Αναλύσεις

Φωνάζουν για μια δίκαιη θέση στην κοινωνία τα ΑμεΑ

Το τεράστιο πρόβλημα προσβασιμότητας σε περιβάλλον, υπηρεσίες, κτήρια και εργασία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, μας καθιστά κράτος οπισθοδρομικό και μη εκσυγχρονιστικό. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

Σε μια κοινωνία οι ομάδες ανθρώπων ποικίλουν. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε κάποια κοινά. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ακόμα, εν έτει 2021, είναι αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση, η ίση αντιμετώπιση και τα ίσα δικαιώματα. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στις 3/12, αναδεικνύουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη πληθυσμιακή μερίδα.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Συχνά δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρίες παγκοσμίως, το 1/5, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άτομα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που φροντίζουν τα άτομα με αναπηρίες και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στην Κύπρο ζουν 1.000 άτομα παραπληγικά μόνιμα στο τροχοκάθισμα, ενώ υπολογίζεται να υπάρχουν ακόμα περίπου 1.000 άτομα σε τροχοκάθισμα με πιο ελαφράς μορφής αναπηρία. Αυτό προκύπτει από τα επιδόματα του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία, βάσει της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Εργασίας όπου ανακοινώνονται οι λήπτες των επιδομάτων αυτής της κατηγορίας.

3/12 Παγκόσμια ημέρα ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία παρέχει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων αυτών. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Η προσβασιμότητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ΑμεΑ

Η πρόσβαση σε κτήρια, υπηρεσίες και άλλες δημόσιες τοποθεσίες για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας σημαίνει παιδεία και εκσυγχρονισμό. Όπως ανέφερε στη «Σημερινή Online» ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου «ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη προσβασιμότητας στο περιβάλλον. Αν και έχουμε κάνει τεράστια άλματα προόδου σε σχέση με το τι γινόταν πριν από είκοσι χρόνια, συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλα προβλήματα». Επίσης το κομμάτι της δυσχερούς προσβασιμότητας αφορά και στο δίκτυο πεζοδρομίων στις πόλεις μας, που δεν υπάρχει παντού, αλλά συχνά εκεί που υπάρχει βρίσκουν εμπόδια τα ΑμεΑ, με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται δυσκολίες στη μετακίνησή τους.

Εξάλλου ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως «δυστυχώς κάτι το οποίο έχει στοιχίσει σημαντικά στην πρόοδο του τομέα προσβασιμότητας, είναι η απενεργοποίηση του γραφείου σχεδιασμού για άτομα με αναπηρίες, το οποίο λειτουργούσε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών μέχρι το 2012. Μετά τα καθήκοντα μεταφέρθηκαν σε κάποιους υπαλλήλους στο τμήμα δημοσίων έργων. Όμως θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει μια υπηρεσία προσβασιμότητας, η οποία θα σχεδιάζει πολιτικές για μια πιο προσβάσιμη χώρα». Είναι πολύ σημαντικό μια χώρα να έχει αυτές τις προδιαγραφές για να μπορέσει η ίδια να προσελκύσει τα άτομα με αναπηρίες από το εξωτερικό αλλά και να δώσει στους Κύπριους μια εύκολη μετακίνηση και ένταξη στη κοινωνία.

Όπως μας ανέφερε ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, το σημαντικότερο πρόβλημα για εξεύρεση εργασίας ΑμεΑ είναι η πρόσβαση, «η οποία συχνά μας εμποδίζει να βρούμε δουλειά, άσχετα αν έχουμε τις ικανότητες, τη γνώση και την κατάρτιση. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να απολαμβάνουν την ενσωμάτωση στη ζωή όπως κάθε άνθρωπος».

«Επίσης το κράτος θα πρέπει να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του ώστε τα άτομα με αναπηρίες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα κάποιος που χρειάζεται ΕΕΕ πρέπει να κάνει διαδικασία αίτησης με πολλές σελίδες και να προσκομίσει αρκετά έγγραφα, αν όμως μπορούσε να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία διαδικτυακά, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τα άτομα με αναπηρία αλλά και το κράτος θα διαχειριζόταν και επεξεργαζόταν γρηγορότερα μια αίτηση», εξηγεί ο κ. Λαμπριανίδης.

Δυσκολίες στην εκπαίδευση των ΑμεΑ

Όσον αφορά στα ΑμεΑ παιδιά, «το κράτος δεν παρέχει βοήθεια στον βαθμό που πρέπει και ούτε με τον τρόπο που πρέπει. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική συνοδών το Υπουργείο Παιδείας, θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη και αναχρονιστική, και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών για υποστήριξη για σκοπούς παιδείας, γιατί ο συνοδός σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες προσωπικής φροντίδας του παιδιού και δεν υποστηρίζει τις ανάγκες για εκπαίδευση», εξήγησε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. Συμπλήρωσε πως θεωρούν ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα αξιολόγησης, μέσα από το οποίο θα φαίνονται οι δυνατότητες και οι ανάγκες κάθε παιδιού, και θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητές του αλλά και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που του δημιουργεί η αναπηρία.

«Δεν θέλουμε εράνους, θέλουμε ευκαιρίες συμμετοχής»

Η κοινωνία θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει για να γίνει καλύτερη η ζωή ατόμων με αναπηρίες και μαζί όλων των πολίτων. Αν λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες θα λύσουμε και προβλήματα που επηρεάζουν και εμάς χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. «Πρέπει οι καταστηματάρχες να μεριμνήσουν να είναι προσβάσιμη η επιχείρησή τους. Να δίνονται ευκαιρίες συμμέτοχης στα άτομα με αναπηρίες. Δεν χρειαζόμαστε φιλανθρωπία και εράνους, χρειαζόμαστε ευκαιρίες συμμέτοχης στη ζωή και την κοινωνία», συμπλήρωσε καταληκτικά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.