Ειδήσεις

Πατριαρχείο Μόσχας: Σχέδιο διαχωρισμού Ρωσίας - Ελληνισμού και Κύπρου πίσω από Ουκρανικό

Ο Legoyda επανέλαβε επίσης τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας & Πάσων των Ρωσσιών Κύριλλου ότι πρόκειται για «την εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου που στοχεύει να χωρίσει τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο και τον ελληνικό κόσμο από τη Ρωσία». Κατέληξε λέγοντας πως «με τη βοήθεια του Θεού, αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχουν».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέδειξε σε σημερινό ρεπορτάζ του τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας, σε σχέση με το καθεστώς αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), την οποία χαρακτηρίζει σχισματική.

Το TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Προέδρου του Συνοδικού Τμήματος για την Κοινωνία και τα ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας Vladimir Legoyda αναφέρει ότι «η πλήρης αναγνώριση της σχισματικής OCU» δεν έγινε το 2021, «καθώς πολλοί ιερείς και επίσκοποι αυτών των Εκκλησιών δεν συμφωνούν με τους προκαθήμενούς τους» σχετικά με το καθεστώς της OCU.

Μέσα στην χρονιά που φεύγει, «ούτε μία νέα περιφερειακή Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε την OCU», αναφέρεται. Απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας με τις τέσσερις εκκλησίες που αναγνώρισαν την OCU, ο Legoyda σημείωσε ότι «δεν μπορεί πραγματικά να ειπωθεί ότι οι Εκκλησίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας είχαν αναγνωρίσει την OCU».

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας άφησε και αιχμές κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

«Δεν λήφθηκαν νόμιμες αποφάσεις για αυτό το θέμα, παρά μόνο διακηρύξεις των προκαθημένων. Γνωρίζω ότι πολλοί κληρικοί και επίσκοποι αυτών των Εκκλησιών δεν συναινούν για αναγνώριση των αποσχιστών, συμπονούν με τους Ουκρανούς οι οποίοι, λόγω των “δουλειών” του Φαναριού, ταλαιπωρούνται πάρα πολύ από τους εξτρεμιστές στους οποίους οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.»

licensed-imagelegoyda.jpeg

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν φαίνεται στον ορίζοντα διαχωρισμός της Ορθοδοξίας σε «ελληνόφωνη» και σε άλλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο οι προκαθήμενοι των ελληνόφωνων εκκλησιών αναγνώρισαν την OCU, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει να τερματίσει τις σχέσεις με τον ελληνικό κόσμο, όταν αυτός δεν θέλει να σπάσει τους δεσμούς με την Ρωσική Εκκλησία.

Ο Legoyda επανέλαβε επίσης τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας & Πάσων των Ρωσσιών Κύριλλου ότι πρόκειται για «την εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου που στοχεύει να χωρίσει τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο και τον ελληνικό κόσμο από τη Ρωσία». Κατέληξε λέγοντας πως «με τη βοήθεια του Θεού, αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχουν».

moscow-fanari708.jpg

Η ανταπόκριση του TASS καταλήγει με μια σύντομα αναφορά στο 2018, από τη ρωσική οπτική γωνία: «Μετά το λεγόμενο συμβούλιο ενοποίησης στο Κίεβο, δημιουργήθηκε η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) από δύο σχισματικές εκκλησιαστικές δομές – την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (UAOC) και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – το Πατριαρχείο Κιέβου – που έλαβε αυτοκεφαλία με απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Οι περιφερειακές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν το κανονικό καθεστώς της νέας δομής. Τούτου λεχθέντος, εκτός από τη Κωνσταντινούπολη, οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Ελλάδας, της Αλεξάνδρειας και της Κύπρου αναγνώρισαν την OCU. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε τη λειτουργική κοινωνία μαζί τους καθώς και με τους επισκόπους σε αυτές τςι Εκκλησίες που αναγνώρισαν τη σχισματική δομή».