόν τον δρόμο για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ανατρέξουμε στις προσωπικές μας αξίες και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για να κτίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο.

*Διοικητική Σύμβουλος, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG Limited